Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΟύτε το 2021 θα τελειώσουν τα δύο αντιπλημμυρικά του Δήμου Καλαμάτας

Ούτε το 2021 θα τελειώσουν τα δύο αντιπλημμυρικά του Δήμου Καλαμάτας

Ούτε το 2021 δεν θα τελειώσουν τα δύο αντιπλημμυρικά έργα του Δήμου Καλαμάτας στον εθνικό δρόμο, από τη Θουρία έως τη γέφυρα του αυτοκινητόδρομου στον Αντικάλαμο.

Εργα που σύμφωνα με την αρχική τους προθεσμία θα έπρεπε να είχαν τελειώσει το Σεπτέμβριο του 2017 και το Δεκέμβριο του 2018.

Το πρώτο έργο κατασκευής δικτύου αποχέτευσης ομβρίων στον εθνικό δρόμο, στο τμήμα από Θουρία έως Νοσοκομείο, σταμάτησε καθώς η εργολαβία, προϋπολογισμού 2,4 εκ. ευρώ με σύμβαση 1.122.334,09 ευρώ (53,24%), διαλύθηκε αφού εκκρεμούσαν απαλλοτριώσεις για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί.

Το δεύτερο έργο κατασκευής δικτύου αποχέτευσης ομβρίων οδού στον εθνικό δρόμο, στο τμήμα από Νοσοκομείο έως Αντικάλαμο (γέφυρα αυτοκινητοδρόμου), προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ, που υλοποιείται με σύμβαση 1.151.645,53 ευρώ (έκπτωση 53,93%), έχει κολλήσει στην έγκριση της κυκλοφοριακής μελέτης. Συγκεκριμένα, πάνω από 1 χρόνο(!) περιμένει ο Δήμος Καλαμάτας την έγκριση της κυκλοφοριακής μελέτης από την αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για το έργο αυτό.

Η μελέτη αυτή, μάλιστα, όπως μας επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης, αφορά τη μετακίνηση του αγωγού ύδρευσης Φ300 προς τη Μεσσήνη. Και αφού δοθεί η έγκριση για τη συγκεκριμένη παρέμβαση, τότε θα συνταχθεί από τον δήμο και θα κατατεθεί και η κυκλοφοριακή μελέτη που θα αφορά και τη σημαντική παρέμβαση του αντιπλημμυρικού.

Αν η πιο απλή μελέτη του Φ300 δεν έχει εγκριθεί εδώ και 1 χρόνο, καταλαβαίνει κανείς πως η πιο δύσκολη μελέτη για το αντιπλημμυρικό δεν θα εγκριθεί ούτε το 2022.

Αυτό σημαίνει ότι ένα σημαντικό έργο αντιπλημμυρικής προστασίας που θα έπρεπε να τελειώσει τον Δεκέμβριο του 2018, σε προθεσμία 12 μηνών, πάει για αρνητικό ρεκόρ. Ηδη έχουν περάσει 36 μήνες (3 χρόνια) και το έργο εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα, σε διακοπή εργασιών, εξαιτίας και της προκλητικής καθυστέρησης έγκρισης της κυκλοφοριακής μελέτης.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 14 Οκτωβρίου 2020, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας είχε εγκρίνει νέα παράταση για την ολοκλήρωση του έργου μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου και συμπληρωματική σύμβαση 200.000 ευρώ. Τότε είχε αναγνωριστεί πως το έργο δεν θα τελειώσει μέχρι το τέλος του χρόνου και θα χρειαστεί κι άλλη παράταση, με αβέβαιο το χρόνο ολοκλήρωσής του.

Οσον αφορά το πρώτο έργο στο τμήμα από Θουρία έως Νοσοκομείο, έχει σταματήσει, καθώς εκκρεμούν απαλλοτριώσεις για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί. Το ζήτημα των απαλλοτριώσεων θα έρθει σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, σύμφωνα με την ενημέρωσή μας από τον κ. Μπασακίδη, προκειμένου να εγκριθούν, να συνταχθεί νέα μελέτη και να γίνει καινούργια δημοπρασία για το έργο που απομένει.

Το έργο αυτό θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2017(!) και πιθανότατα δεν θα έχει ολοκληρωθεί ούτε το 2022. Και αυτό γιατί, πέρα από το τμήμα με τις απαλλοτριώσεις, σε εκκρεμότητα παραμένει και το κρίσιμο κομμάτι στον εθνικό δρόμο που ανήκει στον αυτοκινητόδρομο του “Μορέα” (κόμβος “Πράκτικερ”), για το οποίο η κοινοπραξία έχει θέσει αυστηρούς όρους, ώστε να υπάρχει η μικρότερη δυνατή δυσχέρεια στην κυκλοφορία και ο δρόμος να ξαναγίνει όπως είναι.

Για το λόγο αυτό στο συγκεκριμένο κομμάτι από δήμο, ΔΕΥΑΚ και Σύνδεσμο Υδρευσης προγραμματίζεται να γίνουν όλα μαζί τα έργα: του αντιπλημμυρικού, του αγωγού αποχέτευσης ακαθάρτων από την Θουρία και του νέου αγωγού μεταφοράς νερού Φ800 από τις πηγές Πηδήματος στην Καλαμάτα.

πηγή: eleftheriaonline.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ