Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδα«Μην ανέχεσαι το bullying. Μίλα. Μπορείς»

«Μην ανέχεσαι το bullying. Μίλα. Μπορείς»

Παρουσιάστηκαν τα νέα μέτρα κατά του σχολικού εκφοβισμού

Την έναρξη της εθνικής εκστρατείας κατά του σχολικού εκφοβισμού κήρυξε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε το 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης και συζήτησε για το πρόβλημα με μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσίασε τα μέτρα για την αντιμετώπιση του bullying.
«Πρόκειται για ένα συνολικό σχέδιο το οποίο πρώτα απ όλα δεν διστάζει να μιλήσει ανοιχτά για το πρόβλημα. Δεν μπορούμε να το κρύψουμε κάτω από το χαλί. Υπάρχει. Απασχολεί όλους μας, δεν απασχολεί μόνο την πολιτεία. Απασχολεί όλους τους θεσμούς, απασχολεί την εκκλησία, απασχολεί τους γονείς, τους συλλόγους των γονέων. Πρέπει πρώτα να το αναγνωρίσουμε και μετά να παρουσιάσουμε ένα συνολικό σχέδιο», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πίσω από το bullying κρύβεται η μη ανοχή στην διαφορετικότητα και αναφερόμενος στο πρωτόκολλο για την αντιμετώπισή του παρατήρησε: “Η λέξη πρωτόκολλα είναι λίγο κακοποιημένη τελευταία. Όμως τα πρωτόκολλα δεν είναι τίποτα άλλο από συγκεκριμένες διαδικασίες με τις οποίες μας υποδεικνύουν οι ειδικοί τι πρέπει να κάνουμε εάν συμβεί αυτό το περιστατικό.
Εγώ θέλω να ζητήσω από όλες και από όλους να σπάσουμε πραγματικά αυτή τη σιωπή. Και η σιωπή δεν αφορά μόνο το θύμα. Αφορά και τους παρατηρητές. Δεν είναι μαγκιά, ούτε να σπας τον άλλον στο ξύλο, ούτε να τον λοιδορείς δημόσια για τις όποιες επιλογές μπορεί να κάνει. Να καταφέρουμε αυτό να το περάσουμε στη σχολική κοινότητα, εκεί που γίνεται ένα περιστατικό, να πούμε “κάτσε, τι κάνεις εδώ πέρα”, ώστε ο θύτης να αισθάνεται ότι είναι ουσιαστικά απομονωμένος. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Τα μέτρα
• Επανέρχεται η πενθήμερη αποβολή, καθώς αυτή τη στιγμή η υψηλότερη ποινή είναι η διήμερη αποβολή.
• Επανέρχεται και ο διαχωρισμός των απουσιών σε αδικαιολόγητες και δικαιολογημένες 40 – 75.
• Στις περιπτώσεις μαθητών, οι οποίοι έχουν προκαλέσει υλικές ζημιές στο σχολείο τότε οι γονείς θα επιβαρύνονται οικονομικά για την κάλυψη του κόστους της επιδιόρθωσης.
• Επίσης θα ψηφιοποιηθεί το απουσιολόγιο, το βιβλίο ύλης και οι βαθμολογικές επιδόσεις των μαθητών, έτσι ώστε να μπορούν οι γονείς να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στο σχολείο.
• Η χρήση κινητών τηλεφώνων στο σχολείο παραμένει απαγορευτική και επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες, όσοι μαθητές χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα για να εκθέσουν συμμαθητές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα έρχονται αντιμέτωποι με την αυστηρότερη ποινή που είναι η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Η συζήτηση του Πρωθυπουργού με τους μαθητές
Στο εξής θα υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής τμήματος και θα είναι πιο εύκολη γραφειοκρατικά η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.
Τα νέα μέτρα παρουσιάστηκαν το πρωί της Τρίτης στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να ζητά να σπάσει η σιωπή για το bullying λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν είναι μαγκιά να σπας τον άλλο στο ξύλο ή να τον λοιδωρείς για τις επιλογές που κάνει».
Ερωτηθείς από τους μαθητές αν ο ίδιος είχε πέσει θύμα bullying την περίοδο της μαθητικής του ζωής ο πρωθυπουργός απάντησε «όταν είδα το βίντεο μου ήρθαν αναμνήσεις. Και μένα μου πετούσαν την τσάντα από το παράθυρο και αυτό ήταν μια αστεία διαδικασία για τους καλούς μαθητές και όλοι το αντιμετωπίζαμε ως χαβαλέ. Ήμουν πολύ αγαπητός μαθητής και πρόεδρος της μαθητικής κοινότητας αλλά τότε σε αυτά τα φαινόμενα δεν δίναμε μεγάλη σημασία. Ήταν σαν μέρος της μαθητικής ζωής. Μπορεί εμένα να μην με επηρέασε αλλά υπήρχαν συμμαθητές μας που υπέφεραν και τώρα δεν θέλουνε να λένε τίποτα για το σχολείο και δεν θέλουν καμία συμμετοχή στον σύλλογο αποφοίτων. Αυτά είναι τραύματα που μπορεί να μείνουν και να αφήσουν κατάλοιπα. Τώρα ξέρουμε περισσότερα όπως π.χ. το πόσο κακό κάνει το κάπνισμα».

Τι είπε για τα κινητά
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, ειδικά στο θέμα της χρήσης κινητών τηλεφώνων στο σχολείο παρατηρώντας ότι «με το που το ακουμπήσαμε διαισθάνθηκα να υπάρχει μια μικρή αναταραχή στην αίθουσα και αυτό αφορά τα κινητά. Εμείς δεν είχαμε κινητά τηλέφωνα. Είναι δύσκολο να διαπιστώσετε πώς ήταν η ζωή χωρίς κινητά. Εγώ απέκτησα τον πρώτο υπολογιστή ως δευτεροετης στο πανεπιστήμιο. Είμαι ο τελευταίος που είμαι τεχνοφοβικός. Αλλά υπάρχει μεγάλο ζήτημα με την εξάρτηση από το κινητό. Δεν είναι ελληνικό πρόβλημα και δεν έχει εύκολες λύσεις».
«Το κινητό είναι εργαλείο αναπαραγωγής εικόνων που μπορεί να συνιστούν ακραίες εκφάνσεις bullying. Στην Αμερική διάβασα ότι γίνεται χρήση τεχνητής νοημοσύνης για να διακινήσει κανείς fake φωτογραφίες κάποιου να είναι γυμνός. Κάνω έκκληση: το κινητό είναι ένα εργαλείο αλλά δεν μπορεί να κυριαρχεί στη ζωή. Δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη φυσική επαφή, ούτε τον αθλητισμό, ούτε όσα μας δίνουν πραγματική ικανοποίηση. Πρέπει να βάλουμε περιορισμούς στην χρήση κινητού την ώρα του σχολείου γιατί είναι και μια φοβερή περίσπαση την ώρα του μαθήματος. Να σκεφτούμε τι είναι αυτά που μας δίνουν χαρά: το κινητό ή να αθληθούμε ή να κάνουμε μια κοινωνική δράση για να είμαστε χρήσιμοι; Δεν είναι εύκολες οι απαντήσεις αλλά εχουμε υποχρέωση να κατευθύνουμε τα παιδιά προς τέτοιες δραστηριότητες» συμπλήρωσε για το ίδιο θέμα ο κ. Μητσοτάκης.

«Έπρεπε να είναι σκληρό το σποτ»
Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να συζητήσουμε για ένα εθνικό πρόβλημα και γι’ αυτό οι λύσεις τους πρέπει να είναι συλλογικές, είπε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος σημείωσε ότι η πολιτική δεν είναι μόνο μια πλατφόρμα αλλά απαιτεί αλλαγή κουλτούρας.
Ειδικά, δε, για το σποτ που παρουσιάστηκε είπε ότι έπρεπε να είναι σκληρό στο πλαίσιο του συμβολαίου αλήθειας που ζήτησε ο πρωθυπουργός. «Αυτό είναι το απόστημα που πρέπει να σπάσουμε» συμπλήρωσε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ