Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΟι Ηλείοι στηρίζουν την εκλογή του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ωλένης κ. Αθανάσιου

Οι Ηλείοι στηρίζουν την εκλογή του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ωλένης κ. Αθανάσιου

Σήμερα η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ηλείας από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

Δεκάδες είναι μέχρι και σήμερα οι επιστολές στήριξης της υποψηφιότητας του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ωλένης κ. Αθανάσιου για την διαδοχή του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανού στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας. Ο Σεπτός Ηλείος Ιεράρχης κ. Γερμανός ήταν ο πρώτος που εξέφρασε την στήριξη του, στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης κ. Αθανάσιο που εδώ και δεκαετίες ήταν συνοδοιπόρος του, στο «τιμόνι» της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας.  Έκτοτε επιστολές στήριξης υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Αθανασίου υπήρξαν από τους Δημάρχους και τους Βουλευτές της Ηλείας ενώ και οι πολίτες της Ηλείας σύσσωμοι στηρίζουν την υποψηφιότητα του για την Μητρόπολη.

Σήμερα το πρωί θα συνεδριάσει η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος προκειμένου να εκλέξει τους νέους Μητροπολίτες Δράμας και Ηλείας. Οι ευχές όλων των Ηλείων πολιτών συνοδεύουν τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης κ. Αθανάσιο καθώς όλοι πιστεύουν ότι θα αποτελέσει Άξιο συνεχιστή του σπουδαίου έργου που αφήνει πίσω του ο πρώην Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός.

Πώς γίνεται ή εκλογή

Υποψήφιοι είναι πάνω από 350, πρώην Μητροπολίτες βοηθοί  Επίσκοποι και Αρχιμανδρίτες Είναι όσοι είναι γραμμένοι στον λεγόμενο Κατάλογο των εκλογίμων. Από την Μητρόπολη  μας στον Κατάλογο των εκλόγιμων είναι γραμμένοι:

α. Ό Θεοφιλέστατος ’Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος

β. Ό Αρχιμ. Δαμασκηνός Πετράκος Ίεροκήρυξ, Αρχιερατικός Επίτροπος Αμαλιάδος και Γραμματέας στην Ιερά Σύνοδο

γ. Ό Αρχιμ. Φιλάρετος Σπανόπουλος, Ίεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως (Γαστούνη).

δ. Αρχιμ. Χριστόφορος Κωλέτης, Ίεροκήρυξ και Αρχιερατικός ’Επίτροπος Βουπρασίας

Σε τρείς φάσεις η εκλογή

Αρχικά γίνεται μία ψηφοφορία αν θα πληρωθεί η Μητρόπολη διά καταστάσεως (δηλαδή διά μεταθέσεως Μητροπολίτου από άλλη Μητρόπολη). Για να πραγματοποιηθεί τούτο χρειάζεται να λάβει ο υποψήφιος πάνω από 45 ψήφους.

Σε αποτυχία αυτού γίνεται εκλογή εκ τού Καταλόγου .

Πρώτον γίνεται ψηφοφορία για να σχηματιστεί το Τριπρόσωπον. Το Τριπρόσωπον σχηματίζεται ψηφίζοντας πάντες οι εν ενεργεία Μητροπολίτες γράφοντας στο ψηφοδέλτιό του τρία ονόματα από πάντας τους εγγεγραμμένους στον Κατάλογο των ελλογίμων .

Οι τρεις πλειονοψηφήσαντες σχηματίζουν το Τριπρόσωπον.

Αμέσως γίνεται δεύτερη ψηφοφορία και από τους τρεις τού τριπροσώπου εκλέγεται ο λαβών περισσοτέρους ψήφους.

Το βιογραφικό του  Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ωλένης κ. Αθανάσιου

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (κατά κόσμον Αριστείδης Μπαχός), εγεννήθη στο χωριό Ξυλοκέρα Ηλείας την 10-2-1954 από αγρότες γονείς τον Γεώργιον και την Μαρίαν.

Μετά το Δημοτικό στην γενέτειρά του και τις Γυμνασιακές του σπουδές (ενιαίον Γυμνάσιον-Λυκειον) εις τον Πυργον, εφοίτησε για δύο έτη (1973-1975) εις το Ανώτερον Εκκλ. Φροντιστήριον Ριζαρείου Εκκλ. Σχολής Αθηνῶν.

Μετά από εισαγωγικές εξετάσεις εισήλθε εις τη Θεολογικήν Σχολήν Αθηνών, λαβών το πτυχίον του το 1982.

Την 13 Ιουλίου 1975 εκάρη Μοναχός εις την Ι.Μονήν Χρυσοπηγής Λαμπείας υπό του αειμνήστου Μητροπολίτου Ηλείας κυρού ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ονομασθείς ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ και το 1976 εχειροτονήθη Διάκονος υπό του αυτού Μητροπολίτου Ηλείας κυρού ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.

Την 5ην Σεπτεμβρίου 1982 εχειροτονήθη Πρεσβύτερος και εν συνεχεία προεχειρίσθη εις Αρχιμανδρίτην υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Ηλείας κ. ΓΕΡΜΑΝΟΥ.

Την 1-11-2009 εχειροτονήθη Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ωλένης υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ εις τον Ι. Ναόν Αγίου Νικολάου Πύργου.

Διετέλεσε από το 1980 Ηγούμενος της Άνω Μονής Δίβρης και από το 1982 Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας. Προσέφερε τις υπηρεσίας του διά πολλά έτη ως Γραμματέας εις τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, έχει τακτικές Ραδιοφωνικές εκπομπές στο Ραδιόφωνο της ΕΡΑ Πύργου και  στον Ραδ. Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας. Είναι συγγραφεύς πολλών βιβλίων.

Ιερά Σύνοδος

Νέοι ιεράρχες στις Μητροπόλεις Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Νέους μητροπολίτες σε κενές μητροπόλεις εξέλεξε χθες στην τρίτη τακτική συνεδρία της η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, που συνήλθε υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου.

Ειδικότερα, για τη μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, επί συνόλου 77 ψηφισάντων, η πρόταση δι᾽ εκλο­γής έλαβε 67 ψήφους και η πρόταση διά καταστάσεως 10 ψήφους.

Για την κατάρτιση του τριπροσώπου, επί συνόλου 77 ψηφισάντων έλαβαν:

1) Αρ­χι­μαν­δρί­της Νικηφόρος Ευσταθίου, ψήφους 66

2) Αρ­χι­μαν­δρί­της Ιάκωβος Κανάκης, ψήφους 39

3) Αρ­χι­μαν­δρί­της Μελέτιος Στάθης, ψήφους 7

Επίσης βρέθηκε και μία λευκή ψήφος.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας, αναδείχθηκε μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως ο αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Ευσταθίου με 63 ψήφους, επί συνόλου 77 ψηφισάντων, ενώ ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Κανάκης έλαβε 9 ψήφους. Επίσης βρέθησαν και 5 λευκές ψήφοι.

Στη συνέχεια άρχισε η ψηφοφορία για την πλήρωση της κενής μητροπολιτικής έδρας Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Επί συνόλου 77 ψηφισάντων, η πρόταση δι᾽ εκλο­γής έλαβε 70 ψήφους και η πρόταση διά καταστάσεως 7 ψήφους.

Για την κατάρτιση του τριπροσώπου, επί συνόλου 77 ψηφισάντων έλαβαν:

1) Αρ­χι­μαν­δρί­της Δαμασκηνός Κιαμέτης, ψήφους 65

2) Αρ­χι­μαν­δρί­της Επιφάνιος Καραγεώργος, ψήφους 32

3) Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος, ψήφους 4

Βρέθηκαν και 2 λευκές ψήφοι.

Επί της δεύτερης ψηφοφορίας, αναδείχθηκε μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας ο αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Κιαμέτης, με 60 ψήφους, ενώ ο αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Καραγεώργος έλαβε 12 ψήφους. Επίσης βρέθηκαν 5 λευκές ψήφοι.

Μετά το πέρας της συνεδριάσεως, ακολούθησε το Μικρό Μήνυμα των νεοεκλεγέντων μητροπολιτών στην αίθουσα συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Κατά την κρατούσα εκκλησιαστική τάξη, οι ψηφισμένοι μητροπολίτες Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Νικηφόρος και Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνός, έδωσαν το Μέγα Μήνυμα εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, παρουσία πολλών ιεραρχών, κληρικών και πιστών.

Οι χειροτονίες των ψηφισμένων μητροπολιτών θα τελεσθούν ως εξής:

– Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, η χειροτονία του μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Νικηφόρου.

– Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, η χειροτονία του μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ