Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΚορωνοϊός - Τσιόδρας: «Καμπανάκι» για τις ηλικίες 20-50 ετών - Καθησυχαστικός για...

Κορωνοϊός – Τσιόδρας: «Καμπανάκι» για τις ηλικίες 20-50 ετών – Καθησυχαστικός για AstraZeneca

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, παρενέβη την Τρίτη σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών για το ζήτημα της πανδημίας του κορωνοϊού, σημειώνοντας πως η Covid 19 είναι εδώ και πλήττει πλέον κυρίως τις ηλικίες από 20 έως 50 ετών, ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς το ζήτημα που έχει προκύψει με το εμβόλιο της AstraZeneca και το σπάνιο σύνδρομο θρομβώσεων.

Ειδικότερα, ο κ. Τσιόδρας στη διάλεξή του με θέμα «Πανδημία SARS-COV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας», είπε χαρακτηριστικά ότι ο κορωνοϊός το τελευταίο διάστημα προσβάλλει τις ηλικίες 20 έως 50 ετών, ενώ παρουσίασε κι ένα πίνακα με θερμοκρασίες, λέγοντας ότι απεικονίζει το πώς ανοίγει η ψαλίδα που δείχνει πως η επιδημία προσβάλλει αυτές τις ηλικίες.

«Το κόκκινο απλώνεται και προσβάλλει αυτό τον πληθυσμό. Αυτό το μοτίβο παρατηρείται στις ΗΠΑ καθώς και σε μεγάλο μέρος του κόσμου», τόνισε ο καθηγητής Τσιόδρας.

«Μέτρα μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός»

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η αποστροφή του καθηγητή Λοιμωξιολογίας αναφορικά με τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων έναντι του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα δήλωσε πως «τα lockdown είναι σφυριά στο κεφάλι» και υπογράμμισε τις συνέπειες σε όλους του τομείς, κοινωνικούς, οικονομικούς, πνευματικούς.

«Πρέπει να συνεχίζονται τα μέτρα, μαζί με τον εμβολιασμό μέχρι να πετύχουμε την ελευθερία μας. Ο κόσμος δεν θα επηρεαστεί σοβαρώς από αυτή την επιδημία. Τα καλά νέα της ανοσίας υπάρχουν και νομίζω ότι είναι μακράς διαρκείας. Τα ακόμη καλύτερα νέα είναι ότι τα εμβόλια δουλεύουν και δουλεύουν στο πραγματικό επίπεδο της ζωής μας. Μειώνουν σοβαρά τις νοσηλείες και τους θανάτους. Θα συνεχίσουμε να έχουμε μέτρα, όμως, μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού. Η επιστροφή στην κανονικότητα, ό,τι και εάν σημαίνει αυτό, και όχι η εξαφάνιση της επιδημίας όπως θέλουν να ελπίζουν κάποιοι, θα γίνει με τον έλεγχο της επιδημίας. Με οδηγό την επιδημιολογική επιτήρηση. Με βελτιστοποίηση των μέτρων, στο χαμηλότερο δυνατόν επίπεδο, που επιτρέπει έναν σταθερά χαμηλό αριθμό λοιμώξεων. Έτσι θα εξισορροπούνται οι αρνητικές συνέπειες στη δημόσια υγεία και θα μειώνεται το κοινωνικό κόστος», επισήμανε.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca

Μιλώντας, ειδικότερα, για το ζήτημα που έχει προκύψει με την ανησυχία των πολιτών έναντι του εμβολίου της AstraZeneca, ο καθηγητής Τσιόδρας είπε:

«Η Covid 19 είναι μία πολυσυστημική νόσος που ιστολογικά χαρακτηρίζεται από θρόμβους, αιμοπετάλια και είναι ινική. Άρα είναι μία νόσος που κάνει θρόμβους. Όποιος νοσήσει από κορωνοϊό έχει πιθανότητα 1/64 να πάθει θρόμβωση, ενώ εάν κάποιος έχει κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca έχει πιθανότητα θρόμβωσης 1/100.00 στο χειρότερο σενάριο».

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια επέμεινε πως εμβολιασμός πρέπει να συνεχιστεί, ενώ υπογράμμισε πως «δεν φέρουν τον ιό, αλλά διδάσκουν την άμυνα μας πως θα τον σκοτώσε, ενώ βοηθούν στη μείωση των περιστατικών και θανάτων που αποδίδονται στον κορωνοϊό».

Αναφορικά με τις θεραπευτικές επιλογές, είπε ότι δυστυχώς ακόμα «δεν έχουμε αντιικό φάρμακο που θα χορηγούνταν στην αρχή της νόσου».

«Ακόμα, ένα χρόνο μετά, ερευνούμε ποια φάρμακα βοηθούν», τόνισε.

Έκανε δε ειδική αναφορά στο παράδειγμα του Ισραήλ:«Περισσότερα από 5 εκατ. άνθρωποι έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου κι αυτό οδήγησε σε μείωση των κρουσμάτων και των θανάτων». Και πρόσθεσε:

«Τα εμβόλια είναι η ορατή λύση για τον περιορισμό της νόσου. Μετά το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη χώρα που έχει προχωρήσει στους εμβολιασμούς. Όσο περισσότεροι εμβολιασμοί τόσο καλύτερα».

πηγη: cnn.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ