Μόλις στα 135 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός για τα νέα Σχέδια Βελτίωσης το 2025

0
134

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ

Στα 135 εκατ. ευρώ και χωρίς μάλιστα υπερδέσμευση θα είναι ο προϋπολογισμός των νέων Σχεδίων Βελτίωσης, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ κατά τη συνάντηση με τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αγροτικών Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ).

Συγκριτικά, το 2017 υπήρξε υπερδέσμευση πόρων και διατέθηκαν 600 εκατ. ευρώ ενώ το 2022 υπήρξε ακόμη μία πρόσκληση 300 εκατ. ευρώ, οπότε από τα 900 εκατ. ευρώ της περασμένης περιόδου, ο κύριος βραχίονας επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα, πέφτει στα 135 εκατ. ευρώ.

Επίσης, το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα επιδότησης θερμοκηπίων, φαίνεται πως θα απορροφήσει κονδύλια αποκλειστικά από τα Σχέδια Βελτίωσης, καθώς θα έχει προϋπολογισμό 115 εκατ. ευρώ. Και αυτό γιατί, αρχικά στην ΚΑΠ είχαν προϋπολογιστεί 250 εκατ. ευρώ για τα Σχέδια, ωστόσο φαίνεται πως τα χωρίζει η πολιτεία σε 135 εκατ. σε υποδομές, τρακτέρ, παρελκόμενα και 115 εκατ. σε θερμοκήπια.

«Για την νέα προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης (ΣΣ ΚΑΠ 2023- 2027), η αντιπροσωπεία του ΣΕΑΜ ενημερώθηκε ότι θα δημοσιευθεί προς το τέλος του 2025 (αρχές 2026) και ο προϋπολογισμός της θα είναι περίπου 135 εκατ. ευρώ χωρίς περιθώρια υπερδέσμευσης. Επίσης, στις αρχές του 2025 θα προκηρυχθεί ένα ειδικό πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει κατασκευή και εξοπλισμό θερμοκηπίων, προϋπολογισμού 115 εκατ ευρώ», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΣΕΑΜ.

Αναφορικά με την πορεία των Σχεδίων Βελτίωσης 2022, σημειώθηκε πως στο σύνολο των 5.000 δικαιούχων έχουν υποβληθεί μόλις 230 αιτήματα πληρωμής, που αντιστοιχούν σε 8,8 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά η διορία για υλοποίηση και τελική πληρωμή είναι η 31η Οκτωβρίου 2025, ημερομηνία που δεν «παίρνει» παράταση λόγω περιορισμών από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αναλυτικότερα, στο σχετικό δελτίο τύπου του ΣΕΑΜ αναφέρονται τα εξής:

Πραγματοποιήθηκε χθες  – μετά από αίτημα του ΣΕΑΜ – μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Χρήστο Κέλλα. Στη  συνάντηση παρευρέθηκαν εκτός από το Προεδρείο του ΣΕΑΜ, ο Ταμίας, η Διευθύντρια και το μέλος του Συνδέσμου κος Τάκης Θεοχαράκης. Από την πλευρά του Υπουργείου παρόντες στη συνάντηση εκτός από τον Υπουργό ήταν και ο Γεν Γραμματέας κ. Παπαγιαννίδης, καθώς και στελέχη από τη Διαχειριστική Αρχή και την Υπηρεσία των Εγγείων Βελτιώσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν το τρέχον πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης, η νέα προκήρυξη στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ (2023- 2027), αλλά και κάποια διαχρονικά θέματα του Συνδέσμου που αποτελούν τροχοπέδη στην εκμηχάνιση της Ελληνικής γεωργίας. Το κλίμα της συνάντησης ήταν πολύ καλό και ο κ. Κέλλας επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επίλυση των προβλημάτων.

Για το τρέχον πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης ο Υπουργός τόνισε ότι δεν θα υπάρξει καμία περαιτέρω παράταση, καθώς το πρόγραμμα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του 2025 και η ημερομηνία 31.10.2025 για την ολοκλήρωση των αιτημάτων πληρωμής είναι ανελαστική. Πιο συγκεκριμένα, τόσο τα αιτήματα τροποποιήσεων όσο και τα αιτήματα πληρωμών διεκπεραιώνονται από τις Περιφέρειες, οι οποίες ανάλογα με τη στελέχωσή τους τις ολοκληρώνουν άμεσα ή τις καθυστερούν. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι στο σύνολο των 5.000 δικαιούχων έχουν υποβληθεί μόλις 230 αιτήματα, που αντιστοιχούν σε 8,8 εκατ. ευρώ.

Για την νέα προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης (ΣΣ ΚΑΠ 2023- 2027), η αντιπροσωπεία του ΣΕΑΜ ενημερώθηκε ότι θα δημοσιευθεί προς το τέλος του 2025 (αρχές 2026) και ο προϋπολογισμός της θα είναι περίπου 135 εκατ. ευρώ χωρίς περιθώρια υπερδέσμευσης. Επίσης, στις αρχές του 2025 θα προκηρυχθεί ένα ειδικό πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει κατασκευή και εξοπλισμό θερμοκηπίων, προϋπολογισμού 115 εκατ ευρώ.

Εκτός από τα θέματα που αφορούσαν τα Σχέδια βελτίωσης τέθηκαν υπόψη του Υπουργού και κάποια πάγια θέματα του Συνδέσμου όπως η δημιουργία μητρώου γεωργικών ελκυστήρων, θέματα τεχνικού ελέγχου γεωργικών μηχανημάτων, αλλά και θέματα εκπαίδευσης, κατάρτισης και πιστοποίησης στελεχών στην χρήση και τεχνική υποστήριξη των γεωργικών μηχανημάτων. Έγινε ιδιαίτερη αναφορά από το Προεδρείο του ΣΕΑΜ στην αναγκαιότητα παροχής επαγγελματικών κινήτρων σε όσους επιλέξουν σπουδές συντήρησης και επισκευής γεωργικών μηχανημάτων και στην καθιέρωση ενός τακτικού τεχνικού ελέγχου των γεωργικών μηχανημάτων, στα πρότυπα της λειτουργίας των ΚΤΕΟ. Από την πλευρά του το Υπουργείο αναφέρθηκε στο πρόγραμμα AKIS (Agriculture Knowledge  and Innovation Systems), ένα πρόγραμμα που έχει δημιουργηθεί με σκοπό την τόνωση της δημιουργικότητας και της μάθησης και σκοπό έχει όχι να προσφέρει χρήματα σε όσους το παρακολουθήσουν, αλλά να αποτελεί κίνητρο για μοριοδότηση υποψηφίων για ένταξη σε επιδοτούμενα επενδυτικά προγράμματα (π.χ Σχέδια Βελτίωσης).