Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΕπιστολή Ν. Δημάκη προς τον Δήμαρχο Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Ίδρυση Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης

Επιστολή Ν. Δημάκη προς τον Δήμαρχο Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Ίδρυση Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, κύριε Λέντζα,

Νιώθω ιδιαίτερη χαρά και τιμή που επικοινωνώ μαζί σας. Η επικοινωνία μου αυτή, γίνεται στα πλαίσια της έντονης δραστηριότητάς μου ως Ενεργού Πολίτη, και έχει ως σκοπό την ενημέρωσή σας, για μια τροποποίηση Νόμου, πού έλαβε χώρα πριν λίγες μέρες στην Βουλή, και αφορούσε το άρθρο 48 του Νόμου 4837/2021(ΦΕΚ Α178/1.10.2021), με το οποίο τροποποιήθηκε η παράγραφος 1 του άρθρου 10 του Νόμου 2072/1992(Α 125), σύμφωνα με την οποία, πλέον οι Δήμοι και τα Νομικά Πρόσωπα αυτών, δύνανται να ιδρύουν και να έχουν σε λειτουργία Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης για την παροχή υπηρεσιών υγείας, καθώς και να λειτουργούν ξενώνες αποκατάστασης για ασθενείς που χρειάζονται επανέλεγχο(συνημμένα ακολουθεί σχετική φωτογραφία του ΦΕΚ).

Να σας θυμίσω, ότι και προεκλογικά το 2019, όταν σας είχα καταθέσει εγγράφως μια σειρά προτάσεων μου, με σκοπό κάποιες από αυτές να τις συμπεριλάβετε στο προεκλογικό πρόγραμμα σας, μία από τις σημαντικότερες αυτών, ήταν και η δημιουργία Κέντρου Αποκατάστασης, το οποίο βεβαίως ήταν όνειρο μου για τον τόπο μας, αρκετά χρόνια πριν και λόγω της ειδικής γνώσης που είχα και έχω στον χώρο αυτόν, αλλά βεβαίως τότε, ο Νομοθέτης δεν το επέτρεπε. Τα κέντρα αποκατάστασης λοιπόν, αποτελούν κομμάτι της αγοράς υγείας, πρώτου και δεύτερου βαθμού ιατρικής περίθαλψης και αποτελούν χώρο απασχόλησης δεκάδων εργαζομένων, ειδικών επιστημόνων και μη. Είναι μονάδες παροχών υγείας, που διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή εγκατάστασης τους. Διαθέτουν επιστημονικό προσωπικό υψηλής κατάρτισης, καθώς και ιατρικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Είναι σύγχρονες δομές υγείας, που διαθέτουν Φυσίατρους, Φυσικοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Λογοθεραπευτές, Νευρολόγους, Παθολόγους, Κλινικούς Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς κλπ και περιθάλπουν ασθενείς(εσωτερικούς και εξωτερικούς), οι οποίοι πάσχουν από παθήσεις του μυϊκού, νευρικού, κυκλοφορικού, ερειστικού και αναπνευστικού συστήματος, με σκοπό την Φυσική και Ιατρική αποκατάσταση.

Η Φυσική Ιατρική Αποκατάσταση, είναι μια ολιστική, ανθρωποκεντρική προσέγγιση στην ιατρική φροντίδα, που βασίζεται σε εξατομικευμένα θεραπευτικά προγράμματα βασισμένα στις ανάγκες και στις ικανότητες κάθε ασθενή, με στόχο την αποκατάσταση του, την βελτίωση της λειτουργικότητάς του, την ικανότητα του να κινηθεί, να αυτοεξυπηρετηθεί και τελικά να ενταχθεί με επιτυχία ξανά στο κοινωνικό περιβάλλον του. Ένα κέντρο αποκατάστασης λοιπόν, είναι σημείο αναφοράς για μια περιοχή, για έναν Νομό, για μια Περιφέρεια.

Με δεδομένη την απουσία ενός τέτοιου κέντρου στον Νομό μας, στον Νομό Ηλείας, καθώς και με δεδομένο το υποβαθμισμένο επίπεδο παροχών υγείας που ως γνωστόν διαθέτει, η δημιουργία ενός κέντρου αποκατάστασης, θα προσέδιδε έναν “αέρα” σημαντικής βελτίωσης και αναβάθμισης στον τομέα υγείας, που τόσο πολύ το έχουμε ανάγκη. Επίσης μια τέτοια κίνηση, θα δημιουργούσε ευνοϊκό περιβάλλον, ώστε στην συνέχεια και με κέντρο αναφοράς αυτό, την δημιουργία και άλλων μονάδων υγείας, όλων των βαθμίδων και μορφών. Για παράδειγμα, ένα κέντρο αποκατάστασης 99 κλινών, απαιτεί έναν χώρο περίπου 30.000 τετραγωνικών μέτρων(ένας τέτοιος χώρος, είναι το μισό περίπου, πρώην “ΑΣΤΕΡΙΣ”), με περίπου τα 5.000 τετραγωνικά μέτρα στεγασμένα, απαιτεί περίπου 40-50 άτομα προσωπικό, όλων των ειδικοτήτων και αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό, για την τοπική οικονομία.

Θα πρέπει εδώ να σημειώσω, ότι οι εσωτερικοί ασθενείς ενός κέντρου αποκατάστασης, δεν παραμένουν στο κέντρο, συνήθως περισσότερο του ενός με δύο μηνών, με αποτέλεσμα κατά την διάρκεια του έτους να έχουν επισκεφθεί το κέντρο, ασθενείς πολλαπλάσιοι των 99 κλινών. Με την ευκαιρία να αναφέρω, ότι οι εξωτερικοί ασθενείς, είναι δεκάδες καθημερινά, συνήθως μαζί με την παρουσία των συνοδών τους. Η παρουσία του κέντρου, θα έχει ως αποτέλεσμα να προσαρμοστεί η τοπική κοινωνία και η οικονομία, στις άπειρες απαιτήσεις και ανάγκες που αυτό δημιουργεί, με συνέπεια την εμφάνιση νέων επιχειρήσεων, για την κάλυψη αυτών των αναγκών. Είναι σαφέστατα ένα τεράστιο έργο για τα Ελληνικά Αυτοδιοικητικά δεδομένα, ένα έργο έξω από τα συνήθη, ένα έργο που για να ολοκληρωθεί, προφανώς θα χρειαστεί αυξημένη προσπάθεια απ’ όλους, είναι αναμφισβήτητα όμως, ένα έργο τεράστιας πνοής για τον τόπο μας, που θα ανοίξει ορίζοντες και δρόμους και κυρίως θα εμπνεύσει!!! Ένα δημιούργημα, καθαρά οραματικό και αναπτυξιακό. Επειδή αντιλαμβάνομαι ότι ίσως παρουσιάζει για την υλοποιησή του αρκετές δυσκολίες, τόσο οικονομικές όσο και διαδικαστικές(αν και είμαι σίγουρος ότι τρέχουν προγράμματα στα οποία μπορεί να ενταχθεί για χρηματοδότηση), και επειδή προφανώς δεν υπάρχει προηγούμενο, λόγω της μέχρι σήμερα απαγορευτικής νομοθεσίας, γνωρίζοντας όμως ότι είστε εξαιρετικά δραστήριος και δημιουργικός, θα σας πρότεινα, μετά από την απαιτούμενη προσεκτική μελέτη του θέματος, να αναζητηθεί, αν αξιολογηθεί ότι απαιτείται, η συνεργασία όμορου, ή άλλου, διαθέσιμου και πρόθυμου για το εν λόγω εγχείρημα Δήμου, ή να αναζητηθεί λύση, μέσω ΣΔΙΤ.

Επειδή σας γνωρίζω προσωπικά και μας συνδέουν δεσμοί ουσιαστικής φιλίας, και επειδή είστε Γιατρός στο επάγγελμα και μάλιστα αξιολογότατος, και επειδή ταυτόχρονα γνωρίζω το πραγματικό ενδιαφέρον σας για την προκοπή αυτού του τόπου, είμαι πεπεισμένος ότι θα δείτε με την δέουσα προσοχή, την σπουδαία αυτή αναπτυξιακή κίνηση που μόλις σας περιέγραψα και σας πρότεινα, και για τον λόγο αυτόν, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων, παραμένοντας στην διαθεσή σας, για οποιαδήποτε επιπλέον διευκρίνηση ή πληροφορία.

Με βαθύτατη εκτίμηση,

Δημάκης Νικόλαος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ