Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΚυριάκος Μητσοτάκης: Παρουσιάζει την εθνική καμπάνια κατά της σχολικής βίας

Κυριάκος Μητσοτάκης: Παρουσιάζει την εθνική καμπάνια κατά της σχολικής βίας

Στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης τα αποκαλυπτήρια – stop-bullying.gov.gr η νέα πλατφόρμα για τις καταγγελίες περιστατικών σχολικής βίας

Η εθνική στρατηγική και την εκστρατεία ενημέρωσης για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας και του bullying παρουσιάζεται αυτή την ώρα στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με την κλιμάκωση των ποινών να φτάνει έως και την οριστική αποβολή του μαθητή από το σχολείο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, θα παρουσιάσει και θα θέσει σε λειτουργία την ηλεκτρονική πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr στην οποία θα γίνονται οι επώνυμες καταγγελίες περιστατικών σχολικής βίας από μαθητές, γονείς και κηδεμόνες.

Οι γονείς έχουν ήδη λάβει ηλεκτρονικά μέσω του myschool τον αριθμό μητρώου των παιδιών τους, έτσι ώστε να ταυτοποιούνται οι μαθητές που προβαίνουν σε καταγγελία. Για τη διευκόλυνση των χρηστών της πλατφόρμας, θα υπάρχουν συγκεκριμένα ερωτηματολόγια, όπου οι καταγγέλοντες θα συμπληρώνουν τα σχετικά πεδία, περιγράφοντας το περιστατικό ενδοσχολικής βίας ή εκφοβισμού.

Υπεύθυνο για την επεξεργασία των καταγγελιών σε πρώτο επίπεδο, θα είναι το σχολείο. Εφόσον κριθεί αναγκαίο λόγω βαρύτητας του περιστατικού, θα επιλαμβάνεται η αρμόδια διεύθυνση εκπαίδευσης, μέσω τετραμελούς επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και δύο εκπαιδευτικούς.

Επανέρχεται η 5ημερη αποβολή

Για την αντιμετώπιση της βίας ανηλίκων, αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση, στην οποία θα ορίζονται οι ποινές για τους μαθητές, με το πλαίσιο των συνεπειών να αυστηροποιείται. Στην επιβολή των ποινών, θα υπάρχει διαβάθμιση ανάλογα με το βαθμό του «παραπτώματος» ενώ θα λαμβάνονται υπόψη οι περιπτώσεις υποτροπής.

Συγκεκριμένα, επανέρχεται η δυνατότητα για αποβολή του μαθητή έως πέντε ημέρες από το σύλλογο διδασκόντων. Για αποβολή έως 3 ημέρες, την απόφαση μπορεί να πάρει μόνο ο Διευθυντής του σχολείου. Στις περιπτώσεις μαθητών, οι οποίοι προβαίνουν σε κατάληψη του σχολείου, θα προβλέπεται ποινική ευθύνη και των γονέων, όπως επίσης και οικονομική επιβάρυνση αυτών, εφόσον τα παιδιά τους προκαλέσουν υλικές ζημιές στη σχολική μονάδα.
Βαρύτερη των ποινών θα είναι η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, η οποία θα επιβάλλεται στις περιπτώσεις κακόβουλης χρήσης του κινητού τηλεφώνου. Σε περίπτωση επιβολής της, ο μαθητής δεν θα μπορεί να επανέλθει στο ίδιο σχολείο.

Σχετικά με τις απουσίες, το ανώτατο όριο για τις δικαιολογημένες θα είναι οι 74 ενώ για τις αδικαιολόγητες, θα είναι οι 40. Υπενθυμίζεται ότι επανέρχεται ο διαχωρισμός τους σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες. Προβλέπεται, επίσης, να ψηφιοποιηθεί το απουσιολόγιο, το βιβλίο ύλης και οι βαθμολογικές επιδόσεις των μαθητών.

Δείτε φωτογραφίες από το Γυμνάσιο της Πολίχνης

pierrakakis
Κυριάκος Πιερρακάκης
tzitzikostas-pierrakakis
Απόστολος Τζιτζικώστας – Κυριάκος Πιερρακάκης
rapti
Έλενα Ράπτη
6179657

protothema.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ