Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΜεγάλες ζημιές για τους παραγωγούς φιστικιών, βαμβακιού και πιπεριάς στην ευρύτερη...

Μεγάλες ζημιές για τους παραγωγούς φιστικιών, βαμβακιού και πιπεριάς στην ευρύτερη περιοχή του Πύργου και Αγουλινίτσας: «Σαπίζουν» μέσα στα χωράφια

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί που λόγω λάσπης από τις ραγδαίες βροχοπτώσεις, δεν μπορούν να  πάρουν τα προϊόντα τους…

Σοβαρά  προβλήματα   στους παραγωγούς  φιστικιών, βαμβακιού και άλλων καλλιεργειών  στην Ηλεία, προκάλεσε η έντονη κακοκαιρία που έφερε  πριν από  λίγες ημέρες ο «Μπάλλος»,  αφού  τα περισσότερα προϊόντα έμειναν μέσα στα χωράφια όπου  είναι αδύνατον να προσεγγίσουν μηχανήματα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή το αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί φιστικιού και βαμβακιού στην πρ. λίμνη Αγουλινίτσας, στην Κάστα Κατακόλου, στον Άη Γιάννη Πύργου, Γρανιτσέϊκα κ.α., οι οποίοι παρακολουθούν με έντονη αγωνία την εξέλιξη του καιρού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν από γνώστες της κατάστασης γύρω από το φιστίκι, υπολογίζεται ότι στα χωράφια παραμένουν πάνω από 2000 στρ του προϊόντος, ποσότητα που είναι αμφίβολο εάν τελικά μπορέσουν να  βγάλουν εκτός οι αγρότες…

Μάλιστα όσοι απ’ αυτούς το προσπάθησαν  μετά από τις ραγδαίες βροχοπτώσεις,  βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις λάσπες και τα χώματα, με αποτέλεσμα  πολλά μηχανήματα να ξεμείνουν μέσα στα χωράφια!

Σε άλλες περιπτώσεις εξάλλου δεν λειτούργησαν τα  αποστραγγιστικά αντλιοστάσια, γεγονός που αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα για την απομάκρυνση των υδάτων  μέσα από τις καλλιέργειες, πολλές από τις οποίες καταποντίστηκαν.

Ανάλογη είναι η εικόνα όσον αφορά το βαμβάκι, το οποίο «καραμέλωσε» εξαιτίας των πολυήμερων ραγδαίων  βροχοπτώσεων.

Ήδη  από τους πληγέντες στις παραπάνω περιοχές έγιναν αναγγελίες για τις ζημιές στον ΕΛΓΑ, από τον οποίο  οι πληγέντες παραγωγοί αναμένουν  στήριξη, αν και σε πολλές περιπτώσεις  και παρά το γεγονός ότι πληρώνουν σημαντικά ποσά για ασφάλιση, στο τέλος όπως αναφέρουν, μένουν ακάλυπτοι!

Δηλώσεις παραγωγών  για

τις ζημιές στις καλλιέργειες

Δημ. Φωτεινόπουλος, παραγωγός φιστικιού

«Λόγω των βροχοπτώσεων δεν μπορεί να μπει το μηχάνημα μέσα για να βγάλει τα φιστίκια, λόγω της λάσπης και αν βρέξει το Σαββατοκύριακο τελείωσε η παραγωγή. Για τα χωράφια που δεν μαζεύτηκαν,  πρέπει  τουλάχιστον να μη βρέξει μια εβδομάδα, για να μπορέσουν να μπουν μέσα να τα βγάλουν. Αν γίνει αυτό μετά δεν θα έχουν πρόβλημα , θα στεγνώσουν, αρκεί να βγουν από το χώμα. Πέρυσι η κακοκαιρία μου προκάλεσε καταστροφή στις  17 Σεπτέμβρη και τελικά μου βάλανε 5% ζημιά και ήλθαν μετά από πέντε μήνες να δούνε τι;  Εν συνεχεία  μου βάλανε 10%  για την τεράστια ζημιά. Φέτος πήγα και έσπειρα 5 Απρίλη και πρόλαβα και τα έβγαλα πριν με πιάσουν οι βροχές».

Παν Φραγκαντώνης, παραγωγός φιστικιού και βαμβακιού

«Έχουν μείνει τα περισσότερα φιστίκια μέσα, ενώ  πολλά μπαμπάκια είναι στο νερό. Ήλθε ο ΕΛΓΑ  χθες και είδε τη ζημιά που είναι πολύ μεγάλη. Είναι τεράστιο πρόβλημα στην περιοχή της πρ. λίμνης Αγουλινίτσας, όπου φιστίκια με την κακοκαιρία του Μπάλου είναι  βομβαρδισμένα και  το βαμβάκι έπαθε μεγάλη ζημιά από τη βροχή. Στο αντλιοστάσιο της περιοχής είναι χαλασμένες όλες οι αντλίες και δεν τραβάνε εύκολα, ενώ κανείς δεν ενδιαφέρεται από το να βάλουν μια αντλία για να λειτουργήσει. Αν βρέξει τις επόμενες ημέρες θα είναι χαριστική βολή γιατί ημέρα διαρκώς  μικραίνει».

Νικ. Καλογερόπουλος, παραγωγός πιπεριάς

?

«Είχα ζημιά στις πιπεριές που ανέρχονται σε   40 στρ από την έντονη κακοκαιρία και έκανα αίτηση στον ΕΛΓΑ για τη  ζημιά. Το χέρρι που ήταν να κόψω πριν από 10 ημέρες σχεδόν χάθηκε, όπως και το άλλο που θα κόβαμε μετά από μια εβδομάδα.  Και τα φιστίκια  έπαθαν μεγάλη  ζημιά και αν βρέξει ακόμα συνέχεια θα ενταθεί το πρόβλημα. Προσωπικά έχω δώσει 100.000 ευρώ στον ΕΛΓΑ και δεν έχω πάρει ούτε πέντε αποζημίωση…»

  Παν. Νάνος, παραγωγός φιστικιού

«Αυτά που  έβγαλα πρέπει να  κάνει 10 ημέρες καλό καιρό για να αλωνιστούν. Τα παραγωγικά φιστίκια όμως έμειναν στο χωράφι. Ήταν να βγουν στις 5 Οκτωβρίου  και λέγαμε ότι θα βρέξει λίγες ημέρες αλλά η βροχή ήταν πολύ έντονη και για πολλές ημέρες.  Κάναμε αιτήσεις στον ΕΛΓΑ μήπως και γίνει κάτι από εκεί. Έχω βγάλει τα μισά από 60 στρ. για τα οποία έχω φτάσει 10.000 ευρώ έξοδα. Φιστίκια που θα πήγαιναν 400 κιλά το στρ τώρα αν θα πάνε 150-200 κιλά».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ