Η φροντίδα ακόμα μίας κυβέρνησης για την υγεία του λαού εξαντλείται στην παραπέρα υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
Οι ολοένα και μεγαλύτερες οικονομικές δυσκολίες από την ακρίβεια, σε υπηρεσίες και είδη πρώτης ανάγκης, που αντιμετωπίζουμε οι συνταξιούχοι σήμερα, μετατρέπονται σε κίνδυνο για την επιβίωση μας. Καλούμαστε όχι μόνο να ανταποκριθούμε στις καθημερινές σύνθετες ανάγκες μας, αλλά να ξοδέψουμε και μεγάλο μέρος από τις κουτσουρεμένες μας συντάξεις για να καλύψουμε τις απαραίτητες ιατρικές και φαρμακευτικές δαπάνες, που προκαλούν οι ελλείψεις της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας.
Μοιάζει τουλάχιστον με ληστεία, το γεγονός ότι τόσα χρόνια σαν εργαζόμενοι στερούμασταν μέρος του εισοδήματος μας, για κρατήσεις που θα μας εξασφάλιζαν απρόσκοπτη πρόσβαση στην υγεία και την πρόνοια, όταν θα τη χρειαζόμασταν. Τώρα, μετά από τόσα χρόνια προσφοράς και στερήσεων βιώνουμε την παντελή ανυπαρξία κρατικής μέριμνας για τους συνταξιούχους.
Νοσοκομεία και κέντρα υγείας υποστελεχωμένα, με ελλείψεις σε υγειονομικό εξοπλισμό και αναλώσιμα, με εξετάσεις επί πληρωμή σε ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, με κανονικότητα τα ράντσα και τους θανάτους από καθυστερήσεις στη διακομιδή ασθενών.
Όλα αποτέλεσμα της πολιτικής υποχρηματοδότησης της Δημόσιας Υγείας, για να ανθεί η ιδιωτική, την ώρα που κατά κοινή ομολογία των σημερινών και των προηγούμενων κυβερνώντων: «Λεφτά για την Υγεία, ΔΕΝ υπάρχουν».
Είναι η πολιτική του Κόστους- οφέλους, η υπεράσπιση της κερδοφορίας των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων σε Υγεία και αλλού που στερεί από εμάς και τις οικογένειες μας το αυτονόητο δικαίωμα σε πρόληψη- περίθαλψη- αποκατάσταση.
Η εικόνα του νομού μας είναι αποκαλυπτική για όποιον θέλει να δει τα αποτελέσματα αυτής της ανθυγιεινής πολιτικής:
Νοσοκομεία που λειτουργούν με γιατρούς σε «καταδρομικές επιχειρήσεις», να εξαναγκάζονται να εφημερεύουν κάθε μέρα και σε διαφορετικό νοσοκομείο, και ασθενείς να διανύουν δεκάδες χιλιόμετρα για μια αυτονόητη εξέταση ή ακόμα και για κρίσιμες επεμβάσεις.
Το μεγαλύτερο νοσοκομείο του Νομού, αυτό του Πύργου να φτάνει σε σημείο να λειτουργεί την Παθολογική Κλινική του με μόλις έναν μόνιμο γιατρό, βασιζόμενη σε μπαλώματα, μετακινήσεις και εξοντωτική υπερεφημέρευση! Με τις διακομιδές να αγγίζουν νούμερα ρεκόρ, ακόμα και 215 σε ένα μήνα προς την Πάτρα.
Με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) να οδηγείτε σε αναστολή λειτουργίας λόγω μαζικών παραιτήσεων, αναγκάζοντας τη μεταφορά ακόμα και διασωληνωμένων ασθενών.
Το νοσοκομείο Αμαλιάδας λειτουργεί με τεράστιες ελλείψεις με μέσο όρο στο 50% των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων, σε ιατρικό, νοσηλευτικό και υπόλοιπο προσωπικό, και το όποιο αποτέλεσμα βγαίνει, είναι χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες αυτού του προσωπικού.
Και ποια ήταν η «σοφή» λύση της κυβέρνησης; Αντί για γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και μαζικές προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, κάλεσε λέει την Τοπική Διοίκηση, δηλαδή τους Δήμους, να δώσουν οικονομικά κίνητρα και επιδόματα στέγασης στους γιατρούς! Δηλαδή, να χρηματοδοτήσει ο λαός της Ηλείας ξανά τα νοσοκομεία μέσα από τα δημοτικά τέλη! Λες και δεν έχει πληρώσει αρκετά ο εργαζόμενος λαός για ένα δημόσιο σύστημα υγείας που απαξιώθηκε και υποβαθμίστηκε συστηματικά, βήμα προς βήμα, από όλες τις κυβερνήσεις!
Οι συνταξιούχοι αποτελούμε την κοινωνική ομάδα με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από την επιλεκτική ανικανότητα της κυβέρνησης να βρει κονδύλια για το δημόσιο σύστημα υγείας, την ώρα που δε δυσκολεύεται καθόλου να πράξει τα δέοντα για να χρηματοδοτήσει την καπιταλιστική ανάκαμψη και τις πολεμικές δαπάνες. Μας μπλέκει βαθύτερα στα πολεμικά μέτωπα και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για να ανοίγει δρόμους στην κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, στερώντας ζεστό χρήμα από τη δημόσια υγεία και πρόνοια για όλο το λαό.
Οι συνταξιούχοι δε σκύβουμε το κεφάλι. Συνεχίζουμε τον αγώνα, συνεχίζουμε τη μάχη για εμάς και τα παιδιά μας.
Απαιτούμε:
• Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας με άμεση στελέχωση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Υγείας
• Προσλήψεις μόνιμου Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του νοσοκομείου Πύργου και των υπόλοιπων υγειονομικών δομών του νομού
• Δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη
Προχωράμε σε:
Πανσυνταξιουχική Ημέρα Δράσης για την Υγεία, με
Συγκέντρωση 21/10, στις 12.00,
έξω από το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας,
στο πλαίσιο της απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών.
Καλούμε όλους τους συνταξιούχους, εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς να συμμετάσχουν.

