Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠαναγία Καθολική Γαστούνης: Αναβίωσε το έθιμο της Τρίτης του Πάσχα

Παναγία Καθολική Γαστούνης: Αναβίωσε το έθιμο της Τρίτης του Πάσχα

Με την προσήκουσα μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τρίτης του Πάσχα οι θρησκευτικές εκδηλώσεις στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου -Καθολική- στην πόλη της Γαστούνης. Πλήθος κόσμου κατέκλυσε τον μεσαιωνικό ναό για να παρακολουθήσει με κατάνυξη την πανηγυρική λειτουργία αλλά και την αναβίωση του φαντασμαγορικού εθίμου που έλκει τις ρίζες του από την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Χοροστατούντος του σεβασμιότατου μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανασίου Β’, η πανηγυρική λειτουργία ξεκίνησε νωρίς το πρωί. Εκατοντάδες πιστοί πλημμύρισαν τον προαύλιο χώρο της εκκλησίας προκειμένου να προσκυνήσουν την ιερή εικόνα και να παρακολουθήσουν με ευλάβεια τη Θεία Λειτουργία. Αμέσως μετά το πέρας της τελετής ακολούθησε η αναβίωση του εθίμου της καύσης που αντανακλά την προσπάθεια απαγκίστρωσης του ανθρώπου από όλες τις βλαβερές συνήθειες.  

Λίγο μετά τις 11, τα βλέμματα στράφηκαν στον γαλανό ουρανό προκειμένου να παρακολουθήσουν τη ξύλινη φιγούρα να παραδίδεται στις φλόγες. Ο ήχος των πρώτων κροτίδων και τα κόκκινα βεγγαλικά που «γέμισαν» την ατμόσφαιρα, «μάγεψαν» τους παρευρισκόμενους, που περίμεναν με αγωνία την μεγάλη έκρηξη. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ένας δυνατός κρότος έκανε την περιοχή να σειστεί, αφήνοντας στην θέση του ξύλινου ομοιώματος, μόνο το σχοινί από το οποίο ήταν κρεμασμένος.

Αναφερόμενος στο έθιμο, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος αναφέρθηκε στο συμβολικό μήνυμα του τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει και εμείς να ‘κάψουμε’ τον παλιό μας εαυτό […] ώστε το πανάγιο πνεύμανα κάψει όλες τις κακές πλευρές της ζωής μας και να αναδυθεί ο νέος, μεταμορφωμένος άνθρωπος δια του Ιησού Χριστού».

Αμέσως μετά ακολούθησε η λιτάνευση της ιερής εικόνας της Παναγίας της Καθολικής στους κεντρικούς δρόμους της περιοχής με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Γαστούνης.

Παρουσίες

Ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός υποδέχθηκε για την εκδήλωση της αναβίωσης του εθίμου τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και βουλευτή Ηλείας κ. Ανδρέα Νικολακόπουλο, τους βουλευτές Ηλείας κ.κ. Διονύσιο Καλαματιανό και Μιχάλη Κατρίνη, την ευρωβουλευτή κα. Έλενα Κουντουρά, τον δήμαρχο Πύργου κ. Στάθη Καννή, τον αντιδήμαρχο Ήλιδας κ. Κωνσταντίνο Τσεριώνη, τους περιφερειακούς συμβούλους κ.κ. Κώστα Διαμαντόπουλο και Διονύσιο Καπλάνη, τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Αθανάσιο Θεοδόση, νυν και πρώην εκπροσώπους της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης κ.α. .

Λίγο μετά τις 11, τα βλέμματα στράφηκαν στον γαλανό ουρανό προκειμένου να παρακολουθήσουν τη ξύλινη φιγούρα να παραδίδεται στις φλόγες.

Εκατοντάδες πιστοί πλημμύρισαν τον προαύλιο χώρο της εκκλησίας προκειμένου να προσκυνήσουν την ιερή εικόνα.

Κατάμεστος ήταν από νωρίς ο βυζαντινός ιερός ναός της Παναγίας της Καθολικής.

Την αναβίωση του εθίμου της Τρίτης του Πάσχα παρακολούθησαν εκπρόσωποι της πολιτικής και εκκλησιαστικής ηγεσίας του τόπου.

Χοροστατούντος του σεβασμιότατου μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανασίου Β’, η πανηγυρική λειτουργία ξεκίνησε νωρίς το πρωί.

Σε κλίμα κατάνυξης πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της ιερής εικόνας στους κεντρικούς δρόμους της ενορίας της Παναγίας της Καθολικής.

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε τον μεσαιωνικό ναό για να παρακολουθήσει με κατάνυξη την πανηγυρική λειτουργία αλλά και την αναβίωση του εθίμου.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Γαστούνης συνόδευσε την περιφορά της ιερής εικόνας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ