Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΟι 5 νέες χρεώσεις στο ΕΣΥ: Οι αλλαγές Γεωργιάδη που φέρνουν επιβαρύνσεις

Οι 5 νέες χρεώσεις στο ΕΣΥ: Οι αλλαγές Γεωργιάδη που φέρνουν επιβαρύνσεις

Τα απογευματινά χειρουργεία, ο προσωπικός γιατρός της επιλογής, οι διαγνωστικές εξετάσεις, αλλά ακόμα και τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών φέρνουν νέες χρεώσεις για τους ασθενείς

Πέντε νέες επιβαρύνσεις είναι πιθανό να συναντήσουν μπροστά τους το επόμενο διάστημα οι ασθενείς, αφού οι ρυθμίσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στο δημόσιο σύστημα υγείας, φέρνουν νέες χρεώσεις για τους πολίτες. Τα απογευματινά χειρουργεία, ο προσωπικός γιατρός της επιλογής, οι διαγνωστικές εξετάσεις, αλλά ακόμα και τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του Δημοσίου φέρνουν νέες χρεώσεις για τους ασθενείς οι οποίοι μέχρι σήμερα τις απολάμβαναν δωρεάν.

Απογευματινά ιδιωτικά χειρουργεία

Η αρχή γίνεται με τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή που ξεκινούν την Τρίτη από τη Θεσσαλονίκη και το νοσοκομείο Παπαγεωργίου όπως έχει προαναγγείλει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.Τα απογευματινά χειρουργεία θα επιβαρύνουν τους ασθενείς που θα επιδιώξουν να χειρουργηθούν νωρίτερα στο ΕΣΥ και να μην περιμένουν για μήνες προκειμένου να δουν την χειρουργική αίθουσα. Μέλημα που θα έπρεπε να είναι του υπουργείου Υγείας και όχι των ίδιων των ασθενών. Το κόστος θα ξεκινάει από τα 300 € για τις πολύ μικρές επεμβάσεις και θα φτάνει έως και τα 2000 €. Άγνωστο παραμένει πως θα ελέγχεται εάν ένας χειρουργός ζητά επιπλέον χρήματα από τους ασθενείς παρανόμως προκειμένου να τους χειρουργήσει.

Όπως έγραψε το ethnos.gr, μόνο 7-8 μικρά νοσοκομεία δήλωσαν αδυναμία να συμμετάσχουν στον νέο θεσμό, λόγω έλλειψης προσωπικού. Όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας θα συμμετάσχουν κανονικά στα απογευματινά χειρουργεία μόλις αυτά οργανωθούν.

Ο ακριβός προσωπικός γιατρός

Επιπλέον, αύξηση στο κόστος για τους πολίτες αναμένεται να προκύψει και από τον νέο προσωπικό γιατρό ο οποίος στήνεται από την αρχή και μάλιστα αναμένεται να υπάρξει και σχετικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί πιθανότατα τον Μάιο. Επειδή δεν έχουν ανευρεθεί ακόμα οι γιατροί που απαιτούνται και να εξυπηρετηθεί όλος ο πληθυσμός, ο Άδωνις Γεωργιάδης και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας προωθούν μία ρύθμιση που θα αναγκάσει πολλούς συμπολίτες μας να πληρώνουν τελικά τον προσωπικό γιατρό. Θα μπορούν να επιλέξουν εάν δεν βρίσκουν γιατρό ή αν επιθυμούν να διατηρήσουν τον ίδιο που έχουν σήμερα, να τον πληρώνουν κανονικά με χρήματα από την τσέπη τους. Εκείνος θα έχει την υποχρέωση να συμπληρώνει τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας τους. Γεγονός που σημαίνει ότι η επίσκεψη όσο κι αν αυτήν κοστίζει θα καταβάλλεται κανονικά από τον ίδιο τον ασθενή.

Διαγνωστικές εξετάσεις με χαράτσι
Από την άλλη και οι διαγνωστικές εξετάσεις δεν γλίτωσαν από ένα νέο χαράτσι. Και αυτό διότι με βάση ρύθμιση του υπουργείου Υγείας, πλέον οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν επιπλέον 1 € για τις αιματολογικές τους εξετάσεις ανά παραπεμπτικό, αλλά και 3 € για κάθε παραπεμπτικό για απεικονιστικές εξετάσεις. Το ποσό αυτό προκύπτει όπως εξηγείται στη διάταξη του υπουργείου υγείας προκειμένου να μειωθεί το clawback στα διαγνωστικά κέντρα, διαγνωστικά εργαστήρια και στους κλινικοεργαστηριακούς που σήμερα υποχρεώνονται να επιστρέφουν χρήματα στον ΕΟΠΥΥ όταν ξεπερνιέται η προϋπολογισθείσα δημόσια δαπάνη.

Πρόκειται για μια λύση που επιβαρύνει τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ώστε να μην καταβάλει η πολιτεία επιπλέον κονδύλια στο «πακέτο» για τις διαγνωστικές εξετάσεις των περίπου 10 εκατομμυρίων ασφαλισμένων του Οργανισμού. Να σημειωθεί ότι το χαράτσι στις εξετάσεις θα προστίθεται στη συμμετοχή που σήμερα πληρώνει ασθενείς.

Εμβόλια covid με χρέωση

Μπορεί μέχρι σήμερα λόγω της πανδημίας οι πολίτες να ήταν συνηθισμένοι να κάνουν δωρεάν τα εμβόλια για τον κορονοϊό, πλέον όμως τα πράγματα αλλάζουν. Όσοι θέλουν σήμερα να κάνουν το εμβόλιο κατά της covid σε φαρμακείο και να μην μεταβούν σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο ή νοσοκομείο τα οποία άλλωστε είναι πλέον περιορισμένα, θα έχουν χρεώσεις. Με βάση διατάξεις του υπουργείου υγείας ο εμβολιασμός θα κοστίζει 5 € + ΦΠΑ εάν θα γίνεται μέσα στα φαρμακεία αφού δίνεται πλέον το δικαίωμα στους φαρμακοποιούς να πραγματοποιούν και εμβολιασμούς για τον κορονοϊό.

Ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ
Όμως κρυφές επιβαρύνσεις δεν αποκλείεται να προκύψουν από τους επόμενους μήνες και μέσω των γιατρών του δημόσιου συστήματος υγείας. Η απόφαση του Άδωνι Γεωργιάδη να επιτρέψει για πρώτη φορά από συστάσεως του ΕΣΥ στους γιατρούς του δημοσίου να εκτελούν και ιδιωτικό έργο- δηλαδή να έχουν ιδιωτικό ιατρείο να εργάζονται σε ιδιωτική κλινική ή και να είναι σύμβουλοι σε ιδιωτικές εταιρείες – ανοίγει έναν άλλον δρόμο μυστικών χρεώσεων για τους ασθενείς που θα πηγαίνουν στο δημόσιο σύστημα.

Οι φόβοι των συνδικαλιστών είναι πως όσοι επιλέξουν να κάνουν και ιδιωτικό έργο θα προωθούν τους ασθενείς του ΕΣΥ εντέχνως στα ιδιωτικά τους ιατρεία ή και σε ιδιωτικές κλινικές προκειμένου να αποκομίσουν όφελος. Ένα φαινόμενο που ήταν ευρέως διαδεδομένο την περίοδο που υπήρχαν τα υποκαταστήματα και τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ. Οι γιατροί εξέταζαν για ελάχιστα λεπτά τους ασφαλισμένους και τους παρέπεμπαν στη συνέχεια στο ιδιωτικό τους ιατρείο για περαιτέρω ιατρική φροντίδα. Ένα σύστημα που ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης κατήργησε το 2014 θέτοντας το επαγγελματικό δίλημμα στους τότε γιατρούς του Ι.Κ.Α. να επιλέξουν ανάμεσα στο δημόσιο σύστημα και την εργασία στον ιδιωτικό τομέα.

ethnos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ