Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΤην ακρωτηρίασαν 18 μηνών, σήμερα είναι Παραολυμπιονίκης και δίνει μαθήματα θέλησης

Την ακρωτηρίασαν 18 μηνών, σήμερα είναι Παραολυμπιονίκης και δίνει μαθήματα θέλησης

Η Τζέσικα Λονγκ είναι μια από τις κορυφαίες αθλήτριες στον κόσμο, αν και ενδεχομένως πολλοί δεν έχουν ακούσει ξανά το όνομά της.

Έχει στο παλμαρέ της 23 παραολυμπιακά μετάλλια, εκ των οποίων τα 13 είναι χρυσά. Έχει 30 μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, εκ των οποίων τα 24 χρυσά και γενικά έχει κατακτήσει περισσότερα από 100 μετάλλια.

Πριν από λίγες ημέρες χάρισε στις ΗΠΑ ένα ακόμη μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο – χρυσό, συγκεκριμένα – στην κολύμβηση γυναικών.

Η ιστορία και η πορεία της αποτελούν έμπνευση και παράδειγμα θέλησης και δύναμης.

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΜΕ ΙΝΙΑΚΗ ΑΙΜΙΜΕΛΙΑ

Η ιστορία της Τζέσικα ξεκινά στη Σιβηρία. Γεννήθηκε από έφηβους γονείς με μία σπάνια πάθηση που ονομάζεται ινιακή αιμιμελία, κάτι που σημαίνει, ότι τα πόδια της δεν έχουν τα περισσότερα οστά.

Με τον φόβο, ότι δεν θα μπορούσε να την αναθρέψει, η 16χρονη μητέρα της την άφησε σε ορφανοτροφείο.

Ο πατέρας της, Ολέγκ Βαλτίσεφ, είπε πως αυτός και η σύζυγός του πήραν αυτή την μοιραία απόφαση για την πρώτη τους κόρη, αφού παραδέχθηκε ότι δεν ήταν έτοιμος για τη γέννηση ενός παιδιού με αναπηρία. Είδε το κορίτσι στο νοσοκομείο και ήθελε να το πάρει στο σπίτι, όμως, φαίνεται πως η πειθώ των γιατρών τον επηρέασε.

Όταν ήταν 13 μηνών, οι Αμερικανοί Μπεθ και Στιβ Λονγκ υιοθέτησαν την Τζέσικα και ένα αγοράκι με το όνομα Τζόσουα και η νέα τους ζωή ξεκίνησε 9.000 χιλιόμετρα μακριά, στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη Βαλτιμόρη.

Μάλιστα, κολουμπούσε στο σπίτι των παππούδων της και προσποιούνταν τη γοργόνα.

«Όταν είμαι στην πισίνα, ποτέ δεν έχω νιώσει ότι λείπουν τα πόδια μου», έλεγε η ίδια. Σιγά σιγά η πισίνα έγινε το δεύτερο σπίτι της και η επιτυχία της λειτούργησε ως καθαρτήριο.

«Η παιδική μου ηλικία ήταν δύσκολη και επώδυνη. Υπάρχουν σημεία της παιδικής μου ηλικίας που δεν τα θυμάμαι, επειδή μπαινόβγαινα στα χειρουργία. Κανείς δε μπορούσε να μου πει γιατί. Γιατί γεννήθηκα χωίς πόδια, γιατί υιοθετήθηκα, ακόμη και γιατί τα γενέθλιά μου ήταν σε δίσεκτο έτος», ανέφερε.

«Ήμουν ένα πολύ θυμωμένο παιδί. Ξεσπούσα τον θυμό μου στην πισίνα, ήταν το πιο βολικό συναίσθημα για μένα. Όμως, όταν άρχισα να αγαπώ το άθλημα σύντομα έγινε το πάθος μου», συμπλήρωσε.

ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΜΕ ΤΡΙΑ ΧΡΥΣΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΪΚΛ ΦΕΛΠΣ

Σύντομα η Λονγκ επιλέχθηκε ως η Κολυμβήτρια με Αναπηρία της Χρονιάς του Μέριλαντ. Σε ηλικία 12 ετών έκανε το ντεμπούτο της στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και επέστρεψε στις ΗΠΑ με τρία χρυσά μετάλλια. Και μάλιστα, κολυμπώντας σε αγωνιστικό επίπεδο μόλις δύο χρόνια. Ακόμη και ο σπουδαίος Μάικλ Φελπς, με τον οποίο προπονούνταν, δεν είχε ποτέ ονειρευτεί μία τόσο τεράστια επιτυχία.

«Δεν είχα ιδέα πόσο μεγάλη επιτυχία ήταν αυτή μέχρι προσφάτως. Πως κατάφερα να κάνω 1¨09 ούσα μόλις 12 ετών. Όμως η προπόνηση με τον Φελπς και τον Μπομπ Μπόουμαν ήταν η στιγμή που μπήκα στην ελίτ των αθλητών και όχι μόνο μία κολυμβήτρια των Παραολυμπιακών», σημείωσε.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

Ποτέ δεν κράτησε κακία στους βιολογικούς της γονείς και θέλησε μάλιστα να τους συναντήσει.

Το 2013, η Λονγκ ταξίδεψε στη Ρωσία για να συναντήσει τους γονείς της και να συνδεθεί με τις ρίζες: «Ήταν κάτι περίεργο, κάτι ιδιαίτερο. Θα το θυμάμαι για πάντα», ήταν τα λόγια της μετά την αγκαλιά με τη μητέρα της.

«Νομίζω ότι ήταν πολύ γενναία και δεν ξέρω τι θα έκανα αν ήμουν στην κατάστασή της, έχοντας αυτό το μωρό με ειδικές ανάγκες που ήξεραν ότι δεν μπορούσαν να φροντίσουν. Θέλω να πω στη μαμά μου ότι όταν την βλέπω, σε κάθε περίπτωση, την αγαπώ τόσο πολύ, γιατί μου έδωσε ζωή», σχολίασε σε ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή της.

Η ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ

Μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, η καριέρα της Λονγκ εκτοξευόταν χρόνο με το χρόνο. Ωστόσο, η σωματική κούραση από τον πρωταθλητισμό σε τόσο μικρή ηλικία άρχισε να την καταβάλλει. Στη Βραζιλία κέρδισε ένα χρυσό, τρία αργυρά και ένα χάλκινο. Για τους περισσότερους αθλητές αυτό θα ήταν μία αδιανόητη επιτυχία, όμως για τη Λονγκ ήταν απλώς ένας αγώνας. Είχε εξαντληθεί σωματικά και ψυχικά.

«Στο Ρίο ήμουν σε άθλια κατάσταση που ό,τι ήταν να πάει λάθος, πήγε λάθος. Είχα «στεγνώσει» συναισθηματικά και ψυχικά είχα καταρακωθεί. Είχα αναπτύξει διατροφικές διαταραχές. Έχασα έναν προπονητή έξι εβδομάδες πριν φτάσω στο Ρίο ένιωθα βαριά, είχα τραυματισμούς στους ώμους. Είχα χάσει πολλά κιλά και δεν ήμουν εγώ», είχε πει στο Paralympic.org.

Το γεγονός όμως ότι ήταν παραολυμπιονίκης, την έκανε να αγαπά ότι δεν ήταν τέλεια. Όμως και μετά από όλη αυτήν την επιτυχία, πάλευε με την ταυτότητά της, όταν δεν ήταν μέσα στο νερό.

«Είναι πράγματι εύκολο να πει κανείς ότι ένα χρυσό δεν σε χαρακτηρίζει, αλλά όταν πρέπει να δώσεις έναν τόσο επαγγελματικό εαυτό και δεν το κάνεις, εύκολα νιώθεις αποτυχημένος», έλεγε.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΝ 18 ΜΗΝΩΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ

Ανεβάζοντας στο Instagram μια φωτογραφία μετά τον ακρωτηριασμό της, η Τζέσικα είπε μερικά συγκλονιστικά λόγια στον 18 μηνών εαυτό της:

«Θα έλεγα στο μωρό Τζε ότι είναι τόσο γενναίο και ότι είναι εντάξει να φοβάσαι. Καθώς μεγαλώνει και βρίσκεται πίσω σε διάφορα νοσοκομειακά κρεβάτια, θα της έλεγα ότι θα το κάνει σε αυτόν τον κόσμο και θα εκπλήξει όλους, αλλά κυρίως τον εαυτό της. ⁣Εκείνη τη μέρα η ερώτηση «γιατί εγώ;» θα αντικατασταθεί με το «γιατί όχι εγώ;» καθώς σπάει τα εμπόδια και επιτυγχάνει τα όνειρά της. ⁣ Είναι μια διαδικασία για να αγαπάς τον εαυτό σου. Δεν θα συμβεί εν μία νυκτί. Θα υπάρχει ντροπή όταν παρατηρείς ανθρώπους που σε κοιτάζουν επίμονα όταν φοράς σορτς, αλλά τελικά θα δείξεις τα πόδια σου στον κόσμο. Θα της έλεγα να μην ντρέπεται ποτέ για οτιδήποτε την κάνει μοναδική, αυτή είναι η δύναμή της.⁣ ⁣Τελευταία, θα της έλεγα ότι είμαι τόσο περήφανη για αυτήν».

Η Τζέσικα Λονγκ πρωταγωνίστηκε σε μια εκπληκτική διαφήμιση στο Super Bowl 2021 και έκανε ακόμα πιο γνωστή τη συγκλονιστική ιστορία της σε όλο τον κόσμο.

Στο σποτ της Toyota, φαίνεται πως έγινε η υιοθεσία της 28χρονης, πλέον, χρυσής Παραολυμπιονίκη. «Κυρία Λονγκ. Βρέθηκε κοριτσάκι για υιοθεσία», της είπαν στο τηλέφωνο ενημερώνοντάς της πως πρόκειται για ένα κοριτσάκι από τη Σιβηρία που γεννήθηκε με μία σπάνια πάθηση.

«Τα πόδια της πρέπει να ακρωτηριαστούν», συνεχίζει μια φωνή από την άλλη άκρη του τηλεφώνου, ενώ παράλληλα η Τζέσικα Λονγκ κολυμπάει δίπλα στο σαλόνι του σπιτιού.

«Τα πόδια της θα πρέπει να κοπούν. Γνωρίζω ότι είναι δύσκολο να το ακούει κανείς. Η ζωή της δεν θα είναι εύκολη» λένε στην κυρία Λονγκ στο τηλέφωνο και αυτή απαντά: «Μπορεί να μην είναι εύκολη, αλλά θα είναι υπέροχη. Ανυπομονώ να τη γνωρίσω». Και έτσι, άλλαξε η ζωή της Τζέσικα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ