Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΟ υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλάει στην «Πρώτη» λίγο πριν...

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλάει στην «Πρώτη» λίγο πριν την επίσκεψη του στην Αρχαία Ολυμπία: «Έχει έρθει η ώρα να αρχίσουμε λίγο να συμμαζευόμαστε»

«Ο Νομός Ηλείας έχει πραγματικά πολύ μεγάλες δυνατότητες»

«Ο Κώστας Τζαβάρας, αποτελεί ένα κόσμημα για το ελληνικό κοινοβούλιο»

Συνέντευξη στην Άννα Αγγελίδου

anagelidou@yahoo.gr

Την ανάγκη αξιοποίησης των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων προκειμένου η Δυτική Ελλάδα και κατ επέκταση και η Ηλεία να βγει από το «τέλμα» στο οποίο βρίσκεται εδώ και δεκαετίες, επεσήμανε κατά την διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην «Πρώτη» ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μία εβδομάδα πριν την επίσκεψη του στην Αρχαία Ολυμπία (σ.σ. Τρίτη 12 Ιουλίου). Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο υπουργός το brand name της Αρχαίας Ολυμπίας είναι ίσως το νούμερο 1 παγκόσμιο brand και οφείλουμε να το αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι και ο ίδιος θα στηρίξει στο βαθμό που μπορεί την προσπάθεια ανάπτυξης της περιοχής μας.

Παράλληλα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων απάντησε στην «Πρώτη» και για την απόφαση του Ηλείου Βουλευτή Κώστα Τζαβάρα να μην είναι και πάλι υποψήφιος, σημειώνοντας ότι θα είναι μεγάλη απώλεια για το κοινοβούλιο και για την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας!

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Άδωνι Γεωργιάδη:

Ερ. Στις τελευταίες θέσεις της ανάπτυξης μεταξύ των Ελληνικών Περιφερειών, βρίσκεται η Δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Data Consultants και του Παρατηρητηρίου Περιφερειακών Πολιτικών. Τι είναι εκείνο το οποίο θα πρέπει να αλλάξει, κατά την γνώμη σας, σε επίπεδο Περιφέρειας προκειμένου η Δυτική Ελλάδα, να βγει από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται τα τελευταία χρόνια;

Απ. Η Δυτική Ελλάδα έχει απίστευτες δυνατότητες. Έχει αρχαιολογικά μνημεία, έχει μοναδικές παραλίες, έχει υπέροχο φυσικό περιβάλλον, έχει αγροτική παραγωγή. Οφείλει να βρει τον τρόπο με τους τοπικούς της άρχοντες, να αξιοποιήσει τα Ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουμε στη διάθεσή μας και να βοηθήσουμε όλοι να προσελκύσει τις επενδύσεις που της αρμόζουν, όχι μόνο στον τουρισμό, όπου έχει σημαντικές επενδύσεις, αλλά και στην αγροτική οικονομία και στην ελαφρά βιομηχανία. Επίσης, η Δυτική Ελλάδα μπορεί να παίξει σίγουρα μεγάλο ρόλο με τα λιμάνια της και με το διακομιστικό εμπόριο με τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Ερ. Συμφώνα με τα στοιχεία της EUROSTAΤ (5/2022) στην Δυτική Ελλάδα ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων του ΕΣΠΑ, δεν απορροφήθηκε… Ειδικότερα μόλις το 56% του προγράμματος ΕΣΠΑ κατάφερε να απορροφηθεί από τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όταν η απορροφητικότητα κεφαλαίων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου άγγιξε 89%! Θα μπορούσε να υπάρξει περαιτέρω στήριξη από πλευράς της Κυβέρνησης προκειμένου να μειωθεί το «χάσμα» που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στις Περιφέρειες;

Απ. Η συνεργασία μας με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος είναι άριστη. Ο κύριος Φαρμάκης παρέλαβε υπηρεσίες εξαιρετικά υποστελεχωμένες που δουλεύανε πάρα πολύ αργά, πήρε και την απορρόφηση πολύ χαμηλά – χαμηλότερα σχεδόν από όλη την Ελλάδα- και κατάφερε να δημιουργήσει αξιοσημείωτη πρόοδο. Είμαι βέβαιος ότι μέχρι το τέλος της προγραμματικής περιόδου 31 Δεκεμβρίου του ’23 θα έχει γίνει 100% απορρόφηση.

Ερ. Η φετινή κατανομή από πλευράς Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος στις χρηματοδοτήσεις των έργων που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2022, καθιστά την Ηλεία «φτωχό συγγενή». Συγκεκριμένα οι πιστώσεις που διατίθενται φέτος από την Περιφέρεια είναι 70.130. 501 ευρώ με την Ηλεία να λαμβάνει μόλις 8.216.158! Με ποια κριτήρια κατά την άποψή σας θα έπρεπε να γίνεται η κατανομή του ΠΔΕ από τις Περιφέρειες;

Απ. Δεν μπορώ να επισέλθω στο πως μία Περιφέρεια έχει μοιράσει τα χρήματα με βάση τις ανάγκες της. Αυτή η ερώτηση πρέπει να γίνεται στην Περιφέρεια. Είμαι βέβαιος ότι ο κύριος Περιφερειάρχης γνωρίζει καλύτερα από μένα τις ανάγκες της κάθε περιοχής.

Ερ. Η οικονομία της χώρας, και κατ’ επέκταση και των Περιφερειών αυτής, «χτυπήθηκε» τόσο την περίοδο των μνημονίων, όσο και κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού. Περιφέρειες όπως η Δυτική Ελλάδα μοιάζουν να «στενάζουν» κάτω από την οικονομική πίεση που υπάρχει. Θα υπάρξουν κάποια επιπρόσθετα μέτρα στήριξης τόσο προς τους πολίτες όσο και προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αυτή τη στιγμή κυριολεκτικά «φυτοζωούν»;

Απ. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε νέα μέτρα στήριξης του τύπου της πανδημίας. Τα χρήματα που έδινε η Ευρώπη έληξαν 30 Ιουνίου του 2022. Δεν ισχύουν πια οι ευέλικτοι δημοσιονομικοί κανόνες για τη δημιουργία τέτοιου τύπου προγραμμάτων και με πληθωρισμό 8,6% στην Ευρωζώνη και 12%, στην Ελλάδα για το μήνα Μάιο είναι αδύνατον να αρχίζει να μοιράζει χρήμα. Τώρα έχει έρθει η ώρα να αρχίσουμε λίγο να συμμαζευόμαστε.

Ερ. Η οικονομία του Νομού Ηλείας στηρίζεται κατά κύριο λόγο, στην αγροτική παραγωγή και στον τουρισμό. Παρά το γεγονός ότι ο Νομός διαθέτει το μεγαλύτερο brand name της χώρας, εκείνο της Αρχαίας Ολυμπίας, βλέπουμε ότι η ανάπτυξη αποτελεί «όνειρο θερινής νυκτός». Ποια είναι κατά την γνώμη σας τα λάθη τα οποία έχουν γίνει στην περιοχή και τι είναι εκείνο το οποίο θα προτείνατε να αλλάξει άμεσα προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη στην περιοχή μας;

Απ. Είναι βέβαιο ότι ο Νομός Ηλείας εάν μπορέσει να αποκτήσει μία οργανωμένη αναπτυξιακή πολιτική, μπορεί να κάνει θαύματα. Συμφωνώ μαζί σας ότι το brand name της Αρχαίας Ολυμπίας είναι ίσως το νούμερο 1 παγκόσμιο brand.

Το λιμάνι στο Κατάκολο αποτελεί μεγάλο χώρο για τα κρουαζιερόπλοια και ο Νομός Ηλείας έχει πραγματικά πολύ μεγάλες δυνατότητες. Είμαι στη διάθεσή σας πάντως, να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε.

Ερ. Εδώ και μήνες καταγράφεται ένα «τσουνάμι» ανατιμήσεων  το οποίο επηρεάζει άμεσα τόσο τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, όσο και τους ίδιους τους πολίτες. Οι τιμές στα καύσιμα αλλά και στην ενέργεια «καίνε» μικρομεσαίες επιχειρήσεις και καταναλωτές, ενώ την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. κατηγορεί ευθέως τη κυβέρνηση καθώς δεν έχει προχωρήσει στην μείωση του Φ.Π.Α.  όσο αφορά το θέμα των καυσίμων. Τι έχετε να απαντήσετε στους επικριτές σας, αλλά και ποιο είναι το μήνυμα το οποίο θα θέλατε να στείλετε στους πολίτες;

Απ. Έχουμε πει πολλές φορές ότι όταν όλος ο πλανήτης έχει ρεκόρ πληθωρισμού, η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση. Και ναι, έχουμε μεγαλύτερο πληθωρισμό από το μέσο όρο της Ευρωζώνης αυτή τη στιγμή, ακριβώς όμως διότι έχουμε δύο παράγοντες επιβαρυντικούς.

Είχαμε μεγάλο αποπληθωρισμό πέρσι, άρα ξεκινάμε από χαμηλότερη βάση και έχουμε υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, άρα πιέζεται ο πληθωρισμός μας περισσότερο από τους άλλους.

Σύντομα αυτό θα ισορροπήσει. Θα είμαστε περίπου στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ερ. Μπορεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, να μην έχει ακόμα ορίσει τον χρόνο των εθνικών εκλογών, ωστόσο ένα ιστορικό στέλεχος της Ηλείας, ο Βουλευτής Κώστας Τζαβάρας έχει δηλώσει ότι δεν θα συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο των Εθνικών Εκλογών, αφήνοντας ένα σημαντικό κενό στον χώρο. Θεωρείτε ότι θα υπάρξει από πλευράς της Ν.Δ. το όνομα «έκπληξη» που θα μπορούσε να καλύψει το κενό που θα δημιουργήσει η απουσία του Κ. Τζαβάρα;

Απ. Δεν μπορώ να μιλήσω εγώ για ονόματα, γιατί θα είναι σαν να δίνω κατεύθυνση στους ψηφοφόρους και ως Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα ήταν απαράδεκτο να το κάνω. Ξέρω ότι θα υπάρχουν και νέοι υποψήφιοι στην Ηλεία, εξαιρετικά άξιοι.

Να κάνω ένα σχόλιο όμως για τον Κώστα Τζαβάρα. Είχα την τιμή να τον γνωρίσω από την πρώτη μέρα που πήγα στη Βουλή. Αποτελεί ένα κόσμημα για το ελληνικό κοινοβούλιο. Θα μου λείψει πάρα πολύ από την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο που δεν θα είναι μαζί μας. Θεωρώ ότι είναι απώλεια μεγάλη για το κοινοβούλιο και για την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας η μη εκ νέου κάθοδός του στην πολιτική.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ