Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΕπίσημη στήριξη Μητσοτάκη για τις έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη: Ανοίγει ξανά...

Επίσημη στήριξη Μητσοτάκη για τις έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη: Ανοίγει ξανά ο φάκελος των υδρογονανθράκων

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η  Energean είναι έτοιμη να παράγει φυσικό αέριο (1 δις. κ.μ.) στο Κατάκολο

«Αναθερμένεται» το ενδιαφέρον μετά και την ευρωπαϊκή στρατηγική της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο

Το φάκελο των υδρογονανθράκων που περιλαμβάνει  έρευνες  και στην περιοχή του Κατακόλου, ανοίγει εκ νέου η κυβέρνηση δια στόματος του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις  από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ευρωπαϊκή στρατηγική της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Οικονομικού Ταχυδρόμου  (www.ot.gr), ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του είχαν κρατήσει τους υδρογονάνθρακες στα συρτάρια… δίνοντας μεγάλη έμφαση στις ΑΠΕ και την «πράσινη» ενεργειακή μετάβαση.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα χερσαίες παραχωρήσεις όπως τα «Ιωάννινα» και το «Κατάκολο» της Energean, ν’ αντιμετωπίσουν   σειρά διοικητικών εμποδίων ώστε οι διαδικασίες των ερευνών να πηγαίνουν διαρκώς προς τα πίσω…

Έτσι για πρώτη φορά η κυβέρνηση Μητσοτάκη βγαίνει δημόσια και παρέχει την πολιτική στήριξη στις έρευνες για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου γνέφοντας θετικά στους επενδυτές για τη συνέχιση των προγραμμάτων εξερεύνησης στα θαλάσσια και χερσαία blocks που τους έχουν παραχωρηθεί κατά την προηγούμενη πενταετία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με το προχθεσινό του τηλεοπτικό μήνυμα για το πακέτο στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση μίλησε ανοικτά για την ανάγκη της έρευνας των υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια.

 Έκανε λόγο για ενεργειακή αυτάρκεια της Ελλάδας, προφανώς ορμώμενος από την ευρωπαϊκή στρατηγική της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, κι εκτός από την πολιτική διείσδυσης των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας τόνισε και την «αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με οικονομικό ενδιαφέρον».

Οι επενδυτές

Οι επενδυτές που έχουν απομείνει στην Ελλάδα Total, ExxonMobil, Ελληνικά Πετρέλαια και Energean, είχαν απογοητευτεί από την απουσία της κυβερνητικής στήριξης απέναντι στα ερευνητικά τους προγράμματα με αποτέλεσμα το προηγούμενο χρονικό διάστημα να επιστρέφουν στο ελληνικό δημόσιο παραχωρήσεις ή και κάποιοι εξ αυτών να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο της αποεπένδυσης.

Χερσαίες παραχωρήσεις όπως τα «Ιωάννινα» και το «Κατάκολο» της Energean αντιμετώπισαν σειρά διοικητικών εμποδίων ώστε οι διαδικασίες των ερευνών να πηγαίνουν διαρκώς προς τα πίσω, το θαλάσσιο block «Ιόνιo» παρά τις ενδείξεις για αξιόλογα κοιτάσματα δεν κράτησε την ισπανική Repsol, ενώ οι πλέον πολλά υποσχόμενες θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» έχουν βάλει σε δικαστικές περιπέτειες την κοινοπραξία «Total- ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ»

Το «ουκρανικό»

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με τον κίνδυνο της ενεργειακής επάρκειας που πυροδότησε σε όλη την Ευρώπη και οι αποφάσεις της Ε.Ε. να περιορίσει δραστικά τις εισαγωγές του ρωσικού φυσικού αερίου, αφύπνισε και το Μέγαρο Μαξίμου. Έσπευσε να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού και στον τομέα των ερευνών για κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαρτίου υπό τον πρωθυπουργό και τη συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, της αρμόδιας γενικής γραμματέως Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου, του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΔΕΥ Άρη Στεφάτου και του CEO των ΕΛ.ΠΕ Ανδρέα Σιάμισιη, αποφασίστηκε η ενθάρρυνση της συνέχειας των ερευνών στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Είχαν προηγηθεί οι σεισμικές έρευνες των ΕΛ.ΠΕ στις θαλάσσιες παραχωρήσεις τους στο Ιόνιο Πέλαγος, “block 10” στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και «Ιόνιο», αλλά και η παρουσίαση ενθαρρυντικών γεωλογικών δεδομένων από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΔΕΥ, ο οποίος εκτιμά ότι τόσο στα προαναφερόμενα θαλάσσια οικόπεδα όσο και σε εκείνα της Κρήτης υπάρχουν πιθανοί στόχοι με κοιτάσματα αξίας 250 δις. ευρώ. Συνολικά, κι αν επιβεβαιωθούν μελλοντικά από γεωτρήσεις, οι ποσότητες φυσικού αερίου που βρίσκονται αποθηκευμένες στον υπέδαφος των θαλασσίων εκτάσεων αγγίζουν το μεγαλύτερο κοίτασμα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, το Ζορ της Αιγύπτου.

Πέραν αυτών η Energean είναι έτοιμη να παράγει φυσικό αέριο (1 δις. κ.μ.) στο Κατάκολο, ενώ μελετά ξανά τους στόχους και στο χερσαίο οικόπεδο «Ιωάννινα».

KATAKOLO

www.ot.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ