Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΟργή και αγανάκτηση για τον κίνδυνο απώλειας των περιουσιών τους, εξέφρασαν...

Οργή και αγανάκτηση για τον κίνδυνο απώλειας των περιουσιών τους, εξέφρασαν εκατοντάδες αγρότες στο Πάρκο Ξυστρή Πύργου: «Μολών λαβέ…»

Ζητήθηκε να δοθεί άμεσα πολιτική λύση, με συναντήσεις με  τους εμπλεκόμενους φορείς και υπουργούς

Θα εκδοθεί ψήφισμα στο οποίο  θα αναφέρεται πως τα πράγματα θα πρέπει να μείνουν ως έχουν,  για τις περιουσίες των κατοίκων Χειμαδιού, Κουτσοχέρας, Μουζακίου και Περιστερίου

Οργή και αγανάκτηση  εξέφρασαν  χθες εκατοντάδες κάτοικοι και  αγρότες, κατά τη διάρκεια της  μεγάλης συγκέντρωσης που έγινε στο Πάρκο Ξυστρή Πύργου, για το θέμα της διεκδίκησης  των αγροτικών εκτάσεων από την Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων, στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκαν μια σειρά από ενέργειες  για την διευθέτηση του μεγάλου αυτού προβλήματος.

Συγκεκριμένα  αποφασίστηκε να εκδοθεί ψήφισμα στο οποίο φορείς και κάτοικοι να αναφέρουν ρητά πως τα πράγματα θα πρέπει να μείνουν ως έχουν για τις περιουσίες των κατοίκων Χειμαδιού, Κουτσοχέρας, Μουζακίου και Περιστερίου δήμου Ήλιδας και συγχρόνως οι βουλευτές,  κυρίως οι κυβερνητικοί,  να αναλάβουν πρωτοβουλία για συναντήσεις σε επίπεδο υπουργείων και Μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο θέμα των διεκδικήσεων των αγροτικών εκτάσεων,  από την Ι.Μ. των Καλαβρύτων.

Για το ζήτημα  των συναντήσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς και υπουργούς, η βουλευτής Ηλείας κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου έκανε γνωστό ότι τις επόμενες ημέρες  έχουν  προγραμματιστεί συναντήσεις με τον πρόεδρο του Κτηματολογίου κ. Σταθάκη, καθώς και του υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, προκειμένου να υπάρξει η απαιτούμενη πολιτική λύση.

Εξάλλου ο  δήμαρχος Πύργου κ. Παν. Αντωνακόπουλος,  στη διάρκεια της τοποθέτησής  του  μίλησε με σκληρή γλώσσα για την εξέλιξη των πραγμάτων, κάνοντας λόγο για «σπίθα που θα φουντώσει ένα πρωτόγνωρο κοινωνικό αγώνα», ενώ συγχρόνως απευθυνόμενος σε εκείνους  που θέλουν να πάρουν τις περιουσίες, είπε με νόημα «μολών λαβέ»…

Στη διάρκεια της σύσκεψης  έγιναν τοποθετήσεις από τους εκπροσώπους των κατοίκων, του κοινοβουλίου, της περιφέρειας, νομικούς,  καθώς και άλλους φορείς, ενώ δεν έλειψαν οι εντάσεις αναφορικά και με τις ευθύνες που υπάρχουν γύρω από το όλο θέμα που έχει ανακύψει.

Οι τοποθετήσεις στη συγκέντρωση

Αναλυτικότερα στις τοποθετήσεις που έγιναν στην κατάμεστη αίθουσα του πολυχώρου του Πάρκου Ξυστρή, μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν:

Αυγερινός Ξουρεής Κάτοικος Χειμαδιού, εκπρόσωπος των κατοικων:

«Δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν να διεκδικήσει τη γη μας, να σβήσει  από το χάρτη τέσσερα χωριά της Ηλείας. Το 2019 κληθήκαμε όλοι να δηλώσουμε τις περιουσίες μας στο Κτηματολόγιο και αυτό κάναμε. Προσκομίσαμε  για κάθε αντίστοιχο συμβόλαιο τοπογραφικά  για ότι είχε ο κάθε πολίτης. Πληρώσαμε παράβολα  για’ αυτή τη διαδικασία. Πριν λίγο καιρό έγινε η προσωρινή ανάρτηση του Κτηματολογίου και διαπιστώσαμε ότι εμείς δεν είμαστε ιδιοκτήτες των περιουσιών που δηλώθηκαν. Δεν είναι έγκυρα τα δικά μας επίσημα έγγραφα; Αντίθετα  έγκυρο είναι ένα έγγραφο που συντάχτηκε επί Τουρκοκρατίας δίνοντας κυριότητα στην Ι.Μ. Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων.  Χωράφια που για περισσότερο από 100 χρόνια καλλιεργούσαν οι παππούδες και οι πατεράδες μας και τώρα η γη δεν μας ανήκει. Χωράφια που πληρώνουμε ακόμα φόρους και έξοδα.  Εμείς εδώ δεν τα παρατάμε, δεν φεύγουμε από τα χωριά μας. Αν χάσουμε  τις περιουσίες  μας τα χωριά μας θα σβηστούν από το χάρτη της Ηλεία. Για αυτό ζητάμε πολιτική λύση εδώ και τώρα». 

Χρήστος Μπουλούμπασης, πρόεδρος Χειμαδιού

«Όλοι εμείς που μείναμε στα χωριά μας που θα πάμε να φύγουμε;  Δεν είμαστε 20 χρονών για πάμε για δουλειά. Ο άλλος που είναι 60 χρονών που θα πάει; Άλλος έχει πάρει δάνειο, έχει φτιάξει  σταυλικές εγκαταστάσεις και άλλα. Τι θα κάνει; Η πολιτεία σήμερα είναι απών».

Δημήτρης Μητρόπουλος, πρόεδρος Κουτσοχέρας

«Η πολιτεία έχει δημιουργήσει το πρόβλημα, διότι δεν μπορεί να καλέσει πριν 100 χρόνια έναν παπά και να πάει  να δηλώσει 30.000 στρ  στην Κουτσοχέρα… Βγήκανε και λένε ότι ξεσηκώνετε τον κόσμο. Ποιος τον ξεσηκώνει; Αυτοί τον  ξεσηκώνουν τον κόσμο. Γιατί πήγαμε και δηλώσαμε τα χωράφια μας στο Κτηματολόγιο, το οποίο  μας πέταξε έξω. Κύριοι βουλευτές να πάρετε θέση για το θέμα. Αυτό λαός αγωνιά, θα μας διώξουν από τα χωριά μας».

Περικλής Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος Τ.Κ. Περιστερίου Ήλιδας

«Ήλθαν αυτοί με ένα χαρτί να μας πάρουν τις περιουσίες. Είναι ανεπίτρεπτο, ντροπή.  Πρέπει να ντρέπονται αυτοί οι άνθρωποι που έρχονται να διεκδικήσουν  τον ιδρώτα του κόσμου. Καλούμε όλους τους πολιτικούς φορείς να επέμβουν για να λυθεί το θέμα. Μας ξεκληρίζουν, μας διώχνουν από τα χωριά μας. Τι θέλουν να κάνουμε εμείς; Να  πάρουμε το νόμο στα χέρια μας;». 

Παν. Αντωνακόπουλος, δήμαρχος Πύργου

«Ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν η σπίθα που θα φουντώσει ένα πρωτόγνωρο κοινωνικό αγώνα μέσα σε σύγχρονη περίεργη νηνεμία που υπάρχει, σε μια κοινωνία που  πλήττεται καταστρέφεται  καθημερινά και στέκει  άβουλη.  Στο τέλος θα πάρουν τα χωράφια, τα σπίτια και οτιδήποτε ο καθένας έχει φτιάξει με αίμα και ιδρώτα μια ζωή, γιατί νομίζουν ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι όπως είναι εδώ σήμερα. Αυτοί θέλουν να τα πάρουν, εμείς θα τα δώσουμε; Μολών λαβέ. Δεν θα γίνει ποτέ αυτό.  Αν μπορούν ας έλθουν. Αυτός ο τόπος έχει λαμπρά παραδείγματα στο αγροτικό κίνημα. Έχει το κίνημα της σταφίδας που προκάλεσε το θαυμασμό όλου του πλανήτη. Ήδη σαν δήμος Πύργου να έχουμε αναλάβει πρωτοβουλία να συναντήσουμε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και περιμένουμε απάντηση.  Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, μπορεί τεχνοκρατικά να βρουν μια λύση που να στέκει στο συνταγματικό περιβάλλον της χώρας ,  για να μη δημιουργηθεί καμία οικονομική υποχρέωση για τους ανθρώπους που είναι ιδιοκτήτες. Πρέπει από εδώ  σήμερα να βγει ένα ψήφισμα που να λέει ότι δεν υπάρχει άλλη λύση , τα πράγματα  θα μείνουν ως έχουν και  ας βρει λύση η πολιτεία να διώξει από πάνω μας αυτό το κατάλοιπο της Τουρκοκρατίας. Δεν πάμε στα δικαστήρια,   δεν έχουμε εμείς τίποτα να διεκδικήσουμε. Είμαστε οι φυσικοί ιδιοκτήτες , η πολιτεία μας έχει  νομιμοποιήσει με φόρους, με επιδοτήσεις, με αποζημιώσεις.  Με ποιους είναι τελικά η πολιτεία;

Δεύτερον οι βουλευτές  να αναλάβουν μια ερώτηση  -συζήτηση στη Βουλή για να γίνει μια  πρόταση νόμου.  Έχουν όπλα στα πλαίσια της λειτουργίας της Βουλής . Εμείς θα δούμε τον υπουργό όταν μας ειδοποιήσει. Από εκεί και πέρα  θα ζητήσουμε και στο Μαξίμου  συνάντηση και θα πάμε άλλοι τόσοι εκεί, με  λεωφορεία. Μπορούμε να γράψουμε ιστορία, δεν είμαστε παρείσακτοί  της ιστορίας αυτού του τόπου. Είμαστε οι πρωταγωνιστές.  Να αναλάβουν πρωτοβουλία οι βουλευτές, ιδιαίτερα οι κυβερνητικοί που μπορεί να μας κλείσουν ένα ραντεβού στο Μαξίμου.

Το μήνυμα σήμερα είναι ότι ξεκινάει ένας αγώνας, δεν κάνουμε πίσω διότι έχουν το δίκιο. Θέλουμε από τους βουλευτές και ιδιαίτερα τους κυβερνητικούς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Ο δήμος είναι στα διάθεσή σας , υποστηρίζουμε αυτή την προσπάθεια, μπαίνουμε μπροστά, διότι ο δήμος είναι πιο κοντά στους ανθρώπους κατά  την καθημερινότητα. Την επόμενη φορά δεν θα είμαστε εκατοντάδες, θα είμαστε χιλιάδες». 

Θεόδωρος Βασιλόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης

«Όλοι μας έχουμε μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί  και δεν πρέπει να το αρνηθούμε.  Το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε κεντρικό επίπεδο. Η  εκκλησία έχει δείξει καλές προθέσεις, οι οποίες δεν αρκούν όμως. Δεν υπάρχει χρόνος για μια καθυστέρηση. Εμείς κάνουμε  προσπάθειες για να μπορέσουμε να δηλώσουμε τα χωράφια μας στο ΟΣΔΕ και σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα. Να μου πείτε αυτό φτάνει;  Όχι, χρειάζεται αγώνας διαρκείας. Είμαι δίπλα σας  και θα συνεχίσω μέχρι τέλους για να καταφέρουμε να  αρθεί αυτή η αδικία. Γιατί σε αυτόν τον τόπο που ζούμε, στην Ηλεία, μια σειρά αδικιών παρουσιάζονται επί σειρά ετών. Φτάνει πια».

Παν. Μπράμος, δικηγόρος-περιφερειακός σύμβουλος

«Από το 2018 ήλθε στο φως το θέμα για τη μίσθωση των ακινήτων. Βεβαίως τότε δεν μπορούσαμε να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος  της ζημιάς  που έχει φτάσει να προκαλείται σήμερα  με τις  εγγραφές  στο Κτηματολόγιο.  Με τους παλιούς νόμους αλλά και τον πιο πρόσφατο του 2014, η πολιτεία αναγνωρίζει στα μοναστήρια ικανότητα κυριότητας σε εκτάσεις όχι μόνο  σε χωριά όπως το Μουζάκι, η Κουτσοχέρα, το Χειμαδιό, το Περιστέρι, στις παρυφές των ορίων της Πηνεία, αλλά σε  όλη την Ελλάδα.  Παράλληλα η πολιτεία έχει αναγνωρίσει σε εσάς δικαιώματα όπως να δηλώσεις  στα χωράφια στο ΟΣΔΕ, να παίρνετε επιδοτήσεις , να εντάσσεστε σε σχέδια βελτίωσης, να εκδίδετε οικοδομικές άδειες και άδειες σταβλικών εγκαταστάσεων και μέχρι το 2018 να μην έχει υπάρξει καμία όχληση, από κανέναν άλλο φερόμενο ως ιδιοκτήτη. Υπάρχουν πάρα πολλοί από εσάς που δεν έχετε κάνει δήλωση στο Κτηματολόγιο, όχι μόνο αντιρρήσεις αλλά ούτε καν αρχική δήλωση. Με αυτό τον τρόπο δεν υποστηρίζετε κανένα από τα δικαιώματα που επικαλείστε αυτή τη στιγμή στην περιοχή. Θα έλεγα ότι είναι η ώρα της σύνεσης και της ένωσης δυνάμεων.  Από κοινού να καθίσουμε μαζί σε ένα τραπέζι και να βρεθεί λύση μέσα από τη νομοθετική διαδικασία».

Διονυσία Αυγερινοπούλου, βουλευτής Ηλείας

«Έχουμε καταθέσει για το σοβαρό αυτό ζήτημα, ερώτηση στη Βουλή. Όμως οι επερωτήσεις απλά, χωρίς την κινητοποίηση όλων μας και  χωρίς τη συλλογική προσπάθεια, πολλές φορές δεν δίνουν ολοκληρωμένες απαντήσεις. Γι’ αυτό το λόγο ως πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, με  αρμοδιότητα  και για τα θέματα κτηματολογίου  και σαν κυβερνητική βουλευτής, έχω αναλάβει την πρωτοβουλία αυτή την Τετάρτη  ή το αργότερο την Πέμπτη να πάμε πρώτη στάση στο Κτηματολόγιο. Μίλησα με τον κ. Σταθάκη, τον πρόεδρο του Κτηματολογίου, μας περιμένει μαζί με αντιπροσωπεία από το Νομό, όποιος επιθυμεί να έλθει, να πάμε να δούμε τις λεπτομέρειες αυτού του πολύ σημαντικού ζητήματος.  Επιπλέον να κάνουμε τις συναντήσεις μας αφενός με τον κ. Γεωργαντά που έχει ενημερωθεί σχετικά και κατά πάσα πιθανότητα την μεθεπόμενη θα έλθει και γι’ αυτό στον Πύργο και με τον υπουργό Περιβάλλοντος τον κ. Σκρέκα. Θεωρώ ότι με αυτές τις τρεις κινήσεις θα έχουμε  μία πρώτη εικόνα. Θεωρώ  όμως ότι παράλληλα με μία ορθή νομική λύση,  εάν θα χρειαστεί να υιοθετήσουμε και  την πολιτική λύση που χρειάζεται».

Διονύσης Καλαματιανός, βουλευτής Ηλείας

«Για δεκαετίες εσείς, οι πατεράδες σας και οι παππούδες σας καλλιεργείτε αυτό τον τόπο, τα χωράφια σας.  Έχετε κάνει δηλώσεις, έχετε πληρώσει συμβόλαια, επιδοτήσεις, ΕΝΦΙΑ, φόρους. Υπάρχουν νομοθετικά διατάγματα του 30, του 33, του 52, 68, 88 και το τελευταίο νομοθέτημα είναι ο νόμος 4301άρθρο 51 παρ. 7 που αναγνωρίζει τεκμήριο υπέρ της εκκλησιαστικής περιουσίας και του δημοσίου.  Το 2018 δεν υπήρχε Κτηματολόγιο  και συγκεκριμένη έκταση που διεκδικούσε η Μονή.  Σήμερα η Μονή  έρχεται δηλώνει την περιουσία σας , σήμερα κινδυνεύετε με την  απώλεια και σήμερα πρέπει να βρεθούν λύσεις.  Εμείς είμαστε εδώ, είμαστε δίπλα σας. Προσωπικά για το θέμα έχω καταθέσει ερώτηση στη Βουλή, από τις 19 Ιανουαρίου του 2022, με τα πρώτα δημοσιεύματα , που περιγράφω την κατάσταση και λέω στην κυβέρνηση και στους αρμόδιους υπουργούς, ελάτε στη Βουλή και πείτε μας ποιες ενέργειες θα κάνετε για να προστατευθεί η περιουσία των αγροτών. Δεν είναι δυνατόν οι αγρότες να χάσουν το βιός τους.  Ζητάω από το Κτηματολόγια να μας πουν  πόσα δικαιώματα διεκδικεί η Μονή και χάνονται από τους αγρότες».

Μιχ. Κατρίνης, βουλευτής Ηλείας, Επικεφαλής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΚΙΝΑΛ

«Βλέπω σήμερα σε αυτή την αίθουσα να ξεχειλίζει η οργή και η αγανάκτηση, από ανθρώπους που τυχαίνει να τους γνωρίζω από πολύ μικρή ηλικία, γιατί και εγώ στα διπλανά χωριά έχω μεγαλώσει και ξέρω και τους αγώνες σας. Ξέρω ότι όλα αυτά τα χρόνια με αυτές τις εκτάσεις ζούσατε και μεγαλώνατε με αξιοπρέπεια τις οικογένειές σας. Όμως να δούμε πως δημιουργικά αυτή την οργή και αγανάκτηση θα τη μεταφράσουμε  σε προσπάθεια και αγώνα για την δικαίωσή σας. Να δούμε πως το πρόβλημα που υπάρχει το μετασχηματίζουμε σε προσπάθεια λύσης.  Να κάνουμε προσπάθεια γιατί αυτό το θέμα θ’ ανοίξει σε πολλές περιοχές της χώρας, έχει σχέση με τη συνολική αντιμετώπιση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Εκεί το πολιτικό σύστημα να κάνει μια συνολική ρύθμιση. Όλοι ομνύουν για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και των πρωτογενή τομέα. Και εσείς που καλλιεργείτε δεν ξέρω και εγώ τόσο χρόνια, αυτή τη στιγμή έρχεται η αδράνεια της πολιτείας να πει μην καλλιεργείτε. Είναι θέμα πολιτικής απόφασης και βούλησης  το πώς η πολιτεία συνολικά, μέσα από τη Βουλή προφανώς θα  εκτιμήσει όλα αυτά τα ζητήματα. Όλοι οι βουλευτές στο βαθμό που μας αναλογεί, θα κάνουμε όχι μόνο συνάντηση με τους υπουργούς που θα ζητήσουμε να υιοθετήσουν το δικό σας δίκαιο αίτημα, το οποίο και γι’ αυτό το στηρίζουμε».

Επιστολή

Στο μεταξύ επιστολή στη συγκέντρωση απέστειλε ο βουλευτής  Ηλείας  Ανδρ. Νικολακόπουλος,  ο οποίος  απουσίαζε  λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων:

«Για το συγκεκριμένα θέμα πρόσφατα  είχα συνάντηση με τον υφυπουργό  Ψηφιακής Διακυβέρνησης  Θεόδ. Λιβάνιο, τον οποίο ενημέρωσα εκτενώς για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τη χρήση των  εκτάσεων που καλλιεργούνται  από τους αγρότες αυτών των   περιοχών. Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνάντηση  με τους αρμοδίους για την επίλυση του συγκεκριμένου θέματος».  

Εξάλλου εκ μέρους του ΚΚΕ μίλησε ο κ. Άγγελος Κολόσακας, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει πολιτική λύση εδώ και τώρα.

Επίσης το παρών έδωσαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ, Κώστας Νικολούτσος, αντιπεριφερειάρχης κ. Δημ. Νικολακόπουλος, ο αναπλ. δήμαρχος Πύργου κ. Γιαν. Αργυρόπουλος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Πύργου κ. Νώντας Κυριαζής, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου κ. Ηλ. Ξανθούλης, αντιδήμαρχοι, επικεφαλείς παρατάξεων, ο πολιτευτής  της Ελληνικής Λύσης  κ. Θεόδωρος Βλαγκούλης κ.α.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ