Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα«Βουτιά» έως 42% στα «πράσινα» τιμολόγια ρεύματος το πρώτο τρίμηνο του 2024

«Βουτιά» έως 42% στα «πράσινα» τιμολόγια ρεύματος το πρώτο τρίμηνο του 2024

Έως 42 % μειώθηκαν τα τιμολόγια ρεύματος στο πρώτο τρίμηνο 2024

Μέχρι και 42% χαμηλότερα σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, διαμορφώνονται τα «πράσινα» τιμολόγια ρεύματος του Μαρτίου σύμφωνα με ανακοινώσεις προμηθευτών που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Η σύγκριση αφορά τις τιμές που επιβάλλει ο ίδιος προμηθευτής, με την απόκλιση ανάμεσα στο ακριβότερο και το φθηνότερο τιμολόγιο του πρώτου τριμήνου του έτους να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Συνεπώς, οι καταναλωτές που δεν έχουν αλλάξει προμηθευτή σε αυτό το διάστημα αναμένεται να καταβάλουν από 18% έως 42% λιγότερο για την κατανάλωσή τους τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο.

Από τις ανακοινώσεις των τιμολογίων προκύπτει επίσης επιστροφή των τιμών σε προ κρίσης επίπεδα. Είναι ενδεικτικό ότι δύο από τα “πράσινα” τιμολόγια καθορίζονται κάτω από τα 10 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Για την πλήρη σύγκριση, οι καταναλωτές πρέπει να λάβουν υπόψη το ύψος του παγίου, τα κλιμάκια της κατανάλωσης στα οποία εφαρμόζονται οι χρεώσεις, την ύπαρξη νυχτερινού μετρητή για προμηθευτές που προσφέρουν χαμηλότερες τιμές και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες εφαρμόζονται οι εκπτώσεις.

«Βουτιά» έως 42% στα «πράσινα» τιμολόγια ρεύματος το πρώτο τρίμηνο του 2024

Βασική αιτία της υποχώρησης των τιμών είναι η μείωση της διεθνούς τιμής του φυσικού αερίου κάτω από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σε σύγκριση με τα 50 ευρώ περίπου την περίοδο πέρυσι.

Αυτό οφείλεται στη διασφάλιση επαρκούς εφοδιασμού παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη μείωση της κατανάλωσης λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.

Σημαντικό ρόλο στην ελληνική αγορά έπαιξε η θεσμική πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη θέσπιση του ειδικού “πράσινου” τιμολογίου, το οποίο διευκόλυνε τους καταναλωτές να συγκρίνουν τις προσφορές των προμηθευτών και τόνωσε τον ανταγωνισμό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ