Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΗλεία: Πέντε εκατομμύρια ευρώ θα κοστίζει η διαχείριση των απορριμμάτων για το...

Ηλεία: Πέντε εκατομμύρια ευρώ θα κοστίζει η διαχείριση των απορριμμάτων για το 2024

Στους Δήμους της Ηλείας
Προβλέπεται η παρακράτηση του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού σε περίπτωση οφειλών προς τον ΦΟΔΣΑ

Περίπου πέντε εκατ. ευρώ θα κοστίζει στους Δήμους της Ηλείας η διαχείριση των στερεών αποβλήτων για το 2024. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Κανονισμό Τιμολόγησης του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Π.Ε. Ηλείας (ΦΟΔΣΑ) για το έτος 2024, προβλέπεται συνολικό κόστος διαχείρισης 4.949.333,16 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται και ο ΦΠΑ).
Αναλυτικά, τα 4.550.160,20 ευρώ αφορούν την ετήσια χρέωση του εργοστασίου της Τριανταφυλλιάς για τον προβλεπόμενο όγκο σκουπιδιών και τα υπόλοιπα 399.172,96 ευρώ αφορούν το τέλος ταφής.


Σύμφωνα με τον Κανονισμό Τιμολόγησης του ΦΟΔΣΑ που ψηφίστηκε πρόσφατα, η ετήσια εισφορά των Δήμων, καταβάλλεται σε τέσσερις 4 ισόποσες τριμηνιαίες δόσεις και η πληρωμή κάθε τριμηνιαίας δόσης γίνεται μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του αντίστοιχου τριμήνου (Ν. 4555/2018, Μέρος Β’, άρθρο 239, παρ.2). Μάλιστα, όπως αναφέρεται στον Κανονισμό, πλέον προβλέπεται η υποχρεωτική παρακράτηση της ετήσιας εισφοράς του κάθε Δήμου από τη ΔΕΗ Α.Ε. ή τον εναλλακτικό πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, από τα έσοδα του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού και η απόδοση του στον ΦΟΔΣΑ. Ωστόσο εν λόγω διαδικασία απαιτεί απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου. Σε διαφορετική περίπτωση, ο οικείος Δήμος οφείλει να αποδίδει ο ίδιος το ποσό της ετήσιας εισφοράς ή του τέλους στον οικείο ΦΟΔΣΑ. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής από Δήμο τριμηνιαίας δόσης της ετήσιας εισφοράς ή του τέλους των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον οικείο ΦΟΔΣΑ πέραν του ενός μηνός, το οφειλόμενο ποσό παρακρατείται υποχρεωτικά από τους ανωτέρω φορείς, ύστερα από αίτημα του οικείου ΦΟΔΣΑ που υποβάλλεται σε αυτούς με απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής. Στην περίπτωση αυτή αν το οφειλόμενο ποσό του Δήμου είναι μεγαλύτερο των αντίστοιχων εσόδων αυτού από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού, τότε το αίτημα του οικείου ΦΟΔΣΑ υποβάλλεται στον Υπουργό Εσωτερικών και το οφειλόμενο ποσό παρακρατείται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους του υπόχρεου Δήμου και αποδίδεται σε αυτόν με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών.
Μ. Δημητρόπουλος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ