Συνταγµατικό παράθυρο για δασικούς χάρτες

Με δασικό χαρακτήρα, αλλά για γεωργική χρήση η αγροτική γη

Οριζόντια παράταση έξι μηνών στη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες αποφάσισε η κυβέρνηση. Σε μια προσπάθεια να δοθεί επιτέλους λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες πολίτες με τις ιδιοκτησίες τους. Η απόφαση λήφθηκε κατά τη σύσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, και τους υφυπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκο Ταγαρά και Γιώργο Αμυρά.

Τι συζητήθηκε στην κυβερνητική σύσκεψη για τους δασικούς

Όπως έγινε γνωστό, στη σύσκεψη τέθηκε επί τάπητος η διευθέτηση των χορτολιβαδικών εκτάσεων στις περιοχές. Που δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου, δηλαδή σε Ιόνιο, Κυκλάδες, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη και Μάνη.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «ΥΧ», σε αυτό το μέτωπο ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση. Σύμφωνα με την οποία όποιος μπορεί να αποδείξει ότι έχει καλλιεργήσει μια συγκεκριμένη έκταση μέσα στα τελευταία 20 χρόνια, ξεπερνά το πρόβλημα της ιδιοκτησίας και του δασικού χαρακτήρα της γης αυτής.

Ένα ακόμη ανοιχτό ζήτημα της σύσκεψης αφορά τον αποχαρακτηρισμό των εκτάσεων με ασπαλάθους (από τις δασικές εκτάσεις στα χορτολίβαδα).

Επιπλέον χρόνος για τα πρόδηλα σφάλματα

Όπως δήλωσε ο κ. Σκρέκας, «με την εξάμηνη παράταση θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα να διορθώσουμε με οριζόντιο τρόπο και με εσωτερικές διαδικασίες της διοίκησης. Δηλαδή από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τα πρόδηλα σφάλματα που περιλαμβάνονται στους αναρτημένους δασικούς χάρτες. Δίνουμε, δηλαδή, τον χρόνο στις υπηρεσίες να μπορέσουν να διορθώσουν τα λάθη και ύστερα να δουν οι πολίτες εάν χρειάζεται να καταφXύγουν ή όχι σε αντιρρήσεις».

Σε περίπτωση, πάντως, που κάποιος επιμένει ή διαπιστώσει εκ των υστέρων ότι δεν επιλύεται το

ζήτημά του, θα μπορεί να υποβάλει ένσταση επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών με μειωμένο τέλος άσκησης αντιρρήσεων κατά 50%.

Όσον αφορά τις επίμαχες αγροτικές εκτάσεις, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεσμεύθηκε στην «ΥΧ» για νομοθετική μέριμνα σχετικά με το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς. Με τρόπο ώστε να μη χαθούν οι επιδοτήσεις και η γη των αγροτών. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρεται ότι το υπουργείο «θα καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση και θα προχωρήσει σε οριζόντιες παρεμβάσεις για την επίλυση των σφαλμάτων που έχουν προκύψει στο είδος χαρακτηρισμού της γης».

Τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για τους αγρότες

Η «ΥΧ» μίλησε με έγκριτους νομικούς σε ζητήματα δασικής νομοθεσίας και όλα δείχνουν ότι υπάρχει μια νομική λύση που αποτελεί μάλιστα «μονόδρομο». Εφόσον δεν υπάρξει συνταγματική αλλαγή: H κυβέρνηση θα πρέπει να προτείνει μία ρύθμιση που θα προβλέπει ότι οι επίμαχες εκτάσεις θα διατηρήσουν τον δασικό τους χαρακτήρα, αλλά ταυτόχρονα θα έχουν άδεια γεωργικής καλλιέργειας.

Σε μια τέτοια περίπτωση, οι εκτάσεις θα περάσουν ως «κατά χρήση γεωργικές». Καθεστώς το οποίο θα παρατείνεται για όσο διάστημα διατηρούν την αγροτική τους χρήση. Αυτή είναι μία λύση που μπορεί να ορθοποδήσει, εφόσον πάρει το πράσινο φως του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οριζόντια λύση ή επιλεκτική αντιμετώπιση του προβλήματος;

Αρκετές είναι, βέβαια, οι αναφορές από τη σύσκεψη Μητσοτάκη που φωτογραφίζουν τοπικά χαρακτηριστικά της Κρήτης, εγείροντας με τη σειρά τους φλέγοντα ερωτήματα για το τι θα γίνει με την υπόλοιπη χώρα. Για παράδειγμα, τι θα συμβεί με περιοχές όπου δεν έχουμε παρουσία ασπαλάθου, αλλά παρεμφερών φυτών; Τελικά, θα έχουμε μια εξέλιξη που θα μας φέρει κοντά σε μια οριζόντια λύση για όλη τη χώρα ή σε επιλεκτική αντιμετώπιση τοπικών προβλημάτων; Σε αρκετά πεδία, το ρεπορτάζ της «ΥΧ» βλέπει ότι οι λύσεις που θα ανακοινωθούν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα μόνο από την οπτική γωνία της Κρήτης…

Σε κάθε περίπτωση, μετά την εξάμηνη παράταση που δόθηκε, τα δεδομένα δείχνουν ότι φέτος δεν θα έχουμε κυρωμένο χάρτη. Άρα, μπορούμε τουλάχιστον να πούμε με σχετική ασφάλεια ότι δεν θα πειραχθούν οι επιδοτήσεις του Οκτωβρίου για τους αγρότες.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι εκτός από τις ενστάσεις των πιθανών δικαιούχων που συνεχίζουν να διατυπώνονται. Μέσα στο διάστημα των επόμενων έξι μηνών αναμένεται. Κι η απόφαση του ΣτΕ αναφορικά με τον νόμο 4685/2020 που ψήφισε η νυν κυβέρνηση τον Μάιο του 2020. Για να αλλάξει τον νόμο 4389/2016 της προηγούμενης κυβέρνησης.

Δυτική Ελλάδα

Πολεμικό κλίμα στους αγρότες και φόβοι για ερήμωση της υπαίθρου

Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι της Δυτικής Ελλάδας. Ενδεικτική είναι η κατάσταση στην Κοινότητα Μέλισσας του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης στην Ηλεία. Η οποία είναι μια κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή όπου καλλιεργούνται πατάτες, καρπούζια, καλαμπόκια, βιομηχανικές ντομάτες και φράουλες.

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών έφερε τα πάνω-κάτω για τους αγρότες. Δεδομένου ότι η γη τους, την οποία έχουν κληρονομήσει και έχουν πληρώσει φόρο αποδοχής. Και για την οποία παίρνουν και επιδοτήσεις, τίθεται υπό αίρεση.

Όπως επισημαίνει φανερά οργισμένη η πρόεδρος της κοινότητας, Αλεξάνδρα Λυκοκανέλλου. Η οποία καθημερινά έρχεται σε επαφή με τους αγρότες της περιοχής, διαταράσσεται πλέον η βάση της κοινωνικής πυραμίδας. Αφού με τα σημερινά δεδομένα των χαρτών, δεκάδες συμπολίτες της χάνουν τη γη και την αγροτική παραγωγή τους.

«Η αναγκαιότητα κατάρτισης δασικών χαρτών δεν αμφισβητείται σε καμία περίπτωση.

Αμφισβητείται όμως ο τρόπος που αυτή γίνεται και γεννά δεκάδες ερωτήματα σχετικά με τη σκοπιμότητα της όλης διαδικασίας. Το 95% των καλλιεργούμενων εκτάσεων εδώ στην κοινότητα έχει χαρακτηριστεί δασικό», τονίζει η κα Λυκοκανέλλου και προσθέτει: «Αυτές οι εκτάσεις κράτησαν το έθνος όρθιο και τώρα μας ξεριζώνουν από τη γη μας. Ενώ την ίδια ώρα αποχαρακτηρίζουν μεγάλες δασικές εκτάσεις προς όφελος συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων».

Αξίζει να επισημανθεί πως στην Κοινότητα Μέλισσας υπάρχουν πολλοί νέοι αγρότες που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα και σχέδια βελτίωσης, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα γιατί δεν έχουν πλέον εκτάσεις για να επενδύσουν.

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ανάρτηση των αναμορφωμένων δασικών χαρτών και στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς από τις αεροφωτογραφίες του 1945 ο νομός εμφανίζεται ως δασική έκταση σε ποσοστό περίπου 65% της έκτασής του. Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Αιτωλοακαρνανίας, Γρηγόρης Μετάνοιας, υπάρχουν περιοχές στον νομό, όπως είναι η Σταμνά, όπου το μεγαλύτερο μέρος της έχει χαρακτηριστεί δασική περιοχή. «Στην περιοχή υπάρχουν λιοστάσια. Εκεί παράγεται μεγάλο μέρος της ελιάς Καλαμών και τώρα όλα βρίσκονται στον αέρα», επισημαίνει ο κ. Μετάνοιας.

Στερεά Ελλάδα

Σημαντικά τα ποσοστά των αμφισβητούμενων δασικών εκτάσεων

Στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, οι καθαρές -χωρίς νομικό πρόβλημα από την υφιστάμενη νομοθεσία- αγροτικές εκτάσεις φτάνουν τα 840.635 στρέμματα. Περίπου τα 298.000 στρέμματα που κατά το έτος 1945 εμφανίζονταν ως εκτάσεις αγροτικής μορφής, σήμερα εμφανίζονται ως εκτάσεις δασικού χαρακτήρα. Στον αντίποδα, περίπου 146.000 στρέμματα εμφανίζονταν κατά το έτος 1945 να έχουν δασικό χαρακτήρα και σήμερα εμφανίζονται ως αγροτικές. Σε ό,τι αφορά την κατηγορία των χορτολιβαδικών εκτάσεων, παρατηρείται ότι εμφανίζονται κατά το έτος 1945 περίπου 3.700 στρέμματα και σήμερα αυτή η κατηγορία εκτάσεων είναι περίπου 8.000 στρέμματα.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, έτσι όπως μας την παρουσίασε η Διεύθυνση Δασών Βοιωτίας, με τις μέχρι τώρα αναρτήσεις των δασικών χαρτών, το σύνολο των δασικού και αγροτικού χαρακτήρα εκτάσεων, καθώς επίσης και των χορτολιβαδικών, μαζί και με των αστικής ανάπλασης εκτάσεων, φτάνουν περίπου τα 2.898.2516 στρέμματα.

Από αυτές, οι δημόσιες δασικές εκτάσεις καλύπτουν το 48%, οι αγροτικές το 40%, οι δασωμένοι αγροί προσεγγίζουν το 5% του προαναφερθέντος συνόλου, όπως επίσης και άλλο ένα 5% που εμφανιζόταν κατά το έτος 1945 ως εκτάσεις δασικού χαρακτήρα σήμερα έχουν αγροτική μορφή.

Πέραν αυτού, οι χορτολιβαδικές εκτάσεις εμφανίζουν ένα ποσοστό το οποίο ξεπερνά το 1% περίπου. Το ποσοστό των αστικών περιοχών και οι οικιστικές ζώνες φτάνουν περίπου τα 57.000 στρέμματα.

Για τις υπόλοιπες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, όπου και εκεί έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες, αυτοί παρουσιάζουν σημαντικά κενά, τα οποία αναμένονται να συμπληρωθούν το επόμενο διάστημα.

πηγη: ypaithros.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ