Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣτον Πύργο η συνεδρίαση της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου Νοτιοδυτικής...

Στον Πύργο η συνεδρίαση της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου Νοτιοδυτικής Ελλάδος

Πεθαίνει η επιχειρηματικότητα

Πανδημία, ανατιμήσεις και ενέργεια έδωσαν τη χαριστική βολή

Στον χώρο του θεματικού πάρκου Ξυστρή στο Πύργο συνεδρίασε για πρώτη φορά από την ίδρυση της η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας εμπορικών συλλογών Πελοποννήσου. Αναφερόμενος στη συνεδρίαση ο β’ αντιπρόεδρος Νίκος Σιαψάλης υπογράμμισε: «Η Ομοσπονδία Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας έρχεται για πρώτη φορά στο δήμο Πύργου όπου πραγματοποιείται ένα συμβούλιο όπως κάνουμε σε όλα τα μέρη των εμπορικών συλλόγων που ανήκουν στην Ομοσπονδία Πελοποννήσου. Ευελπιστούμε να ακούσουμε τους φορείς του Πύργου και τα προβλήματα. Επειδή είμαι και εγώ από την Ηλεία ξέρω τα προβλήματά του Πύργου στα συμβούλια θέτω τα τρία μεγάλα ζητήματα της περιοχής μας, πού είναι ο δρόμος, τα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία μας. Στη συνεδρίαση του Πύργου, θα ασχοληθούμε όμως και με το θέμα της ενέργειας και της ακρίβειας που καταγράφεται  σε όλα τα προϊόντα, καθώς έχουμε φτάσει στο αμήν. Το κοινό δεν μπορεί να κάνει τις αγορές του. Μετά το πέρας της συνεδρίασης, θα βγουν ψηφίσματα και θα κάνουμε συζητήσεις, θα ακούσουμε τους φορείς του Πύργου και ευελπιστούμε ότι θα βρούμε κάποια λύση».

Τις εργασίες της συνεδρίασης άνοιξε με τοποθέτηση του ο Πρόεδρος Γιώργος Βαγενάς υπογράμμισε: «Η επιχειρηματικότητα πεθαίνει με το με το χειρότερο τρόπο» τονίζοντας παράλληλα: «Σηκώσαμε στις πλάτες μας όλο το βάρος των μνημονίων. Δέκα χρόνια, πάντα εμείς ήμασταν ο κυματοθραύστη, οι μικρές επιχειρήσεις, και όλοι έλεγαν «αντέχετε ακόμα». Πέρασαν τα 10 χρόνια χάσαμε το 40% του τζίρου μας. Από το 2010 και μετά μέχρι το 2020 έχει χαθεί το 40% του τζίρου μας. Έρχεται η πανδημία να μας δώσει το οριστικό χτύπημα όπου δύο χρόνια ουσιαστικά ήμασταν κλειστά. Τι έγινε αυτά τα δύο χρόνια; Επιδοτήθηκαν λίγες επιχειρήσεις μέσω της επιτρεπτέας προκαταβολής. Το 40% των επιχειρήσεων των μικρών δεν μπήκαν καθόλου στη διαδικασία να πάρουν χρήματα από τη μία επιστρεπτέα. Από τα προγράμματα των περιφερειών δεν θα το συζητήσουμε καθόλου καθώς επιδοτήθηκε ένα 8% των μικροεπαγγελματιών. Νομίζαμε ότι είναι το τέλος όταν ήρθε το ενεργειακό πρόβλημα, με την χρήση της ενέργειας και ο πόλεμος.

Χάσαμε από ότι καταλαβαίνετε ένα σωρό πράγματα.  Όσοι γλιτώσαμε τα μαγαζιά μας, ήταν γιατί είτε αφήσαμε υποχρεώσεις που δεν πληρώθηκαν γιατί δεν μπορούσαμε να τις πληρώσουμε είτε αφήσαμε το ΤΕΒΕ μας για την εφορία μας απλήρωτες. Τι μας είχε μείνει; Να βγάζουμε το νοίκι και το ρεύμα. Αυτή είναι η αλήθεια. Και έρχεται ξαφνικά η αύξηση 300% για να μας κόψουν το ρεύμα. Μικρά μαγαζιά που πληρώνανε 200 ευρώ το μήνα, εκτοξεύτηκαν στα 700 ευρώ,  παροχή υπηρεσιών, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία από 3.000 ευρώ στις 7.000 ευρώ, μικρές βιοτεχνίες από 5.000ευρώ στις 12.000 ευρώ. Πάμε στους αριθμούς. Το 38% των μικρών επιχειρήσεων δεν μπόρεσε να πληρώσει καθόλου τον πρώτο λογαριασμό της ΔΕΗ που ήρθε προσαρτημένος, ενώ το 58% των επιχειρήσεων δεν μπόρεσε να πληρώσει τον δεύτερο λογαριασμό. Τι θα γίνει παιδιά στον τρίτο πείτε μου; Θα έρθει η ΔΕΗ και θα κόβει ρολόγια. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτή την πραγματικότητα εγώ προσπάθησα ως πρόεδρος της ομοσπονδίας και όλο το Δ.Σ.  να μεταφέρω ως αγωνία μας και επειδή τυγχάνει να είμαι αντιπολιτευόμενος στο προεδρείο το οκταμελές της ΕΣΕΕ έγινε μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον κο Γεωργιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι απαντήσεις ήταν τρεις: α) ότι οι έμποροι δεν έχουν χάσει μεγάλο μέρος του τζίρου τους, β) ότι οι Έλληνες ακόμα έχουν αποθεματικό και έχουν χρήματα στις τράπεζες και γ) πριν ξεσπάσει ο πόλεμος έλεγαν ότι αυτή η χρονιά που θα έρθει θα είναι η καλύτερη και δεν θα μπορούμε να κάτσουμε από τον τουρισμό και θα κερδίσουμε χρήματα. Ήρθαν και διαψεύστηκαν και τα τρία. Το πρώτο γιατί πολύ απλά όταν βγάζει η ΕΛΣΤΑΤ στατιστικά στοιχεία για την πτώση των καταστημάτων βάζει μέσα τρόφιμα, μεγάλες πολυεθνικές, σούπερ μάρκετ, καύσιμα, μεταφορές. Έτσι δεν είμαστε πεσμένοι… παίζει να έχουμε και άνοδο και να μην το ξέρουμε.

Έχουμε διατυμπανίσει παντού ότι πρέπει να γίνει διαχωρισμός του μικρού εμπορίου επιτέλους από τις στατιστικές και να βγει καθαρά ένα αποτέλεσμα για να δείχνει ποια είναι η πραγματική πτώση στο λιανεμπόριο ανά τομέα ανά κλάδο ανά τζίρο ανά εργαζόμενο. Εάν δεν γίνει αυτό πάντα θα είμαστε απ’ έξω. Ένα δεύτερο στοιχείο  είναι ότι οι επιχειρήσεις που είναι κάτω από 140.000 ευρώ τζίρο το χρόνο δηλαδή αυτό σημαίνει είσπραξη κάτω από 500 ευρώ τη μέρα, δεν προσμετρούνται στην ΕΛΣΤΑΤ. Είναι όλες απ’ έξω. Άρα για ποια μικρή επιχείρηση μιλάμε, όταν αυτές οι επιχειρήσεις πραγματικά που είναι κάτω από 140.000 ευρώ δεν μπαίνουν καν στη στατιστική υπηρεσία. Όσον αφορά τις καταθέσεις, είναι ένα στοιχείο που πρέπει να το ξέρουν όλοι. Δύο χρόνια ο κόσμος δεν βγήκε δεν πήγε πουθενά κλείστηκε μέσα σε ένα σπίτι έβλεπε τηλεόραση και ίσως κάποιοι έχουν αντί για 0 ευρώ να έχουν σήμερα 2.000 ευρώ. Αυτό δείχνει κάτι για εμάς; Το πόσο μέσα είμαστε εμείς; Όσο για το ότι θα έχουμε κόσμο και τουρισμό δυστυχώς έχει αρχίσει να ανατρέπεται από τον πόλεμο που χτυπάει τη περιοχή μας».

Ακλούθησαν τοποθετήσεις και διάλογος, ενώ αναμένεται να εκδοθούν ψηφίσματα σχετικά με τα προβλήματα τα οποία ταλανίζουν τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ