Πότε ξεκινούν οι πλειστηριασμοί και πώς προστατεύεται η πρώτη κατοικία

Τι δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κ. Φώτης Κουρμούσης

Για το θέμα των πλειστηριασμών, αλλά και για την προστασία της πρώτης κατοικίας, μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κ. Φώτης Κουρμούσης.


Όσον αφορά στο θέμα των πλειστηριασμών, ο κ. Κουρμούσης είπε ότι «από τον Νοέμβριο μέχρι 31 Μαΐου υπάρχει αναστολή πλειστηριασμών γιατί από 1η Ιουνίου ξεκινάει η εφαρμογή του νέου νόμου για την δεύτερη ευκαιρία, όπου εκεί το κράτος παρέχει επιδότηση των δανείων της πρώτης κατοικίας. Άρα έχουν τη στήριξη του κράτους για να διασώσουν το σπίτι τους τα ευάλωτα νοικοκυριά».

Σε ερώτηση εάν αυτή η αναστολή ισχύει και για τους πλειστηριασμούς που είχαν προγραμματιστεί ή που είχαν παρέλθει άπρακτοι δήλωσε ότι «μέχρι τις 13 Μαΐου δεν γίνεται κανένας πλειστηριασμός. Μετά θα ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί αλλά οι μεγάλοι όχι της πρώτης κατοικίας».

Ο κ. Κουρμούσης πρόσθεσε ότι «για να μην την πάρει κανένας την πρώτη κατοικία, το κράτος παρέχει επιδότηση των δανείων πρώτης κατοικίας .Δηλαδή δίνει χρήματα στον πολίτη για να μπορεί να τη διατηρήσει».

Αυτό όμως για να γίνει, σημείωσε, «θα πρέπει κανείς να χαρακτηρίζεται ως ευάλωτο νοικοκυριό. Υπάρχουν δηλαδή κάποια κριτήρια. Το εισόδημα να είναι για παράδειγμα 7.000 ευρώ ανά άτομο, η αξία της κατοικίας να μην είναι μεγαλύτερη από 180.000 ευρώ, οι καταθέσεις να μην είναι πάνω από 40.000 ευρώ».

Πρόγραμμα Γέφυρα 2

Στη συνέχεια, ο κ. Κουρμούσης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Γέφυρα 2. Για «αυτό το πρόγραμμα, το κράτος επιδοτεί τα επιχειρηματικά δάνεια για 8 μήνες σε ποσοστό έως 90%» και ισχύει για «όλα τα είδη δανείων, ενήμερα ή κόκκινα δάνεια και αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η επιδότηση θα μειώνεται ανά τρίμηνο. Εξήγησε δε ότι, κάποιος στηρίζεται σε κάθε περίπτωση, εκτός και αν θέλει να πάρει επιδότηση για τον ίδιο μήνα, για το ίδιο δάνειο.
«Πάντως το πρόγραμμα Γέφυρα 2 δεν συνδέεται με το Γέφυρα 1 ή την επιστρεπτέα προκαταβολή», ξεκαθάρισε.

Πηγή: Reporter.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ