Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗλείαΚινητοποίηση έξω από το κτίριο της Π.Ε. Ηλείας πραγματοποίησαν μέλη της Συντονιστικής...

Κινητοποίηση έξω από το κτίριο της Π.Ε. Ηλείας πραγματοποίησαν μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Πυροπλήκτων: Αγώνας επιβίωσης για τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών

Πόνος για όλα όσα χάθηκαν ξανά κατά την διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών του Αυγούστου και αγωνία για το αύριο αφού για τα επόμενα πέντε τουλάχιστον χρόνια οι παραγωγοί δεν θα έχουν κανένα απολύτως εισόδημα. Την ίδια στιγμή σε οικονομική ασφυξία οδηγούνται και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις των περιοχών που καταστράφηκαν. Χθες το πρωί η συντονιστική επιτροπή πυροπλήκτων, βρέθηκε έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, διεκδικώντας αποζημιώσεις για το φυτικό κεφάλαιο, αλλά και ζωοτροφές για τους κτηνοτρόφους, τα ζώα των οποίων πεινάνε.

Ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής πυροπλήκτων και πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης αναφέρθηκε τόσο στις ενέργειες όσο και στις διεκδικήσεις των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να δοθούν συνολικά αποζημιώσεις για το 100% των ζημιών τόσο του φυτικού κεφαλαίου, όσο και του χαμένου εισοδήματος.  «Το 2007 καήκαμε ολοσχερώς. Τα λεφτά του Ταμείου Μολυβιάτη τα έφαγαν. Σήμερα έρχονται να μας πουν, εγκαταλείψτε τα σπίτια σας για να μην καείτε. Αυτό το γνωρίζει και ο πιο ηλίθιος, ότι πρέπει να φύγει για να μην καεί. Αλλά εάν φύγει και δεν καεί, πίσω του θα καούν τα πάντα. Είναι όλοι τους υπεύθυνοι για το έγκλημα που έγινε. Ο ΕΛΓΑ δηλώνει ότι οι αποθήκες και εργαλεία δεν αποζημιώνονται. Εμείς ζητάμε να αποζημιωθεί ο κόσμος στο 100%, είτε αγρότης είναι, είτε ελαιοτριβείο είτε ότι άλλο υπάρχει, καθώς δεν θα υπάρχει δουλειά, εισόδημα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πέρσι κάηκε ο Χελιδόνι, έβγαλαν με το κανονισμό των ΠΣΕΑ και δεν αποζημιώθηκε κανείς. Εκεί το πάνε και σήμερα… Το Χελιδόνι δεν χαρακτηρίζεται πυρόπληκτο καθώς έπρεπε να καούν σπίτια για να είναι πυρόπληκτο. Ο κόσμος περιμένει σήμερα να πάρει την προκαταβολή της αποζημίωσης που και αυτή θα την συμψηφίσουν μετά με τον ΕΛΓΑ για να δουν εάν χρωστάς ή σου χρωστάνε. Είναι κοροϊδία και δεν μας καλύπτουν σε τίποτα…».

Με κεντρικό σύνθημα… «Κάηκαν τα δάση και οι κόποι μας, αγώνας για να μείνουμε στο τόπο μας» οι συγκεντρωμένοι προχώρησαν σε ολιγόωρο αποκλεισμό της Π.Ε. Ηλείας αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στην απουσία τόσο του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλου όσο και του αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρή Βασιλόπουλου.  Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός των επόμενων ημερών η συντονιστική επιτροπή πυροπλήκτων θα προχωρήσει και σε νέες κινητοποιήσεις, ενώ όπως επεσήμαναν είναι πολύ πιθανό, εάν δεν εισακουστούν να κάνουν «παρέλαση» τα τρακτέρ την 28η Οκτωβρίου.

Κώστας Βουρλούμης – Χελιδόνι

«Δεν έχουμε λάβει, απολύτως τίποτα. Είχαμε έρθει πριν 20 μέρες και μας είπαν ότι θα στείλουν ζωοτροφές, μα δεν έχει έρθει τίποτα ακόμα. Τα ζώα πεινάνε και δεν έχουν τι να φάνε. Όλο το χωριό έχει υποστεί ζημιά. Δεν έχουν έρθει καν από τον ΕΛΓΑ για να ελέγξουν τη καταστροφή που έχει συμβεί».  

Νίκος Βασιλόπουλος – Καυκανιά

«Μαζευτήκαμε πάλι, για να θέσουμε ξανά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις φωτιές. Δώσαμε αιτήματα στην Περιφέρεια τη Δευτέρα και μαζευτήκαμε για να μας δώσουν κάποιες απαντήσεις… Δυστυχώς λείπουν σήμερα. Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Αποζημιώσεις δεν έχουν δοθεί. Κάποιοι έχουν λάβει προκαταβολές και είναι εκείνοι που έκαναν τα χαρτιά τους τις πρώτες ημέρες. Οι υπόλοιποι που κάναμε τα χαρτιά μας λίγες μέρες πιο μετά, δεν έχουμε λάβει τίποτα. Εμείς ζητάμε να έρθει ο ΕΛΓΑ, να δει τις ζημιές στα κτήματα, όσο το δυνατό γρηγορότερα και να μας πουν τι να κάνουμε. Έχουν καεί ελιές, σταφίδες και αμπέλια. Πρέπει να ξέρουμε. Είναι μεγάλος ο χρόνος της αποκατάστασης. Τα δέντρα που κάηκαν λίγο, θα περάσουν έως και πέντε χρόνια για να δώσουν ξανά παραγωγή. Τα δέντρα που κάηκαν από τη ρίζα θα πάρει πάνω από επτά χρόνια και δεν ξέρουμε πόσα θα πετάξουν, καθώς πολλά δεν θα πετάξουν και θα πρέπει να γίνει αντικατάσταση του δέντρου. Ουσιαστικά θα μείνουμε 5 έως 7 χρόνια χωρίς εισόδημα. Δεν ζητάμε, να αποζημιωθούμε μόνο το δέντρο, ζητάμε και το εισόδημα το οποίο χάνουμε».

«Ζητάμε να αποζημιωθεί ο κόσμος στο 100%, είτε αγρότης είναι, είτε ελαιοτριβείο είτε ότι άλλο υπάρχει, καθώς δεν θα υπάρχει δουλειά, εισόδημα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις» τόνισε ο Θ. Βομπίρης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ