Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΜάστιγα η ενδοοικογενειακή βία

Μάστιγα η ενδοοικογενειακή βία

Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΑΣ για τους Νομούς Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας

Περισσότερα από 890 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγράφηκαν στους τρείς (3) Νομούς της Δυτικής Ελλάδας το 2023

Σε 195 ανέρχονται τα καταγεγραμμένα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας το α’ τρίμηνο του 2024 στη Δυτική Ελλάδα

της Άννας Αγγελίδουanagelidou@yahoo.gr

Σε μάστιγα έχει εξελιχθεί η ενδοοικογενειακή βία στη χώρα μας, με περισσότερα από 890 περιστατικά να έχουν καταγραφεί το 2023 στους Νομούς Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι αριθμοί προκαλούν τρόμο, καθώς το πρώτο τρίμηνο του 2024 (σ.σ. από 1η Ιανουαρίου έως και την 31η Μαρτίου 2024) έχουν ήδη καταγραφεί 195 νέα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της  Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας συνελήφθησαν ακόμα επτά άτομα και σχηματίσθηκαν συνολικά έντεκα δικογραφίες για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας στη Δυτική Ελλάδα.

Τις τελευταίες τρείς ημέρες

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, στην Ηλεία καταγράφηκαν τρείς ακόμα υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας. Ειδικότερα, συνελήφθη, τη Δευτέρα σε περιοχή του Δήμου Ανδρίτσαινας Κρεστένων, ένας άνδρας, έπειτα από καταγγελία που υπέβαλε σε βάρος του η σύζυγός του, διότι της άσκησε βία, χτυπώντας την στο πρόσωπο με σφαλιάρες και μπουνιές και την εξύβρισε. Παράλληλα σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ενός άνδρα, στην Αμαλιάδα, τον οποίο κατήγγειλε η  σύζυγός του για απειλή, ενώ παράλληλα κατήγγειλε την κόρη της για εξύβριση. Τέλος σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ενός άνδρα σε περιοχή του Δήμου Ανδρίτσαινας Κρεστένων, τον οποίο κατήγγειλαν δυο συγγενικά του πρόσωπα για ενδοοικογενειακή βία, απειλή και εξύβριση. Στην Αχαΐα σημειώθηκαν πέντε ακόμα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας τις τελευταίες ημέρες. Ειδικότερα, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ενός άνδρα, στην Πάτρα, τον οποίο κατήγγειλε η πρώην σύντροφός του για απειλή μέσω τηλεφώνου. Συνελήφθη, την Τρίτη, στο Αίγιο, ένας άνδρας, έπειτα από καταγγελία που υπέβαλε σε βάρος του η σύζυγός του, διότι την απείλησε φραστικά, ενώ σε βάρος του κατηγορούμενου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδιεκείου Αιγίου, με την οποία έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης (16) μηνών για ενδοοικογενειακή βία. Παράλληλα συνελήφθη, τη Τρίτη, στην Πάτρα, ένας άνδρας, έπειτα από καταγγελία που υπέβαλε σε βάρος του, η σύζυγός του αδερφού του, για απειλή. Την Τρίτη συνελήφθησαν, στην Πάτρα, ένας άνδρας και μια γυναίκα, (σύντροφοι), έπειτα από μεταξύ τους επεισόδιο, κατά το οποίο ο  άνδρας χαστούκισε και απώθησε την σύντροφο του, ενώ η γυναίκα τον χτύπησε με την τσάντα της. Τέλος σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ενός άνδρα, στην Πάτρα, τον οποίο κατήγγειλε η  σύντροφός του, διότι της προκάλεσε αμυχές στο στήθος και στο λαιμό και την χτύπησε με γροθιά στο πρόσωπο. Στην Αιτωλοακαρνανία, συνελήφθη, την Δευτέρα στο Αιτωλικό, μια αλλοδαπή γυναίκα, έπειτα από καταγγελία του πρώην συζύγου της για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος του τέκνου τους, στον οποίο η γυναίκα άσκησε βία χτυπώντας τον στο κεφάλι. Παράλληλα σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός άνδρα, τον οποίο κατήγγειλε η αδερφή του για ενδοοικογενειακή βία. Τέλος συνελήφθη, τη Δευτέρα στη Ναύπακτο, ένας άνδρας, έπειτα από καταγγελία που υπέβαλε σε βάρος του η σύζυγός του, για ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη, εξύβριση και απειλή. Η παθούσα παρέδωσε στους αστυνομικούς από την οικία τους μία ημιαυτόματη καραμπίνα, την οποία ο συλληφθείς κατείχε νόμιμα, ωστόσο δεν τηρούσε τους όρους ασφαλούς φύλαξης του όπλου, έξι φυσίγγια και ένα αυτοσχέδιο ξύλινο ρόπαλο, τα οποία κατασχέθηκαν.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους κατά τόπο αρμόδιους Εισαγγελείς.

Τα στοιχεία της ενδοοικογενειακής βίας

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΑΣ, στην Ηλεία το 2023 καταγράφηκαν συνολικά 132 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2024 καταγράφηκαν συνολικά 22 περιστατικά. Στο Νομό Αχαΐας το 2023 καταγράφηκαν από τις Αστυνομικές Αρχές 418 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2024, 104 περιστατικά.

Όσο αφορά το Νομό Αιτωλοακαρνανίας, στην Δ.Α. Αιτωλίας το 2023 καταγράφηκαν συνολικά 77 περιστατικά, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2024 καταγράφηκαν 14 περιστατικά. Όσο αφορά τη ΔΑ Ακαρνανίας, το 2023 καταγράφηκαν 269 περιστατικά ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2024 55 περιστατικά.

Τα θύματα

Η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων – ατόμων που έχουν δεχτεί ενδοοικογενειακή βία- είναι γυναίκες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν και καταγγελίες από πλευράς των ανδρών. Ειδικότερα, το 2023 συνολικά καταγράφηκαν 960 θύματα ενδοοικογενειακής βίας, εκ των οποίων 691 αφορούσαν γυναίκες και 269 αφορούσαν άνδρες. Ειδικότερα το 2023 στο Νομό Ηλείας καταγράφηκαν 135 θύματα ενδοοικογενειακής βίας, εκ των οποίων 97 γυναίκες και 38 άνδρες. Στην Αχαΐα, καταγράφηκαν 469 θύματα ενδοοικογενειακής βίας εκ των οποίων 344 γυναίκες και 125 άνδρες. Τέλος στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας καταγράφηκαν συνολικά 356 θύματα ενδοοικογνειακής βίας εκ των οποίων 250 γυναίκες και 85 άνδρες.

Αντίστοιχη είναι περίπου και η εικόνα για το πρώτο τρίμηνο του 2024 στους τρείς νομούς της Δυτικής Ελλάδας, όπου συνολικά έχουν καταγραφεί 211 θύματα ενδοοικογενειακής βίας, εκ των οποίων 150 γυναίκες και 61 άνδρες. Αναλυτικότερα προκύπτει ότι στο Νομό Ηλείας ο αριθμός των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας ανέρχεται σε 26 εκ των οποίων 14 γυναίκες και 12 (!) άνδρες. Στο Νομό Αχαΐας έχουν καταγραφεί 109 θύματα ενδοοικογενειακής βίας, εκ των οποίων 80 γυναίκες και 29 άνδρες. Τέλος στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας έχουν καταγραφεί 76 θύματα ενδοοικογενειακής βίας, εκ των οποίων 56 γυναίκες και 20 άνδρες.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, δηλαδή ότι σύνολο των ανήλικων θυμάτων (άρρεν -θήλυ) συμπεριλαμβάνεται στο γενικό σύνολο- δηλαδή σύμφωνα με τα στοιχεία πολλά από τα θύματα είναι ανήλικα παιδιά.

Οι δράστες

Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά συνολικά 921 ήταν οι δράστες ενδοοικογενειακής βίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που αφορούν το 2023, εκ των οποίων 755 ήταν άνδρες και 166 γυναίκες. Στο Νομό Ηλείας, το 2023 για το αδίκημα της ενδοοικογενειακής βίας είχαμε 133 κατηγορούμενους εκ των οποίων 113 άνδρες και 20 γυναίκες. Στην Αχαΐα καταγράφηκαν 447 δράστες εκ των οποίων 361 άνδρες και 86 γυναίκες. Στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας έχουν καταγραφεί 338 δράστες, εκ των οποίων 281 άνδρες και 60 γυναίκες.

Προβληματισμό ωστόσο προκαλούν και τα στοιχεία του α’ τριμήνου του 2024, όπου συνολικά σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχουν ήδη καταγραφεί 192 δράστες, εκ των οποίων 158 άνδρες και 34 γυναίκες. Στην Ηλεία, το ίδιο χρονικό διάστημα, έχουν καταγραφεί 25 δράστες εκ των οποίων 24 άνδρες και 1 γυναίκα.. Στο Νομό Αχαΐας, έχουν καταγραφεί συνολικά 100 δράστες, εκ των οποίων 83 άνδρες και 17 γυναίκες. Τέλος στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας έχουν καταγραφεί 67 δράστες, εκ των οποίων, 51 άνδρες και 16 γυναίκες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ