Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτική ΕπικαιρότηταΟ πρώην Επίτροπος και υποψήφιος Βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Αβραμόπουλος...

Ο πρώην Επίτροπος και υποψήφιος Βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλάει στην «Πρώτη»

«Στην πρώτη γραμμή της μάχης για τα μικρά και μεγάλα θέματα που απασχολούν την περιοχή μας»

·     «Θα ενώσω τις δυνάμεις μου με όλες και όλους που θέλουν να δώσουν τη μάχη για να αλλάξουμε τον τόπο μας»

·     «Η Ηλεία έχει όλες τις δυνατότητες να καταστεί κέντρο του αγροτικού και αγροδιατροφικού τομέα καθώς παράγει προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και ταυτόχρονα κέντρο παροχής υπηρεσιών υψηλότατων προδιαγραφών στον τομέα της  φιλοξενίας»

Μερικές μόλις ώρες πριν την διεξαγωγή των Εθνικών Εκλογών, ο υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Ηλεία Δημήτρης Αβραμόπουλος, μίλησε στην «Πρώτη». Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος μίλησε, για την επιλογή του να είναι υποψήφιος στο Νομό, για την ανταπόκριση του σε ζητήματα που αφορούσαν τη περιοχή κατά το παρελθόν, ενώ επέλεξε να στείλει και ένα μήνυμα στους νέους που θα προσέλθουν στις κάλπες.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Ερ. κ. Αβραμόπουλε πώς αποφασίσατε να είστε υποψήφιος στην Ηλεία; Να  επιστρέψετε στα πάτρια εδάφη, στο καταφύγιο των παιδικών σας χρόνων, όπως σας έχουμε ακούσει να λέτε;

Απ. Έτσι είναι. Πράγματι, πήρα αυτήν την απόφαση που εξέπληξε πολλούς. Πιστεύω  ότι σε μια δημόσια διαδρομή, ένας ακόμη κύκλος προσφοράς στη γενέτειρα των γονιών σου, είναι κάτι πολύ σημαντικό

Η σχέση μου με την Ηλεία είναι μια σχέση συνεπής και σταθερή. Πάντα αγωνιζόμουν για την αναβάθμισή της. Άρα, η απόφασή μου να επιστρέψω στις ρίζες μου είναι μια απόφαση μελετημένη και απόλυτα συνειδητή. Ήρθα για να μείνω και θα μείνω!

Πιστεύω ότι θα είμαι χρήσιμος στην Ηλεία.

Είναι ένας πανέμορφος τόπος με φοβερά συγκριτικά πλεονεκτήματα, που, δυστυχώς όμως, έχει μείνει στο περιθώριο και είναι που έχει τους χαμηλότερους δείκτες ανάπτυξης.

Οι Ηλείοι με γνωρίζουν χρόνια τώρα. Όπου κι αν βρέθηκα  ήμουν πάντα δίπλα τους. Από όλες τις θέσεις στις οποίες υπηρέτησα, ανταποκρινόμουν στα ζητήματα που απασχολούσαν τους Ηλείους. Το γνωρίζουν, όπως επίσης γνωρίζουν πως θα παραμείνω δίπλα τους, πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης για τα μικρά και μεγάλα θέματα που απασχολούν την περιοχή μας.

Πίστευα και πιστεύω ότι η πολιτική είναι δύναμη προόδου και η δράση που καθορίζει όχι μόνο την καθημερινότητά μας  και την ποιότητα της ζωής μας, αλλά κυρίως το μέλλον των παιδιών μας.

Δικαίως οι Ηλείοι απαιτούν όλα εκείνα που αναλογούν στον Νομό μας, του οποίου τα συγκριτικά πλεονεκτήματα υπερέχουν αλλά δεν έχουν τύχει αξιοποίησης.

Και τις ευθύνες γι αυτό θα πρέπει να τις μοιρασθούμε όλοι. Τόσο για το τι δεν έχει γίνει, όσο και το τι πρέπει να γίνει.

Η συμμετοχή μου εδώ, σηματοδοτεί και κάτι άλλο, ή τουλάχιστον αυτό θα ήθελα να σηματοδοτήσει. Μια στροφή των κέντρων λήψεων αποφάσεων από την Αθήνα στην ελληνική περιφέρεια. Γιατί αν αυτό δεν γίνει, τότε τα αστικά κέντρα είναι τα πρώτα που θα υποφέρουν μετά τις τόσες απανωτές κρίσεις.

 Ερ. Τι εννοείτε λέγοντας «ανταποκρινόμουν στα ζητήματα που απασχολούσαν τους Ηλείους»;

Απ. Αφού όμως με ρωτάτε, θα σας θυμίσω μια σειρά από σημαντικά έργα που έγιναν εδώ, την περίοδο που ήμουν Υπουργός Υγείας όπως η θεμελίωση και παράδοση στους κατοίκους της Ζαχάρως, σε εννέα μήνες μέσα, ενός σύγχρονου Κέντρου Υγείας, όπως η αναβάθμιση του Νοσοκομείου Αμαλιάδος, με τη σύσταση καρδιολογικής κλινικής και την αποπεράτωση της νέας πτέρυγας σε συνδυασμό με την αύξηση των κλινών.

Όπως το πολυδύναμο ιατρείο στα Λεχαινά και η αναβάθμιση των περιφερειακών ιατρείων της Ηλείας καθώς και η ίδρυση νέων σε Μπόρσι και Αγραπιδοχώρι.

Όπως η κατασκευή νέου περιφερειακού ιατρείου στην Εφύρα και παράλληλα η σύσταση τριών διθέσιων περιφερειακών ιατρείων στην ορεινή Ηλεία.

Το 2007 υπέγραψα για την ενίσχυση του νοσοκομείου στον Πύργο με δεκαοκτώ γιατρούς, του νοσοκομείου της Αμαλιάδας με δώδεκα γιατρούς και  του Κέντρου Υγείας  στο  Σιμόπουλο με έξι γιατρούς όπως και σε άλλα Κέντρα Υγείας. Και όλα αυτά από αγάπη για τον τόπο και βέβαια, χωρίς καν την υποψία τότε, ότι δεκατέσσερα χρόνια αργότερα θα επέλεγα να συμμετάσχω στις εθνικές εκλογές, ως υποψήφιος.

Με άλλα λόγια χωρίς υστεροβουλία, παρά μόνο από σεβασμό και αγάπη για την Ηλεία.

Και βέβαια εγκατέστησα σε μόνιμη βάση ένα σταθερό μηχανισμό παροχής βοήθειας την περίοδο των σεισμών και των πυρκαγιών στηρίζοντας οικονομικά και την αποκατάσταση των ζημιών που είχαν προκληθεί σε εκκλησίες του Νομού και φυσικά με τη συνεχή στήριξη των θυμάτων από την καταστροφική φωτιά του 2007.

Ερ. Η Ηλεία είναι ένας νομός με πολλές αναξιοποίητες δυνατότητες και ανάμεσα στα όσα έχετε πει, ακούσαμε ότι θα δώσετε προτεραιότητα στον αγροτικό τομέα και στην τουριστική ανάπτυξη. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας;

 Απ.  Πράγματι ο νομός μας έχει τεράστιες δυνατότητες και πλεονεκτήματα.

Δύο είναι οι βασικοί τομείς: η πρωτογενής παραγωγή, ο αγροτικός τομέα και  τουρισμός.

Μόνο η Ηλεία μπορεί να γίνει η Φλόριντα της Ελλάδος. Οι δυνατότητες είναι τεράστιες και η τουριστική ανάπτυξη, που, όπως σωστά επισημάνατε, πρέπει να είναι στις προτεραιότητες, διότι είναι από τα ομορφότερα σημεία της χώρας. Εδώ συνδυάζεται φυσικό περιβάλλον και πολιτισμός με την Ολυμπία, ένα ισχυρό brand name, παγκόσμιας ακτινοβολίας.

Ταυτόχρονα ο νομός, συγκεντρώνει σημαντικό τμήμα της αγροτικής παραγωγής και διαθέτει ένα δυναμικό και διαρκώς αναπτυσσόμενο τομέα μεταποίησης, ισχυρό εμπορικό και επαγγελματικό πυρήνα. Είχα μάλιστα την χαρά να επισκεφτώ από τις πολλές μονάδες του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης  που λειτουργούν εδώ.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα, ωστόσο, της Ηλείας είναι ότι έχει ανθρώπους που ξέρουν τι θα πει μόχθος, αξιοπρέπεια και εργατικότητα. Που έχουν πάθος για δημιουργία και εξέλιξη. Είναι μια υγιής κοινωνία με ισχυρά αντανακλαστικά αλληλεγγύης και υποστήριξης των συνανθρώπων μας.

Έχουμε συνεπώς όλα τα υλικά για να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Για να το καταφέρουμε πρέπει να γίνουν πολλά.

Η Ηλεία έχει όλες τις δυνατότητες να καταστεί κέντρο του αγροτικού και αγροδιατροφικού τομέα καθώς παράγει προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας. Κρίσιμο ρόλο σε αυτή τη μετεξέλιξη διαδραματίζει το ενεργειακό κόστος που λόγω του πολέμου στην Ευρώπη έχει εκτιναχθεί, και το αρδευτικό πρόβλημα. Αυτοί πιστεύω είναι οι δύο τομείς στους οποίους, κατά την άποψή μου, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα.

Ταυτόχρονα η Ηλεία μπορεί να καταστεί και κέντρο παροχής υπηρεσιών υψηλότατων προδιαγραφών στον τομέα της  φιλοξενίας. Με  αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να κρατήσουμε τους νέους εδώ και ταυτόχρονα να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους – λόγω ανεργίας – συμπολίτες μας.

Γνωρίζω από πρώτο χέρι ποιες είναι οι πολιτικές και πως μπορούν να υλοποιηθούν, ακριβώς ώστε να δώσουν στην Ηλεία μας ώθηση για ένα καλύτερο και πιο δυναμικό μέλλον, προς όφελος του τόπου και των κατοίκων της, με τη μέγιστη αναβάθμιση του Νομού και ενίσχυση του brand name του.

Ερ. Οι νέοι είναι το μέλλον της χώρας. Είναι όμως και οι πιο σκληροί κριτές. Τι θα θέλατε να πείτε σε όλα τα νέα παιδιά; Γιατί να επιλέξουν εσάς και τη Νέα Δημοκρατία;

Δεν θα περίμενα τίποτα διαφορετικό από τους νέους ανθρώπους, παρά να είναι ιδιαίτερα σκληροί και απαιτητικοί ειδικά όταν πρόκειται για τις ζωές και το μέλλον τους.

Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για νέα παιδιά – έχω και εγώ παιδιά στην ηλικία τους – που μεγάλωσαν ανάμεσα σε διαδοχικές κρίσεις. Είναι μια γενιά με υψηλά προσόντα, αλλά με λίγες ευκαιρίες.

Οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να μετατρέψουμε την οργή και το θυμό τους  σε ένα κύμα δημιουργικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων ώστε να δημιουργήσουμε ένα κράτος αξιοκρατικό και δίκαιο.

Ένα κράτος που να μπορεί στηρίζει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους.

Ήδη έχει τεθεί σε τροχιά υλοποίησης ένα πλέγμα πολιτικών ειδικά για τους νέους που περιλαμβάνει οριζόντια μέτρα και δράσεις, από την παιδεία και την απασχόληση, μέχρι τον πολιτισμό και την καθημερινότητα, με προτεραιότητα στην στέγη, μέσα του προγράμματος «Σπίτι Μου», το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα απευθύνεται σε νέους.

Σίγουρα οφείλουμε και μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα για τους νέους που θέλουν να φτιάξουν τη δική τους επιχείρηση, είτε να ασχοληθούν με τη γη, να μείνουν στην Ηλεία και να δώσουν ζωή στην αγροτική μας οικονομία, με σύγχρονες καλλιέργειες, με παραγωγή βιολογικών εξαγώγιμων γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Αυτή τη μάχη θα την δώσουμε μαζί. Είμαι και θα παραμείνω δίπλα στους νέους ανθρώπους.

Ερ. Ακούσαμε να λέτε πως επικοινωνήσατε με τους συνυποψήφιούς σας βουλευτές.   Η επικοινωνιακή προσέγγιση που έχετε επιλέξει καταδεικνύει ότι ο πολιτικός σας λόγος και ο πολιτικός σας πολιτισμός απέναντι στους συνυποψηφίους σας, αποτελεί ένα ακόμα προσόν σας. Ποιος είναι ο στόχος σας;

Απ.  Όλοι μιλούν για πολιτικό πολιτισμό. Ήρθε η ώρα να το κάνουμε πράξη. Μια από τις βασικές προτεραιότητές μου, είναι να συμβάλλω στην αναβάθμιση της πολιτικής στην Ηλεία μέσα από μια σειρά από πρωτοβουλίες για την καλλιέργεια ενός βαθμού συνεννόησης και αλληλεγγύης ανάμεσα στους συναδέλφους από όλους τους πολιτικούς χώρους, ώστε να εργαστούμε, όλοι μαζί, και να θέσουμε κοινούς στόχους για την ενίσχυση και την αναβάθμιση του Νομού μας, σε όλα τα επίπεδα. Στις γενικές επισημάνσεις και διαπιστώσεις όλοι συμφωνούμε. Είμαι βέβαιος, ότι δεν θα δυσκολευθούμε να βρούμε και κοινό δρόμο.

Με άλλα λόγια, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την εμπέδωση αρχών πολιτικού και δημοκρατικού πολιτισμού.

Και αυτό στη βάση ότι όλοι, το καλό του τόπου μας θέλουμε και δεν πρέπει να αφήνουμε να παρεισφρέουν μικρά και ασήμαντα, τόσο στις πολιτικές, όσο και στις διαπροσωπικές, ανάμεσα στους πολιτικούς, σχέσεις.

Αυτό μεταφράζεται σε ένα διαρκές μήνυμα σεβασμού και εκτίμησης προς τους συνυποψήφιους μου.

ΦΩΤΟ SYNENTEFKSI_AVRAMOPOULOS  (1) & SYNENTEFKSI_AVRAMOPOULOS  (2) & SYNENTEFKSI_AVRAMOPOULOS  (3)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ