Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΝ. Φαρμάκης: «Παραμένουμε αντίθετοι στις προβλέψεις του σχεδίου νόμου για τον νέο...

Ν. Φαρμάκης: «Παραμένουμε αντίθετοι στις προβλέψεις του σχεδίου νόμου για τον νέο Δικαστικό Χάρτη, με θέσεις και επιχειρήματα»

Τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας για το σχέδιο νόμου αναδιάταξης του δικαστικού χάρτη

Την αντίθεσή του στις προβλέψεις του σχεδίου νόμου που είδε το φως της δημοσιότητας και τέθηκε σε διαβούλευση, σε ότι αφορά τις δικαστικές δομές της Δυτικής Ελλάδας, εκφράζει ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης.
Όπως σημειώνει ο Περιφερειάρχης, με πρωτοβουλία του ιδίου το ζήτημα του νέου δικαστικού χάρτη ήρθε έγκαιρα προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, το οποίο με πολύ μεγάλη πλειοψηφία κατέληξε σε μία εμπεριστατωμένη απόφαση.
Ο κ. Φαρμάκης, τονίζει: «Από την πρώτη στιγμή έχουμε επισημάνει ότι η επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης δεν πρόκειται να επιτευχθεί μέσω της συρρίκνωσης των δικαστικών δομών, ούτε και συνιστά μεταρρύθμιση η μονοδιάστατη αλλαγή… χωροταξίας, ειδικά όταν αυτή οδηγεί στην δικαστική απομόνωση και ερημοποίηση της ελληνικής περιφέρειας. Επίσης, έχουμε εξηγήσει ότι στη Δυτική Ελλάδα δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει για την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης, μεταξύ των οποίων είναι και το στοιχείο της πυκνότητας του πληθυσμού που προσδιορίζεται στους 1-2 δικαστικούς σχηματισμούς ανά 1ΟΟ.ΟΟΟ κατοίκους. Και πολύ περισσότερα, εάν κάποιος συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα κριτήρια, όπως είναι η γεωμορφολογία, οι αποστάσεις, το οδικό δίκτυο, κλπ, τότε καταλαβαίνει εύκολα ότι μάλλον προς την αντίθετη κατεύθυνση θα έπρεπε να κινείται η δρομολογούμενη αναδιάρθρωση.
Τέλος, εμμένουμε – και θα εμμένουμε πάντα – στην άποψη ότι κάθε επιχειρούμενη αλλαγή απαιτεί κοινωνική συναίνεση προκειμένου να είναι επιτυχημένη. Και είναι οφθαλμοφανές ότι ως προς τις συγκεκριμένες αλλαγές δεν υφίσταται κοινωνική συναίνεση».
Ο Περιφερειάρχης προσθέτει ότι η Περιφέρεια θα συνεχίσει να πιστεύει ακράδαντα ότι το σχέδιο νόμου οφείλει να αναγνωρίσει και να προσαρμοστεί στις τοπικές ανάγκες ενώ η Περιφερειακή Αρχή πρόκειται ΑΜΕΣΑ να καταθέσει τις απόψεις και τα επιχειρήματά της, στο πλαίσιο της επίσημης διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει.
«Σε κάθε περίπτωση, καλούμε το υπουργείο να ακούσει τη φωνή των τοπικών κοινωνιών και να υιοθετήσει αλλαγές που θα επιφέρουν κοινωνική ειρήνη και φυσικά, πραγματική και απρόσκοπτη λειτουργία της Δικαιοσύνης για τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας » καταλήγει ο κ. Φαρμάκης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ