Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΗ νέα «βίβλος» για τους μισθούς στο Δημόσιο – Ποιοι είναι οι...

Η νέα «βίβλος» για τους μισθούς στο Δημόσιο – Ποιοι είναι οι κερδισμένοι

Oι εργαζόμενοι του Δημοσίου θα δουν από την 1η Ιανουαρίου του 2024, για πρώτη φορά ύστερα  από 14 χρόνια, αυξήσεις στις αποδοχές τους, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάνουν και τον έναν μισθό ετησίως.

Οι εργαζόμενοι του Δημοσίου θα δουν από την 1η Ιανουαρίου του 2024, για πρώτη φορά ύστερα  από 14 χρόνια, αυξήσεις στις αποδοχές τους, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάνουν και τον έναν μισθό ετησίως.

Αυτοί που θα δουν τους μισθούς τους να αυξάνονται περισσότερο, είναι όλοι εκείνοι που έχουν παιδιά και κατέχουν θέση ευθύνης. Το συνολικό πακέτο ανέρχεται σε περίπου 900 εκατ. ευρώ.

Από τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνο Πετραλιά εκδόθηκε η εγκύκλιος για τον τρόπο που θα δοθούν αυξήσεις από την 1η Ιανουαρίου 2024 στους μισθούς όλων των μισθολογικών κλιμακίων του ενιαίου μισθολογίου των πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων  και στους βασικούς μισθούς των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών, των πυροσβεστών, των δικαστών, των πανεπιστημιακών καθηγητών και όλων των άλλων δημοσίων λειτουργών που αμείβονται βάσει ειδικών μισθολογίων.

Τα ποσά

Τα ποσά των ανωτάτων ορίων αποδοχών και προσθέτων απολαβών διαμορφώνονται από 1ης Ιανουαρίου 2024 ως εξής:

Γενικός Γραμματέας Υπουργείου: 5.121 ευρώ

Δικαστικοί λειτουργοί και κύριο προσωπικό Νομικού Συμβουλίου του Κράτους: 8.426,56 ευρώ.

Ιατροί του ΕΣΥ: 6.454 ευρώ.

Στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας: 5.615 ευρώ.

Μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ: 5.269,88 ευρώ.

Μέσω της εγκυκλίου παρέχονται διευκρινίσεις για την αναπροσαρμογή των βασικών μισθών, τον επανακαθορισμό της οικογενειακής παροχής, την αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης, τη χορήγηση ειδικού επιδόματος βιβλιοθήκης σε ερευνητές, την αναπροσαρμογή του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας, τη χιλιομετρική αποζημίωση και τα έξοδα διανυκτέρευσης.

Οι βασικοί μισθοί των μισθολογικών κλιμακίων, προσαυξάνονται από 1η Ιανουαρίου 2024 με ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο γινόμενο του εισαγωγικού μισθού της κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή 0,0897, στρογγυλοποιούμενο στην πλησιέστερη μονάδα ευρώ.

Η προσαύξηση είναι σταθερή και προστίθεται στους βασικούς μισθούς, χωρίς να επηρεάζεται ο τρόπος με τον οποίο αυτοί διαμορφώνονται βάσει των αναφερομένων διατάξεων, δηλαδή χωρίς συνυπολογισμό της προσαυξήσεως των 70 ευρώ κατά τη διενέργεια του όποιου προβλεπόμενου στις αναφερόμενες διατάξεις πολλαπλασιασμού για τη διαμόρφωση του κάθε βασικού μισθού.

Μεγαλύτερες αυξήσεις στις μηνιαίες τους αποδοχές θα δουν όσοι έχουν παιδιά. Για το πρώτο παιδί το επίδομα αυξάνεται κατά 20 ευρώ (από τα 50 σήμερα σε 70 ευρώ) ενώ όσοι έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά θα δουν το επίδομά τους αυξημένο κατά 50 ευρώ.

Παραδείγματα οικογενειακής παροχής

Παρακάτω παρατίθενται  μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα των ποσών που θα λάβουν ως αύξηση οι δημόσιοι υπάλληλοι με βάση την οικογενειακή τους κατάσταση.

Αναλυτικά:

Δημόσιος υπάλληλος που έχει 1 παιδί : θα πάρει 70 ευρώ

Δημόσιος υπάλληλος  που έχει 2 παιδιά: θα λάβει 120  ευρώ συνολικά

Δημόσιος υπάλληλος που έχει  3 παιδιά: θα πάρει 170 ευρώ συνολικά

Δημόσιος υπάλληλος που έχει 4 παιδιά: θα λάβει 220 συνολικά

Δημόσιος υπάλληλος  που έχει 5 παιδιά: θα λάβει 290 ευρώ  (220+70) συνολικά

Δημόσιος υπάλληλος με 6 παιδιά θα πάρει 360 ευρώ (290+70) συνολικά

Τι άλλο προβλέπει η εγκύκλιος

Στην σχετική εγκύκλιο προβλέπεται επίσης:

Αύξηση οικογενειακής παροχής: Από 1η Ιανουαρίου 2024 τα ποσά οικογενειακής παροχής αυξάνονται σε 70 ευρώ για ένα τέκνο, 120 ευρώ για δύο τέκνα, 170 ευρώ για τρία τέκνα, 220 ευρώ για τέσσερα τέκνα και συν 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο. Συνεπώς, ένας δημόσιος υπάλληλος με ένα τέκνο θα λάβει επιπλέον αύξηση 20 ευρώ και με δύο και άνω παιδιά επιπλέον 50 ευρώ κ.ο.κ.

Αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης: Το επίδομα θέσης ευθύνης λαμβάνουν περίπου 65.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Αφορά τμηματάρχες, υποδιευθυντές, διευθυντές, γενικούς διευθυντές, ενώ αντιστοίχως αφορά και στα επιδόματα θέσεως ευθύνης των ενστόλων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, των ιατρών του ΕΣΥ, των ερευνητών, των προϊσταμένων εκπαίδευσης κ.λπ

Αύξηση κατά 15 ευρώ του επιδόματος ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που είναι έγγαμοι ή έχουν παιδιά. Πρόκειται για ειδικό επίδομα που το λαμβάνουν 112.000 δικαιούχοι. Το εν λόγω επίδομα αναπροσαρμόζεται από 55 ευρώ σε 70 ευρώ για τους έγγαμους χωρίς τέκνα και από 115 ευρώ σε 130 ευρώ για τους έγγαμους με τέκνα.

Αύξηση κατά 30% του επιδόματος παραμεθορίου. Το επίδομα παραμεθορίου αυξάνεται από 100 στα 130 ευρώ και αφορά 21.200 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Επιπλέον αύξηση μισθών των μελών ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό) και θέσπιση ειδικού επιδόματος βιβλιοθήκης, με συνολική μεσοσταθμική αύξηση αμοιβών κατά 10%. Συγκεκριμένα, αναπροσαρμόζεται αναδρομικά από 7/10/2022 το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ (12.500 δικαιούχοι) σε συμμόρφωση με τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ. Η αύξηση αυτή είναι επιπλέον της αύξησης των 70 ευρώ και της οικογενειακής παροχής που θα λάβουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και αναλύθηκε παραπάνω.

Χιλιομετρική αποζημίωση. Tο ύψος της χιλιομετρικής αποζημίωσης για τις μετακινήσεις εντός ή εκτός έδρας, όταν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση ιδιωτικής χρήσης μεταφορικού μέσου αυξάνεται από 01.01.2024 στο ποσό των 20 λεπτών για κάθε χιλιόμετρο.

https://pelop.gr/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ