Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠύργος: Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις εορτασμού του Πολιούχου Αγ. Χαράλαμπου

Πύργος: Με λαμπρότητα οι εκδηλώσεις εορτασμού του Πολιούχου Αγ. Χαράλαμπου

Παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας αλλά και πλήθους κόσμου, τιμάται σήμερα ο Πολιούχος του Πύργου Άγιος Χαράλαμπος.

Παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, ως εκπροσώπου της κυβέρνησης, κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό του πολιούχου Πύργου Αγίου Χαραλάμπους.

Λόγω του κορωνοϊού   φέτος δεν θα γίνει λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους, με σκοπό την προστασία των πιστών  από τη διασπορά του covid-19.

Το σημερινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων που και φέτος θα γίνουν στον Ι.Ν. Αγίας Κυριακής, έχουν ως εξής:

-Το πρωί και ώρα 6 ως 8:00 θα τελεστεί  Όρθρος και  Θεία Λειτουργία στο ιστορικό παρεκκλήσιο του Αγίου.

-Από 7 έως 11:00 το πρωί στον Ι.Ν Αγίας Κυριακής θα τελεστεί  Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος. Αμέσως μετά από

τη Θεία Λειτουργία θα παρατεθεί μικρή δεξίωση στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου.

-Στις 5 μ.μ. θα τελεστεί Ιερά παράκληση. Τόσο κατά τον Εσπερινό, όσο και κατά τη Θεία Λειτουργία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός μετά του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ. Αθανασίου.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες το απόγευμα με Πανηγυρικό εσπερινό μετά αρτοκλασίας και Θείου κηρύγματος, ενώ αργά το βράδυ πολλοί πιστοί  παρακολούθησαν την Ιερά Αγρυπνία, προσκυνώντας συγχρόνως την εικόνα του πολιούχου Πύργου.

Πολλά θαύματα

Σύμφωνα με όσα έχουν αναφερθεί από το μακρινό παρελθόν,   Άγιος Χαράλαμπος έχει επιτελέσει πολλά θαύματα στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή του Πύργου. Πολύ παλιά είχε σώσει την πόλη από την φοβερή πανώλη ενώ δεν ήταν λίγα τα παιδιά που είδαν στον ουρανό ένα γέροντα με μακριά λευκή γενειάδα να σπρώχνει με το ραβδί του ένα σύννεφο που αντιπροσώπευε την επιδημία. Άλλη φορά πάλι στην περίοδο του Ελληνογερμανικού πολέμου ο Άγιος Χαράλαμπος σκέπασε την πόλη του Πύργου με πυκνά σύννεφα σαν πέπλο, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο τα γερμανικά αεροσκάφη να βομβαρδίσουν την πόλη. Επίσης η προστασία του Αγίου δεν έλειπε και στους καταστροφικούς σεισμούς του 1993 που έπληξαν τον Πύργο. Ο Άγιος διαίρεσε τον σεισμό σε τρεις επιμέρους σώζοντας την πόλη και πολλοί είδαν στον ύπνο τους τον Άγιο να τους φανερώνει πως αυτός τους έσωσε. Ακόμα πολλές φορές μετά από λιτανείες της θαυματουργής εικόνας του Αγίου σε περιόδους ανομβρίας τελικά ερχόταν βροχή ανακουφίζοντας τις καλλιέργειες.

Η εμποροπανήγυρη

Στα πλαίσια του εορτασμού του Αγίου Χαραλάμπους, στην οδό Ρήγα Φεραίου  λειτουργεί από χθες η εμποροπανήγυρης, με τη συμμετοχή πολλών πάγκων μικροπωλητών.

Από τις μεσημβρινές ώρες  την εμποροπανήγυρη επισκέφτηκαν  πολλοί κάτοικοι του Πύργου αλλά και από την ευρύτερη περιοχή, ενώ η κίνηση αναμένεται να  συνεχιστεί και σήμερα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ