Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΗλείαTο «μπαλάκι» στους παραγωγούς για την κατάσταση στη σταφίδα

Tο «μπαλάκι» στους παραγωγούς για την κατάσταση στη σταφίδα

Στην Ηλεία βρέθηκε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης 

Λ. Αυγενάκης:

«Προχώρα η σύσταση διεπαγγελματικής οργάνωσης για την επιτραπέζια μαύρη σταφίδα, όπου στην ουσία, θα υπάρξει μία φωνή ένα συντονισμός για ένα προϊόν το οποίο ομολογουμένως θέλει ουσιαστική και συνολική προσέγγιση»

Της Άννας Αγγελίδου

anagelidou@yahoo.gr

Το … «μπαλάκι» στους σταφιδοπαραγωγούς, για την κατάσταση που επικρατεί με τις τιμές και την διάθεση της μαύρης σταφίδας «πέταξε» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Ηλεία. Σε ερώτημα της «Πρώτης» σχετικά με τον «μαύρο χρυσό» της Ηλειακής γης αλλά και για τις διαμαρτυρίες των παραγωγών τα τελευταία χρόνια καθώς η παραγωγή τους πωλείται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, ζητώντας από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα, δεχτήκαμε το ερώτημα του υπουργού «Τι εννοείται μέτρα;».  Ο Λ. Αυγενάκης ουσιαστικά έθεσε μία σειρά από ερωτήματα «πετώντας το μπαλάκι» στους ίδιους τους σταφιδοπαραγωγούς επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Ξέρουμε πολύ καλά τι λένε οι παραγωγοί. Δεν είμαστε από όλο κόσμο. Αλλά πρέπει να λέμε αλήθειες. Η περίοδος της υποκρισίας και της ευγενικής περιγραφής των προβλημάτων έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Έχουν εκπροσώπηση σήμερα; Έχουν οι σταφιδοπαραγωγοί στην Ελλάδα μια ενιαία φωνή; Όχι. Και σε αυτό ευθύνονται και οι ίδιοι βεβαίως. Έχουμε διαφορετικούς κόσμους, διαφορετικά συμφέροντα και διαφορετικές αφετηρίες, διαφορετικά αιτήματα. Είναι αλήθεια τόσο χάος  με τη παραγωγή της σταφίδας που δεν μπορούν να συνεννοηθούν  μεταξύ τους; Ποιες είναι οι περιοχές ς που παράγουν σταφίδα; Η Ηλεία, κατά βάση η Κόρινθος, η Κρήτη, η Αχαΐα, η Μεσσηνία και η Ζάκυνθος. Γιατί δεν μπορούν να συνεννοηθούν; Για λόγους που θα πρέπει να ρωτήσετε εκείνους και όχι εμάς. Ήδη μετά από στοχευμένες ενέργειες είμαστε σε θέση να πούμε ότι προχώρα η σύσταση διεπαγγελματικής οργάνωσης για την επιτραπέζια μαύρη σταφίδα, όπου στην ουσία, θα υπάρξει μία φωνή ένα συντονισμός για ένα προϊόν το οποίο ομολογουμένως θέλει ουσιαστική και συνολική προσέγγιση, όχι σπασμωδική και ευκαιριακή και απλά θα δώσουμε μία παράταση για να γίνουν συμφωνίες, που δεν έκαναν για να κρατήσουν και να πετύχουν καλύτερες τιμές. Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να ξεκινήσει μία ουσιαστική κεντρική συζήτηση για να ενισχύσουμε το προϊόν αυτό, μετά δεδομένα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας. Τα δεδομένα στα οποία αναφέρομαι είναι χρηματοδοτικά εργαλεία που εμείς διαθέτουμε αλλά και ο τρόπος με τον οποίον μπορούν να ενισχυθούν. Είναι θέματα τα οποία θα μπουν στο τραπέζι αμέσως με τις σύσταση της διεπαγγελματικής οργάνωσης σταφίδας, που θα πρέπει να γίνει άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση. Το γιατί έχει καθυστερήσει αυτή η ιστορία θα πρέπει να ρωτήσετε τους ίδιους. Πιστεύω ότι θα πουν πολλές αλήθειες».

Στο πλευρό του υπουργού Λ. Αυγενάκη βρέθηκε και ο γ.γ. Αγροτικής Ανάπτυξης του ΥπΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος ο οποίος τόνισε ότι θα υπήρχε αξία να συζητηθεί το ζήτημα των αποθεματικών, πριν από έναν χρόνο, καθώς η περσινή παραγωγή μαύρης σταφίδας ήταν πάρα πολύ μικρή και όχι καλής ποιότητας λόγω του περονόσπορου, κάτι το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα οι μεταποιητικές βιομηχανίες που προχωρούν συνήθως σε εξαγωγές να απορροφήσουν μεγάλο μέρος των αποθεμάτων προκειμένου να καλύψουν τα «κενά» της περσινής χρονιάς «Σήμερα τα αποθέματα είναι ελάχιστα διότι καταναλώθηκαν για να καλύψουν τα κενά τις περσινής κακής παραγωγής άρα δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε κουβέντα για αποθέματα. Όσον αφορά το χρηματοδοτικό εργαλείο να θυμίσω ότι είναι μία από τις 16 του συνδεδεμένες καλλιέργειες που ενισχύουμε, έξτρα της βασικής ενίσχυσης, είναι και αυτή της μαύρης κορινθιακής σταφίδας».

Η περίπτωση των πυρόπληκτων

Εντός των ημερών αναμένεται να εκδοθεί η ΚΥΑ για τις υποχρεωτικές επόμενες διαδικασίες αποκατάστασης και ελέγχων από ΕΛΓΑ και Κρατική Αρωγή για να εξοφληθούν με 50,4€ επιπλέον ανά δέντρο, όσοι υπέστησαν ζημιές από τις Πυρκαγιές του 2021, όπως επεσήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Ειδικότερα σε ερώτηση σχετικά με το θέμα των πυρόπληκτων στην Ηλεία οι οποίοι δεν έλαβαν αποζημιώσεις για τις Πυρκαγιές 2021, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε:

Α. Ο ΕΛΓΑ έχει στείλει όλα τα αρχεία δικαιούχων στην Κρατική Αρωγή και όλοι οι κατά κύριο Επάγγελμα Αγρότες έλαβαν προκαταβολή 50€ ανά δένδρο για τις ελαιοκαλλιέργειες.

Οι προκαταβολές πληρώθηκαν οκτώ μήνες μετά την Άνοιξη 2022.

Πρόκειται να εκδοθεί εντός των ημερών η ΚΥΑ για τις υποχρεωτικές επόμενες διαδικασίες αποκατάστασης και ελέγχων από ΕΛΓΑ και Κρατική Αρωγή για να εξοφληθούν με 50,4€ επί πλέον ανά δένδρο.

Οι μή κατά κύριο επάγγελμα αγρότες λαμβάνουν το 50% των αποζημιώσεων αυτών όχι γιατί δεν το εγκρίνει ο ΕΛΓΑ αλλά διότι η Κρατική Αρωγή δεσμεύεται από τις Ευρωπαϊκές Κατευθυντήριες Οδηγίες, οι οποίες και το ορίζουν.

Όσοι από αυτούς δεν δήλωναν αγροτικό εισόδημα δεν έλαβαν προκαταβολή, γιατί τους απέρριψε η ΑΑΔΕ κατόπιν σχετικού ελέγχου των Δηλώσεων Εισοδήματος.

Β. Δεν έχουν λάβει προκαταβολή οι περιπτώσεις αγροτών οι οποίοι το έτος 2020, δεν δήλωναν αγροτικό εισόδημα στις ΔΟΥ, όπως και οι περιπτώσεις των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, οι νέοι αγρότες και οι ελάχιστες περιπτώσεις κληρονομικών μεταβιβάσεων.

Η προαναφερόμενη ΚΥΑ θα ρυθμίζει και αυτά τα θέματα και όταν εγκρίνουν οι αρμόδιοι υφυπουργοί κ.κ. Τριαντόπουλος και Πετραλιάς, την δαπάνη, θα λάβουν προκαταβολή και οι αγρότες των περιπτώσεων αυτών.

Συνεπώς, ουδεμία εκκρεμότητα υπάρχει από τον ΕΛΓΑ.

Όσοι μη  κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δεν είχαν δηλώσει αγροτικό εισόδημα, μπορούν να το  κάνουν ακόμη και τώρα, με συμπληρωματική δήλωση στις ΔΟΥ, διαφορετικά δεν θα πληρωθούν όχι διότι δεν το εγκρίνει ο ΕΛΓΑ αλλά γιατί η ΑΑΔΕ ελέγχει τις πληρωμές αφού το Υπουργείο Οικονομικών πληρώνει τα εισοδήματα των αγροτών.

Από το 2016 οι δυσλειτουργίες του ΟΠΕΚΕΠΕ

Από το 2016 η Ε.Ε. είχε εντοπίσει δυσλειτουργίες στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αποκάλυψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης,  σημειώνοντας ότι στο χρόνο που μεσολάβησε τα προβλήματα συνεχίσθηκαν και παρότι το 2023 υπήρξε επιστολή προς την  τότε διοίκηση αλλά και πίεση από την πολιτική ηγεσία, εντούτοις δεν έγιναν βήματα για τη διόρθωση των δυσλειτουργιών αυτών.  

Όπως είπε ο Υπουργός με την αλλαγή της διοίκησης προχώρησε και η αντιμετώπιση των συγκεκριμένων προβλημάτων. Ήδη από τις 12 επισημάνσεις της ΕΕ (9 δομικές και 3 τεχνικές) ήδη έχουν  ικανοποιηθεί οι έξι. Τη Δευτέρα ο ΥπΑΑΤ στις Βρυξέλλες, όπου θα βρεθεί για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας,  θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση, μαζί με τον Πρόεδρο και τους αντιπροέδρους του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τον Επίτροπο Γιάννους Βόιτσεσχόφσκι  στον οποίο θα εκφράσει τη βούληση της κυβέρνησης για πλήρη εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Στόχος  μας είναι η πλήρης εξυγίανση του  Οργανισμού και η λειτουργία του με πλήρη διαφάνεια και δικαιοσύνη, τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του από την εικόνα που εισπράττει περιοδεύοντας σε όλη την Ελλάδα και σημείωσε ότι στόχος της ΝΔ είναι να ξεπεράσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2019.

Οι αλλαγές στην ΚΑΠ

Απαντώντας σε ερώτηση για την ΚΑΠ, ο υπουργός αναφέρθηκε στις συμμαχίες που έχουν γίνει και στην ανάπτυξη της αγροτικής διπλωματίας.

Ήδη, είπε, έχουμε επιτύχει να υπάρχει εξαίρεση από την αγρανάπαυση και για το τρέχον έτος και να μειωθεί ο όγκος των ελέγχων στις καλλιέργειες κάτω από 100 στρέμματα, που αφορά το 85% των ελληνικών καλλιεργειών.

Είπε ακόμη ότι ο στόχος για την επόμενη περίοδο είναι:

 1. Η δέσμευση του 2% της ΚΑΠ για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στον πρωτογενή τομέα.
 2. Μείωση των οικολογικών σχημάτων από τα 33 που είναι σήμερα με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας
 3. Τη δυνατότητα μεταφορά πόρων από Πυλώνα σε πυλώνα ώστε να μπορέσει να απορροφήσει το κάθε κράτος το μέγιστο των πόρων που δικαιούται.

Ο νέος ΕΛΓΑ

Αναφέρθηκε στις προβλέψεις του νέου κανονισμού του ΕΛΓΑ (δύο επίπεδα ασφάλισης, υποχρεωτικό και προαιρετικό, επέκταση της πρόληψης, ψηφιοποίηση του Οργανισμού), για τον οποίο έχει ξεκινήσει η πρώτη  από τις τρεις φάσεις διαβούλευσης που θα γίνουν και κάλεσε τους αγρότες να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτήν.

Επισήμανε ότι επεκτείνεται ο τομέας πρόληψης με την καθιέρωση του αγροτικού 112, την επέκταση της αντιχαλαζικής προστασίας και την πρόσληψη 200 επί πλέον στελεχών για 3+3 χρόνια.

«Εξαιρέσεις στην ασφάλιση δεν θα υπάρξουν», είπε και δήλωσε ότι η ασφάλιση θα είναι υποχρεωτική για όλους και κάθε παραγωγός.

Για τους ελέγχους είπε ότι θα συνεχισθούν. Αναφέρθηκε στο κύκλωμα που αποκαλύφθηκε το οποίο, όπως είπε, η Αστυνομία χαρακτήρισε «εγκληματική οργάνωση». Υπάρχουν 1.000 περιπτώσεις που ελέγχονται μία προς μία και τέσσερις έχουν προφυλακισθεί. ‘Όπως είπε αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης ότι οι ενισχύσεις θα καταβάλλονται σε εκείνους που πραγματικά τις δικαιούνται.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο νόμο για την ίδρυση Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια και στη συμβολή που μπορεί να έχουν στην αγροτική ανάπτυξη. «Βάλαμε τέλος σε μια συζήτηση 15 ετών όπου ο ένας πετούσε το μπαλάκι στον άλλον», είπε. Ήδη από τα 59 Επιμελητήρια περίπου τα μισά έχουν πάρει αποφάσεις για σύσταση Αγροτικών Επιμελητηρίων Αγροτικό Μητρώο θα συλλέξει μια σειρά από πληροφορίες που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να αναπτύξουμε στοχευμένες δράσεις για ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.

Έργα και δράσεις στην Ηλεία

Αναφερόμενος στην Ηλεία και στα έργα και δράσεις που έχει αναπτύξει το ΥΠΑΑΤ στην περιοχή, ο Λευτέρης Αυγενάκης επικεντρώθηκε στα εξής:

 1. Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2022 (ΠΑΑ).

Δράσεις και επενδύσεις που αποσκοπούν στην στήριξη των κύριων παραγωγικών κλάδων της Ηλείας όπως δενδρώδεις καλλιέργειες και οπωροκηπευτικά.

 • Μέτρο 4.1 «Επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις» – Σχέδια Βελτίωσης

Στο μέτρο έχουν ενταχθεί δικαιούχοι με συνολική δημόσια δαπάνη 30,3 εκ. €

 • Δράση 4.2.1 για τη μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη

Στο μέτρο έχουν ενταχθεί δικαιούχοι με συνολική δημόσια δαπάνη 7,6 εκ. €

 • Μέτρο 6.1 «Νέοι Γεωργοί»

Στο μέτρο έχουν ενταχθεί δικαιούχοι με συνολική δημόσια δαπάνη 28,4 εκ. €

 • Στρατηγικές τοπικής ανάπτυξης (LEADER)

Στο μέτρο έχουν ενταχθεί δικαιούχοι με συνολική δημόσια δαπάνη 16,8 εκ. €

 • Μέτρο 11 – Βιολογική Γεωργία

Στο μέτρο έχουν ενταχθεί δικαιούχοι με συνολική δημόσια δαπάνη 15,8 εκ. €

 • Μέτρο 13 – Εξισωτική Αποζημίωση

Στο μέτρο έχουν ενταχθεί δικαιούχοι με συνολική δημόσια δαπάνη 44,3 εκ. €
Μέτρο 2– Παροχή συμβουλών

Συνολικός Προϋπολογισμός: 1,7 εκ. €

 • ΕΓΓΕΙΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑ (Υπομέτρο 4.3.1 Εγγείων Βελτιώσεων)

Συνολικός προϋπολογισμός:  2,8 εκ.  €

 • ΕΡΓΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ:

Συνολικός προϋπολογισμός: 7,8 εκ. €

 • ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΟΠΕΚΕΠΕ (πριν το Πάσχα): 10,7 εκ. € σε 11.922 δικαιούχους
 • ΕΡΓΑ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
 • Εγκεκριμένα: 3 έργα, δημόσια συμμετοχή1,2 εκ. € (συνολικό ύψος επένδυσης: 2,4 εκ. €)
 • Προς αξιολόγηση: 9 έργα, αιτούμενη δημόσια συμμετοχή 6 εκ. € (συνολικό ύψος επένδυσης: 12,1 εκ. €.)

Αρδευτικά έργα –  ΤΟΕΒ Γαστούνης- υπογειοποίηση δικτύου προϋπολογισμού 17,5 εκατ. ευρώ.

Η σημασία των ευρωεκλογών

Όπως είπε, η κάλπη των ευρωεκλογών είναι σημαντική κάλπη που επηρεάζει την καθημερινότητά μας. Ειδικά αυτό ισχύει για τους αγρότες, είπε και ανέφερε το παράδειγμα της ΚΑΠ που ψηφίσθηκε από μια πλειοψηφία κομμάτων από Πράσινους, Αριστερούς και Σοσιαλιστές, αλλά, αποδείχθηκε ότι στην πράξη δεν είναι εφαρμόσιμη. «Θέλουμε μια ΚΑΠ φιλική στο περιβάλλον αλλά να μη στερεί τη δυνατότητα αγροτικής ανάπτυξης. Θέλουμε μια Ευρώπη κοντά στους πολίτες, πιο ανθρώπινη, πιο ευέλικτη και πιο αποτελεσματική», υπογράμμισε και τόνισε ότι «η ψήφος των Ελλήνων πολιτών εξόχως σημαντική, για την πορεία, ασφάλεια, ανάπτυξη και ευημερία των πολιτών». Ως δεύτερο παράδειγμα ανέφερε το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω του οποίου γίνονται σημαντικότατα έργα. Μόνο μέσω ΥΠΑΑΤ προβλέπονται έργα που ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός κάλεσε τους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν γιατί με τη συμμετοχή τους ενισχύεται η ίδια η δημοκρατία. Και τόνισε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε με την ψήφο μας τι Ευρώπη θέλουμε. Σημείωσε δε ότι σήμερα η Ελλάδα έχει αλλάξει και αυτή η αλλαγή οφείλεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη «Το όνομα και μόνο του πρωθυπουργού λειτουργεί ως επιταχυντής της προσπάθειας που κάνουμε. Και αυτό λειτουργεί ως πλεονέκτημα για τα συμφέροντα της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.

Σύσκεψη με αγρότες και κομματικά στελέχη

Το μεσημέρι έγινε μακρά σύσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αγρότες και κομματικά στελέχη.

Στη σύσκεψη μετείχαν μεταξύ άλλων, ο ΓΓ του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος, οι αντιπεριφερειάρχες, Νίκος Κοροβέσης και Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Κώστας Νικολούτσος, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Αριστείδης Παναγιωτόπουλος, και εκπρόσωποι συνεταιριστικών οργανώσεων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ