Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠεριφερειάρχης Πελοποννήσου για το τμήμα «Μεγαλόπολη-Λεύκτρο- Ολυμπία»: «Ενδέχεται να χρηματοδοτηθεί...

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου για το τμήμα «Μεγαλόπολη-Λεύκτρο- Ολυμπία»: «Ενδέχεται να χρηματοδοτηθεί από Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα»

Απάντηση Παν. Νίκα στο  ψήφισμα 60 Γορτυνιακών Συλλόγων για την ανάγκη ολοκλήρωσης της Ε.Ο. Βυτίνας – Αρχαίας Ολυμπίας

Τη συνέχιση της προσπάθειας για ένταξη προς χρηματοδότηση του δρόμου της Ε.Ο. Βυτίνας – Αρχαίας Ολυμπίας, σημειώνοντας ότι δεν θεωρείται  ανταγωνιστικός με τον καινούργιο οριζόντιο άξονα το τμήμα  «Μεγαλόπολη-Λεύκτρο- Ολυμπία», αναφέρει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου  κ. Παν. Νίκας με έγγραφό του προς αιρετούς και εκπροσώπους συλλόγων της Γορτυνίας.

 Συγκεκριμένα ο  Περιφερειάρχης Πελοποννήσου απάντησε  με έγγραφό του προς το Δήμαρχο Γορτυνίας,  τον Πρόεδρο της Παγγορτυνιακής Ένωσης και την Πρόεδρο του Συλλόγου Τροπαιατών απάντησε σχετικά με το δρόμο Ε.Ο. Βυτίνας – Αρχαίας Ολυμπίας, ύστερα από τις επιστολές των τοπικών φορέων (57 σύλλογοι κλπ.)

Στην επιστολή του ο Π.Νίκας μιλά για “ατεκμηρίωτη προπαγάνδα, ότι δήθεν η Περιφερειακή Αρχή των 2,5 χρόνων παρεμποδίζει την ολοκλήρωση των μελετών και συνακόλουθα την κατασκευή – αυτού του στρατηγικής σημασίας για την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής – έργου”. 

Παράλληλα επισημαίνει ότι σαν Περιφερειακή Αρχή θα συνεχίσουν την προσπάθεια και θα επιδιώξουν να εντάξουν προς χρηματοδότηση έστω ένα τμήμα αυτού του οδικού άξονα,.

Η επιστολή Νίκα

Αναλυτικότερα η επιστολή του Περιφερειάρχη Π.Νίκα μαζί με την πρόταση της παράταξής του έχει ως εξής:

“Κύριε Δήμαρχε,

Κυρία και κύριε Πρόεδρε,

Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την προφορική και γραπτή παράθεση των επιχειρημάτων σας, όσο αφορά την οδική παράκαμψη της τοπικής κοινότητας Λαγκαδιών, ενός έργου ζωτικής σημασίας για την Γορτυνία και την ανάπτυξη της.

Επιπλέον, θα ήθελα να αναφέρω ότι η κατασκευή του συγκεκριμένου δρόμου, συμπεριλαμβανομένης της παράκαμψης της τοπικής κοινότητας Λαγκαδιών, τον οποίο οραματίστηκε ο αείμνηστος Πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης 130 χρόνια πριν, αποτέλεσε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από πολλές προηγούμενες κυβερνήσεις δια στόματος βουλευτών, Υπουργών και Πολιτικών κάθε κόμματος οι οποίοι καλλιεργούσαν φρούδες ελπίδες για ψηφοθηρικούς και μικροκομματικούς σκοπούς και μόνο.

Ειλικρινά λυπούμαι για το γεγονός ότι σειρά Υπουργών Υποδομών αλλά και άλλοι Υπουργοί με Αρκαδική καταγωγή, όπως επίσης και ο επί δεκαετίας πρώην Περιφερειάρχης, δεν κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν ούτε καν τις απαραίτητες μελέτες για το συγκεκριμένο οδικό τμήμα παρά τις συνεχείς υποσχέσεις τους.

Σχετικά με την ατεκμηρίωτη προπαγάνδα, ότι δήθεν η Περιφερειακή Αρχή των 2,5 χρόνων παρεμποδίζει την ολοκλήρωση των μελετών και συνακόλουθα την κατασκευή – αυτού του στρατηγικής σημασίας για την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής – έργου, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι μέχρι σήμερα έχουμε θέσει τουλάχιστον τέσσερις φορές στον Αρμόδιο Υπουργό και Υφυπουργό Υποδομών την αναγκαιότητα της άμεσης ολοκλήρωσης των μελετών, που επί σειρά ετών συντάσσονται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και θα επιδιώξουμε να εντάξουμε προς χρηματοδότηση και κατ’ επέκταση προς υλοποίηση, έστω ένα τμήμα αυτού του οδικού άξονα, που οπωσδήποτε δεν είναι ανταγωνιστικό με τον άλλο οριζόντιο άξονα «Μεγαλόπολη-Λεύκτρο-Αρχαία Ολυμπία», ο οποίος ενδέχεται να χρηματοδοτηθεί από Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα στο πλαίσιο των προγραμμάτων της δίκαιης μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή και κατά συνέπεια αίρει οποιεσδήποτε επισφάλειες.

Για την επιπλέον τεκμηρίωση των παραπάνω, σας αποστέλλουμε το ψήφισμα που καταθέσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο σε πρόσφατη συνεδρίαση, που καταρρίπτει την προπαγάνδα αυτών, που αντικειμενικά πρέπει να είναι κατηγορούμενοι για την απραξία τους.

Το ψήφισμα που προτάθηκε από την παράταξη Π.Νίκα:

(1) Υιοθετεί τις απόψεις και τα επιχειρήματα Δήμων και Φορέων σχετικά με το οδικό δίκτυο της Περιφέρειας και ιδιαίτερα για το δρόμο «Τρίπολη -Παράκαμψη Λαγκαδιών – Αρχαία Ολυμπία», όπως και της ανάγκης άμεσης ολοκλήρωσης του, ως έργο προτεραιότητας.

(2) Θεωρεί ότι ο εθνικός δρόμος και διευρωπαϊκός άξονας «Τρίπολη – Λαγκάδια – Αρχαία Ολυμπία» δεν είναι ανταγωνιστικός, ούτε έρχεται σε σύγκρουση με το δρόμο «Λεύκτρο – Μεγαλόπολη – Αρχαία Ολυμπία».

(3) Ζητεί την κινητοποίηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, Δήμων και Φορέων για την χρηματοδότηση των οριζόντιων αξόνων σύνδεσης της Δυτικής με την Κεντρική Πελοπόννησο, που αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την συνολική ανάπτυξη της Πελοποννήσου».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ