Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΚορωνοϊός, ακρίβεια και ενεργειακή κρίση αποτελούν «εκρηκτικό μείγμα» για τους επαγγελματίες του...

Κορωνοϊός, ακρίβεια και ενεργειακή κρίση αποτελούν «εκρηκτικό μείγμα» για τους επαγγελματίες του Πύργου: Στην «κόψη του ξυραφιού» βρίσκεται η αγορά

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου: «Πολλοί επαγγελματίες σκέφτονται πάρα πολύ σοβαρά να βάλουν λουκέτο…»

Στην «κόψη του ξυραφιού» βρίσκεται η αγορά του Πύργου, αλλά και γενικότερα στην Ηλεία, καθώς  στην υποτονική κίνηση εξαιτίας του κορωνοϊού, ήλθε να προστεθεί  και η ενεργειακή κρίση που μαζί με την ακρίβεια δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για επαγγελματίες και καταναλωτές.

Το πρόβλημα  είναι έντονο  για όλη την αγορά και κυρίως για τα εμπορικά καταστήματα, τα οποία παρά τις εκπτώσεις που είναι σε εξέλιξη, βλέπουν την κίνηση να έχει μειωθεί  στο κατακόρυφο…

Πλέον  οι φόβοι για  αλλεπάλληλα λουκέτα είναι  κάτι παραπάνω από βάσιμοι, γεγονός που αναγκάζει τους εκπροσώπους των επαγγελματιών να ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιστροφή του  δυσμενούς κλίματος, κάτι που φαντάζει  πολύ δύσκολο να συμβεί.

Παράλληλα    αρχίζει να διαφαίνεται και το πρόβλημα των  απολύσεων, που εφόσον δεν ανακοπεί έγκαιρα είναι πολύ πιθανό να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

«Η κίνηση στην αγορά δεν είναι ικανοποιητική και  υπάρχει πολύ μεγάλη κάμψη. Αυτό οφείλεται στην ακρίβεια και  στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν λεφτά στο καταναλωτή.  Και το κυριότερο οφείλεται στην ενεργειακή κρίση που έχει πειράξει πάρα πολύ την αγορά και τώρα που δεν υπάρχει δουλειά στους επαγγελματίες, τους έχει γονατίσει. Είναι ένας μισθός σχεδόν κάθε μήνα για την ενέργεια. Συγχρόνως τα καύσιμα έχουν πάρει πολύ πάνω, τα μεταφορικά έχουν ξεφύγει, ενώ τώρα τελειώνει  η παράταση για τον κορωνοϊό. Όλα αυτά αποτελούν ένα  εκρηκτικό μείγμα το οποίο θα επιφέρει πάρα πολλά λουκέτα. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα και  δεν ξέρω αν είναι αναστρέψιμα. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι η κατάσταση  έχει φτάσει στο απροχώρητο και το εμπόριο χρειάζεται βοήθεια» δήλωσε στην «ΠΡΩΤΗ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου κ. Ηλίας Ξανθούλης.

Λήψη άμεσων μέτρων

Ως σανίδας σωτηρίας οι επαγγελματίες  βλέπουν τη λήψη άμεσων μέτρων  μέρους της κυβέρνησης, στα πλαίσια και των όσων εξαγγέλθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

«Αναμένουμε αυτά που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση, δηλαδή ένα ειδικό πρόγραμμα  για το εμπόριο, το οποίο θα βοηθήσει τους επαγγελματίες. Ταυτόχρονα  να βγάλει αυτό με την ενεργειακή αναβάθμιση στα σπίτια, κλιματιστικά-ψυγεία, πλυντήρια που ακόμα δεν ξέρουμε με ποια κριτήρια θα βγει, ενώ  αναμένουμε και βοήθεια  για την ενεργειακή κρίση, γιατί ουσιαστικά οι επιχειρήσεις δεν έχουν βοηθηθεί όσο τα νοικοκυριά.

Δυστυχώς είναι νεκρή η αγορά, αφού   δεν υπάρχει κίνηση η οποία  είναι πάρα πολύ πεσμένη.  Είναι πολύ δύσκολο να ανακάμψει η αγορά αυτή τη στιγμή, με αυτή την ενεργειακή κρίση  και  την ακρίβεια, αφού   έχουν εκτιναχθεί όλοι οι προϋπολογισμοί στον αέρα, είτε είναι οικογενειακοί, είτε  επιχειρηματικοί» τόνισε ο κ. Ξανθούλης.

Φόβοι για λουκέτα

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης που οι έμποροι την χαρακτηρίζουν ως «απελπιστική»,  εκφράζονται  φόβοι ότι θα υπάρξουν αλλεπάλληλα λουκέτα στην αγορά.

«Ακόμα δεν έχουν αρχίσει τα λουκέτα, αλλά πάρα πολλοί επαγγελματίες μας μεταφέρουν ότι το σκέφτονται πάρα πολύ σοβαρά. Σε επαγγέλματα που είναι πρώτης ανάγκης, υπάρχει κάμψη 30-40%. Υπάρχει το ιντερνετικό εμπόριο, όπου   εδώ όμως έχουμε ποσοστό 10-15% ,αλλά και εκεί είναι πεσμένα τα πράγματα.

Η βοήθεια που μπορεί να δώσει η κυβέρνηση είναι μέχρι ένα ποσό η επιστρεπτέα να γίνει μη επιστρεπτέα, η οποία βέβαια κατ’ εμάς  δεν μοιράστηκε σε όλη την αγορά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού.  Επίσης να κοιτάξει πως θα βοηθήσει την αγορά με κάποια προγράμματα που θα έλθουν άμεσα και όχι αργότερα και να εξετάσει αυτό που αρνείται τόσο καιρό, δηλ. τη μείωση του ΦΠΑ, όπου χρειάζεται γενναία μείωση για να μπορέσει η αγορά να ανακάμψει λίγο» εξήγησε  ο πρόεδρος του Ε.Σ. Πύργου.

Ερωτηματολόγιο

Στο μεταξύ εντός της ερχόμενης εβδομάδας,  στο υπό ολοκλήρωση site του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, θα αναρτηθεί ερωτηματολόγιο για τους εμπόρους και την αγορά γενικότερα.

Το  ερωτηματολόγιο συγκεκριμένα θα περιλαμβάνει ερωτήματα   για  το πώς μπορεί να βοηθήσει ο Ε.Σ.,  ποιες σκέψεις έχουν οι καταστηματάρχες για να βοηθηθεί  η αγορά, μια και δεν μπορούν να γίνουν συγκεντρώσεις λόγω της πανδημίας, , τι ενέργειες θέλουν να γίνουν,  κατά πόσο έχει πέσει ο τζίρος τους, πως βλέπουν το μέλλον, τι μπορούν  να ζητήσουν  από την κυβέρνηση επιπλέον κ.α.

«Περιμένουμε από την ΕΣΕΕ, από κοινού με το δήμο Πύργου  να κάνουμε ότι  μπορούμε για να βοηθήσουμε  την  αγορά. Προσπαθούμε όλο το Δ.Σ. να κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε, αν και είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση» συμπλήρωσε ο κ. Ξανθούλης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ