Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΠότε και σε ποιους θα καταβληθεί η αποζημίωση και το επίδομα Χριστουγέννων...

Πότε και σε ποιους θα καταβληθεί η αποζημίωση και το επίδομα Χριστουγέννων για τον Δεκέμβριο

“Πράσινο” φως άναψε την Τρίτη για την καταβολή ειδικών αποζημιώσεων και του επιδόματος Χριστουγέννων για τον μήνα Δεκέμβριο για τους εργαζομένους, οι συμβάσεις των οποίων τέθηκαν σε αναστολή τον περασμένο μήνα.

Και αυτό γιατί έκλεισε η πλατφόρμα στο σύστημα “Εργάνη” για την υποβολή σχετικών δηλώσεων από τους εργοδότες τους και η πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr για τους εργαζομένους (εφόσον δεν είχαν υποβάλει σχετική δήλωση πριν από τον Δεκέμβριο).

Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή των αποζημιώσεων για τους εργαζομένους για τις αναστολές του Δεκεμβρίου, αλλά και του (κρατικού) επιδόματος Χριστουγέννων που αναλογεί στον ίδιο.

Σημειώνεται πως η αποζημίωση ανέρχεται στα 17,8 ευρώ/μέρα. Συνεπώς, όποιος εργαζόμενος βγήκε σε αναστολή καθ’ όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, θα λάβει αποζημίωση ύψους 534 ευρώ (17,8 ευρώ Χ 30 μέρες).

Επίσης, ο ίδιος εργαζόμενος θα λάβει από το κράτος επίδομα Χριστουγέννων ύψους 66 ευρώ. Συνολικά, δηλαδή από το κράτος θα λάβει το ποσό των 600 ευρώ. Ωστόσο, θα το λάβει σε δύο “δόσεις”.

Η πρώτη “δόση” (αποζημίωση 534 ευρώ) θα καταβληθεί έως 12 Ιανουαρίου, ενώ η δεύτερη “δόση” (επίδομα Χριστουγέννων) θα καταβληθεί έως τις 31 Ιανουαρίου.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι των παραπάνω καταβολών είναι τριών τύπων εργαζόμενοι που βγήκαν σε αναστολή τον Δεκέμβριο.

Κατά πρώτον είναι οι εργαζόμενοι που βγήκαν σε αναστολή όλο τον Δεκέμβριο υποχρεωτικά, καθώς οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται τέθηκαν, με κρατική εντολή, εκτός λειτουργίας, στο ίδιο διάστημα.

Κατά δεύτερον, είναι οι εργαζόμενοι οι οποίοι βγήκαν σε αναστολή στο διάστημα από την 1η Δεκεμβρίου έως τα μέσα περίπου του ίδιου μήνα, καθώς έπειτα οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται άνοιξαν και οι ίδιοι επανήλθαν στην δουλειά (π.χ. εμπορικές επιχειρήσεις που άνοιξαν με click away).

Oι εν λόγω εργαζόμενοι θα λάβουν την αναλογούσα αποζημίωση από το κράτος για περίπου 15 ημέρες αναστολής και το επίδομα Χριστουγέννων που αναλογεί στο ίδιο διάστημα. Για τις υπόλοιπες περίπου 15 μέρες που εργάστηκαν, οι εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλλουν το μέρος του Δώρου των Χριστουγέννων που αναλογεί στο ίδιο διάστημα.

Κατά τρίτον, δικαιούχοι των ίδιων παροχών (αποζημίωση, επίδομα Χριστουγέννων) θα είναι και οι εργαζόμενοι που βγήκαν σε αναστολή σε πληττόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες, όμως, παρέμειναν ανοιχτές.

Όσοι βγήκαν σε αναστολή όλο τον Δεκέμβριο, θα λάβουν ολόκληρη την αποζημίωση των 534 ευρώ, αλλά και ολόκληρο το επίδομα Χριστουγέννων ύψους 66 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ