Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΗλείαΠροβληματισμό προκαλούν οι παραποτάμιες περιοχές σε Ηλεία, Αχαΐα και Γορτυνία που έγιναν...

Προβληματισμό προκαλούν οι παραποτάμιες περιοχές σε Ηλεία, Αχαΐα και Γορτυνία που έγιναν παρανάλωμα του πυρός: Έντονη ανησυχία για πρόκληση πλημμυρών

Απαιτείται άμεση λήψη μέτρων στις περιοχές  Αλφειού, Πηνειού,  Πηνειακού Λάδωνα, Ενιπέα κλπ.

Εντείνεται η ανησυχία των κατοίκων  στις παραποτάμιες περιοχές της Ηλείας, για την πρόκληση καταστροφικών πλημμυρών, κυρίως   κατά τη  χειμερινή περίοδο, μετά τις τεράστιες πυρκαγιές που κατέκαψαν  χιλιάδες στρ δάσους.

Το πρόβλημα διαφαίνεται πιο έντονο  στις παραποτάμιες περιοχές του Αλφειού, εξαιτίας των καταστροφών που σημειώθηκαν από τις πυρκαγιές κατά μήκος των ποταμών Ερυμάνθου και Λάδωνα, όπου πλέον τεράστιες εκτάσεις έχουν μετατραπεί σε «νεκρή» φύση,  λόγω της αποτέφρωσης  των δασών.

Για  τα συγκεκριμένα ποτάμια που ως γνωστόν εκβάλουν στον Αλφειό, εκφράζονται έντονες ανησυχίες για τη χειμερινή περίοδο, όταν τα ορμητικά νερά  θα παρασύρουν τα πάντα στο διάβα τους…

Αποδέκτες  των πολύ πιθανών καταστροφών θα είναι για μια ακόμα φορά οι αγρότες  μεταξύ των δήμων Αρχ. Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται να επεκταθούν  και προς  το τμήμα του δήμου Πύργου όπου κι εκεί υπάρχουν σημαντικές περιουσίες.

Ταυτόχρονα  ανησυχία επικρατεί στους κατοίκους εξαιτίας και της κατάστασης που επικρατεί στο φράγμα του Φλόκα, το οποίο έχει γεμίσει εκ νέου από φερτά υλικά και άγρια βλάστηση,  πράγμα που σημαίνει πως σε περιπτώσεις πλημμυρών θα δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα…

Στον Πηνειό

Παρόμοια κατάσταση, σε μικρότερο αναλογικά βαθμό, επικρατεί και στον ποταμό Πηνειό και κατ’ επέκταση στο φράγμα του, καθώς και στον παραπόταμό του  Πηνειακό Λάδωνα ο οποίος διέρχεται από πυρόπληκτες περιοχές και στο παρελθόν έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές  στο διάβα του.

Ταυτόχρονα  προβληματισμό προκαλεί και ο ποταμός Ενιπέας,  στον οποίο καταλήγουν  χείμαρροι από τις πυρόπληκτες Κολυρίου και Βαρβασαίνης, κάτι που επισημάνθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθ. Λέκκα στην περιοχή του δήμου Πύργου. 

Για τις παραπάνω περιοχές απαιτείται άμεσα η λήψη μέτρων  το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, για να μην υπάρξουν ανυπολόγιστες καταστροφές σε καλλιέργειες και άλλες περιουσίες.

Την ανάγκη της δημοπράτησης μελετών και της άμεσης κατασκευής των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων που αφορούν στα Φράγματα Αλφειού και Πηνειού, τόνισε και ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος καταθέτοντας σχετική ερώτηση στη Βουλή για τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.

Ο κ. Νικολακόπουλος επεσήμανε  την σπουδαιότητα που έχουν πλέον αυτά τα έργα πολύ περισσότερο τώρα μετά τις καταστρεπτικές πυρκαγιές, με σκοπό να προληφθούν δύσκολες καταστάσεις για τους κατοίκους των πυρόπληκτων και όχι μόνο περιοχών την περίοδο του χειμώνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ