Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΑΑΔΕ: Με 500 ελέγχους την ημέρα το σχέδιο για το 2024 -...

ΑΑΔΕ: Με 500 ελέγχους την ημέρα το σχέδιο για το 2024 – Από ποιους θα αναζητήσει 65 δισ. ευρώ

Σώμα «Ειδικών Δυνάμεων» αποκτά η Εφορία – Έρχεται το myDATAapp στο κινητό για επαγγελματίες – Τα ειδικά μέτρα για το λαθρεμπόριο

Την «ανάσα» της εφορίας θα νιώσει φέτος η αγορά. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προγραμματίζει για το 2024 τη διενέργεια πάνω από 170.385 φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων. Αυτό σημαίνει πρακτικά σχεδόν 500 ελέγχους κάθε ημέρα μέχρι να κλείσει η χρονιά, με στόχο εισπράξεις 65 δισ. ευρώ συνολικά. Για να το επιτύχει, θα δημιουργήσει και νέα ομάδα «Ειδικών Δυνάμεων» Φορολογικής Διοίκησης, στα χνάρια ενδεχομένως ενός μικρού ΣΔΟΕ που θα στελεχώνεται από ελεγκτές της ΥΕΔΔΕ πιθανότατα, για φορολογικούς και τελωνειακούς σκοπούς κυρίως

Σύμφωνα με το νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο για το 2024, τα 47 δισ. θα προέλθουν από τις εφορίες και 15,8 δισ. από τα Τελωνεία. Από αυτά η ΑΑΔΕ προβλέπει να επιστρέψει 6,6 δισ. σε δικαιούχους επιστροφής φόρων, με το 95% των αιτημάτων για ΦΠΑ να ικανοποιείται πριν συμπληρωθούν 90 μέρες.

Επιπλέον, μετά το myAADEapp έρχεται και το myDATAapp μέσα στο 2024, ενώ η ΑΑΔΕ θα παραδίδει προς χρήση 1 ως 2 νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές ή υπηρεσίες κάθε μήνα.

Συγκεκριμένα, με βάση το πλάνο και τις εντολές του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, για φέτος επίκεινται:

  • φορολογικοί έλεγχοι: τουλάχιστον 30.000 έλεγχοι από τις Φορολογικές Ελεγκτικές Υπηρεσίες.
  • έλεγχοι ΥΕΔΔΕ: τουλάχιστον 885 υποθέσεις καταπολέμησης φοροδιαφυγής και απάτης στο ΦΠΑ από τις Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων -ΥΕΔΔΕ.
  • επιτόπιοι έλεγχοι πρόληψης: διενέργεια τουλάχιστον 42.000 μερικών επιτόπιων ελέγχων στις επιχειρήσεις από τις ΔΟΥ, τα ΕΛΚΕ και τις ΥΕΔΔΕ.
  • έλεγχοι στον δρόμο: Διενέργεια τουλάχιστον 84.000 ελέγχων δίωξης από τα Τελωνεία και τις Κινητές Ομάδες Ελέγχου σε δρόμους και βενζινάδικα.
  • “εκ των υστέρων” έλεγχοι: διενέργεια 13.500 εκ των υστέρων ελέγχων από τα Τελωνεία και τις ΕΛΥΤ.

– διασταυρώσεις – άνοιγμα λογαριασμών: διενέργεια στοχευμένων διασταυρώσεων για εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων.

– παλαιά ληξιπρόθεσμα (προ 2024): αναζήτηση και είσπραξη τουλάχιστον 2,8 δισ. € έναντι του παλαιού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου της Φορολογικής Διοίκησης.

– «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα του 2024: ειδοποιήσεις-κατασχέσεις για εισπραξιμότητα 32% επί του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους τη στιγμή που δημιουργείται προς τη Φορολογική Διοίκηση.

– διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS.

Ειδικά για το λαθρεμπόριο, μέσα στο 2024:

· δίδεται σε παραγωγική λειτουργία του συστήματος ανάλυσης και αξιοποίησης δεδομένων παρακολούθησης του συστήματος εισροών εκροών στα καύσιμα.
· εγκαθίσταται σύστημα εισροών – εκροών στα Πλωτά Εφοδιαστικά – Μεταφορικά μέσα ναυτιλιακού καυσίμου (σλέπια).
· εγκαθίσταται σύστημα εισροών-εκροών σε Φορολογικές Αποθήκες και Αποθήκες Τελωνειακής Αποταμίευσης.
· ξεκινά σχεδιασμός συστήματος ελέγχου και παρακολούθησης ιχνηθετών σε υγρά καύσιμα

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ