Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταSOS για τα αποθέματα νερού στα φράγματα της Ηλείας

SOS για τα αποθέματα νερού στα φράγματα της Ηλείας

Η Διεύθυνση Υδάτων έχει ήδη ζητήσει τα στοιχεία από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας

της Άννας Αγγελίδου
anagelidou@yahoo.gr

Σημαντικά μειωμένα είναι τα αποθέματα νερού στα φράγματα της Ηλείας, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σχετικά με την αρδευτική περίοδο που αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά μέσα στο επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρώτης» ήδη από την Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχουν ζητηθεί τα στοιχεία που υπάρχουν στην Διεύθυνση Τεχνικών Έργων προκειμένου να διαπιστωθεί σε τι στάδιο βρίσκονται τα φράγματα… ενώ είναι πιθανό, μέσα στο επόμενο διάστημα η περιοχή να κηρυχτεί σε κατάσταση λειψυδρίας, ειδικά εάν δεν υπάρξουν άλλες βροχοπτώσεις έως το Πάσχα, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη περιοχή. Τόσο ο ΓΟΕΒ όσο και οι ΤΟΕΒ της Ηλείας αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με μία πραγματικά δύσκολη «εξίσωση» καθώς από τη μία πλευρά οι αρδευτές θα ζητούν νερό για τις καλλιέργειες και από την άλλη θα κληθούν να διαχειριστούν τα πενιχρά αποθέματα που υπάρχουν, με αποτέλεσμα το νερό να φτάνει κυριολεκτικά με το… δελτίο, στους αρδευτές. Παράλληλα εάν δεν υπάρξει ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων υδάτινων πόρων είναι πιθανό εν μέσω θέρους τα φράγματα Αλφειού και Πηνειού να μην μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στο ελάχιστο στις ανάγκες που θα δημιουργηθούν.

Ζητούν άμεσα άρδευση

Την ίδια στιγμή οι καλλιεργητές, εκπέμπουν σήμα κινδύνου καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρχαν αξιόλογα ποσοστά βροχόπτωσης ενώ και οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές για την εποχή με αποτέλεσμα να θεωρείται επιτακτική η άρδευση των καλλιεργειών. Έως την Παρασκευή θα ξεκινήσει η δοκιμαστική άρδευση της ζώνης του Αλφειού, ενώ θα ακολουθήσει σταδιακά και η άρδευση της ζώνης του Πηνειού, έως τα μέσα Απρίλη, σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό από πλευράς του ΓΟΕΒ. Η «Πρώτη» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ Παναγιώτη Παρασκευόπουλο ο οποίος τόνισε: «Μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει κανένα έγγραφο αίτημα από τους ΤΟΕΒ της Ηλείας για έναρξη της αρδευτικής περιόδου, ωστόσο προφορικά γνωρίζουμε ότι πολλοί καλλιεργητές – αρδευτές έχουν ζητήσει να ξεκινήσει η άρδευση των εκτάσεων τους. Το πλάνο το οποίο έχουμε είναι ότι θα ξεκινήσουμε την δοκιμαστική άρδευση από τη ζώνη του Αλφειού, ενώ θα ακολουθήσει η ζώνη του Πηνειού. Θέλω ωστόσο να επισημάνω ότι τα νερά στο φράγμα είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά για την εποχή επίπεδα και θα πρέπει να υπάρξει ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων που έχουμε στην διάθεση μας . Δυστυχώς όλο το προηγούμενο διάστημα δεν είχαμε τις βροχοπτώσεις που είχαν σημειωθεί τα προηγούμενα χρόνια και ήδη οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές για την εποχή. Η διαχείριση του νερού λοιπόν οφείλει να γίνεται με σύνεση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Π. Παρασκευόπουλος ερωτηθείς από τη «Πρώτη».

Καμπανάκι και από τον ΟΗΕ

Ερχόμενη αντιμέτωπη με το φαινόμενο της λειψυδρίας τα τελευταία χρόνια, η διεθνής επιστημονική κοινότητα κρούει πλέον έντονα τον κώδωνα του κινδύνου, ώστε ολόκληρη η παγκόσμια κοινότητα να φανταστεί τη ζωή χωρίς νερό και να μπει συντονισμένα στη δράση για την προστασία του. Πρόσφατη Έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι περίπου 2,2 δις άνθρωποι παγκοσμίως στερούνται πρόσβασης σε ασφαλές, πόσιμο νερό, ενώ το 40% του πληθυσμού έρχεται κάθε χρόνο, αντιμέτωπο με το φαινόμενο της λειψυδρίας για ορισμένες χρονικές περιόδους. Αυτή, δε, η αλήθεια ηχεί γνώριμη και στους κατοίκους της Ελλάδας με πολλές περιοχές της να αντιμετωπίζουν κάθε καλοκαίρι την έλλειψη νερού.
Παράλληλα, η καλπάζουσα κλιματική αλλαγή δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για ανάκαμψη, αφού τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλεί, επιταχύνουν τόσο την έλλειψη όσο και τη ρύπανση του νερού. Τα τελευταία χρόνια, οι διαδοχικές περίοδοι ξηρασίας αλλά και οι ξαφνικές πλημμύρες που πέφτουν βίαια στη γη, χωρίς να προλαβαίνουν να περάσουν στις υπόγειες υδάτινες λεκάνες, έχουν ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη μόλυνση του νερού που επιστρέφει στη θάλασσα, αφού δεν προλαβαίνει να φιλτραριστεί από το υπέδαφος.
Ένα ακόμα ανησυχητικό φαινόμενο που παρατηρείται και στη χώρα μας, είναι η αύξηση της αλατότητας του νερού, που οφείλεται στο νερό των ωκεανών. Καθώς η στάθμη τους ανεβαίνει, το αλμυρό νερό εισχωρεί στα υπόγεια ύδατα των παράκτιων περιοχών μειώνοντας τη διαθεσιμότητα του γλυκού νερού σε αυτές. Αν, δε, σκεφτούμε πως όλα αυτά τα φαινόμενα μειώνουν περαιτέρω το μόλις 0,5% του γλυκού νερού που είναι αξιοποιήσιμο παγκοσμίως, το φαινόμενο της λειψυδρίας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ