Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλαιόλαδο-Ηλεία: Μειωμένη έως και 70% αναμένεται η φετινή παραγωγή ελαιολάδου

Ελαιόλαδο-Ηλεία: Μειωμένη έως και 70% αναμένεται η φετινή παραγωγή ελαιολάδου

Ανατιμήσεις για τους καταναλωτές-  πτώση τιμών για τους παραγωγούς

Την ανιούσα έχει πάρει η τιμή του ελαιόλαδου, καθώς τείνει να καταστεί προϊόν πολυτελείας για τους περισσότερους καταναλωτές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σε Πανελλαδικό επίπεδο η παραγωγή θα μειωθεί από τους 340.000 τόνους στους 150.000- 180.000 τόνους, ενώ όσο αφορά την Ηλεία η μείωση της παραγωγής κυμαίνεται στο 70% σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Μπορεί οι καταναλωτές να καλούνται να πληρώσουν σε τιμές… «χρυσού» το ελαιόλαδο, ωστόσο αυτό δεν ανταποκρίνεται στην τιμή που λαμβάνουν οι ίδιοι οι παραγωγοί.

Στην Ηλεία αλλά και σε όμορες ελαιοπαραγωγικές περιοχές, η τιμή αγοράς από τα ελαιοτριβεία δεν ξεπερνά τα 7,10€ ανά λίτρο, ενώ μέρα με την ημέρα η τιμή μειώνεται με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους παραγωγούς. Όπως επεσήμανε μιλώντας στην «Πρώτη» ο Περικλής Τσουκαλάς – ιδιοκτήτης μεγάλης μονάδας στη περιοχή της Ξυλοκέρας Πύργου: «αρά την ιδιαίτερα μειωμένη παραγωγή ακόμα και σε Ιταλία και Ισπανία, αυτή τη στιγμή δεν καταγράφεται ζήτηση αφοράς ελαιολάδου από τις χώρες του εξωτερικού. Από τη πλευρά της Ιταλίας μάλιστα ασκούνται πιέσεις προκειμένου να μειωθεί κι άλλο η τιμή του ελαιολάδου προς τον παραγωγό… Αυτή τη στιγμή η τιμή πώλησης του ελαιολάδου είναι στα 7,10€ ανά λίτρο και μιλάμε αποκλειστικά και μόνο για εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδα τα οποία έχουν παραχθεί την φετινή χρονιά».

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελαιοτριβέων Ηλείας, Νίκος Βασιλακόπουλος, τόνισε ότι η οξύτητα που προκύπτει στο ελαιόλαδο λόγω δάκου και γλοιοσπορίου είναι τέτοια που πολύ δύσκολα θα μπορούσε να διεκδικήσει κανείς μία καλή τιμή βάση χαμηλής οξύτητας. «Η ζημιά που έχει γίνει στο λάδι από το δάκο και το γλοιοσπόριο σε καμία περίπτωση δεν μας επιτρέπει να μιλάμε για χαμηλές οξύτητες ακόμα και στα αγουρέλαια τα οποία παράγονται στη περιοχή μας. Το βασικότερο όλων είναι ότι υπάρχει μία τεράστια μείωση της παραγωγής σε σχέση με πέρσι που φτάνει το 70-80%. Ακούμε για ανατιμήσεις στις τιμές του ελαιολάδου, ωστόσο αυτό δεν ισχύει. Το ελαιόλαδο με οξύτητα 0,3 πωλείται προς 8,10-8,20€/ λίτρο. Θεωρούμε ότι πίσω από τις τιμές που ανακοινώνονται παίζονται μία σειρά από παιχνίδια. προσωπικά πιστεύω ότι εκείνοι οι οποίοι στο τέλος θα «κλάψουν» είναι οι ίδιοι οι παραγωγοί. Εγώ εύχομαι πραγματικά θα έχουμε μία καλή ελαιοκομική περίοδο και οι τιμές που θα προκύψουν για παραγωγούς και καταναλωτές να είναι οι σωστές. Δεν είναι εφικτό να αγοράζει ο καταναλωτής το λάδι προς 10€/ λίτρο».

Μπορεί οι καταναλωτές να πληρώνουν το ελαιόλαδο σε ιδιαίτερα «τσουχτερές» τιμές, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τους παραγωγούς. Όπως επεσήμανε ο Δημήτρης Νικολακόπουλος πρόεδρος Ελαιοτριβέων επαρχίας Ολυμπίας την περσινή χρονιά στην Ηλεία υπήρχαν ιδιαίτερα ικανοποιητικές ποσότητες ελαιολάδου, ωστόσο η κατάσταση φέτος είναι εντελώς διαφορετική «Η φετινή παραγωγή είναι στο 30% σε σχέση με πέρσι, ενώ η αυξημένη υγρασία κατά τη διάρκεια της νύχτας και οι αυξημένη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει γλοιοσπόριο και δάκος στην φετινή παραγωγή. Αυτό σημαίνει περισσότερα οξέα. Αυτή τη στιγμή στη Ζάκυνθο η τιμή αγοράς του ελαιολάδου ορίστηκε στα 6,60€ ανά λίτρο, ενώ ακόμα στην περιοχή μας δεν ξέρουμε πως θα κινηθεί η τιμή, αλλά ουσιαστικά δεν θα έχουμε κάποια τεράστια διαφορά. Θα πρέπει οι παραγωγοί να δουν το ζήτημα της καλλιέργειας της ελιάς και της παραγωγής του ελαιολάδου με μεγαλύτερο επαγγελματισμό, εάν πραγματικά θέλουμε να υπάρχει μέλλον και προοπτική. Σαφώς και «παίζονται παιχνίδια» από πλευράς των εμπόρων και των αγοραστών από άλλες χώρες καθώς είτε δηλώνουν ότι το λάδι έχει μεγαλύτερη οξύτητα είτε δηλώνουν ότι ανιχνεύονται στοιχεία τα οποία είναι για τα δικά τους δεδομένα υψηλότερα από τα επιθυμητά όρια και ζητάνε μείωση τιμής. Παράλληλα θα πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχουν από πέρσι σημαντικές ποσότητες αδιάθετου ελαιολάδου, γεγονός που θα πρέπει να μας προβληματίζει όλους. Αυτό το οποίο έχει σημασία ωστόσο είναι να δούμε με σοβαρότητα τα ζητήματα της παραγωγής ελαιολάδου. Εμείς σεβόμαστε τον παραγωγό και την δουλειά του και αυτός είναι ο λόγος που έχουμε προχωρήσει σε μία πολύ σοβαρή επένδυση στο ελαιοτριβείο μας».

Τι πληρώνουν οι καταναλωτές

Την ίδια ώρα η τιμή του λαδιού είχε αρχίσει να αυξάνεται ήδη δύο και τρία χρόνια πριν για τους καταναλωτές οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν το ελαιόλαδο σήμερα από 9 έως και 15ευρώ ανά λίτρο. Ειδικότερα η τιμή του ελαιολάδου το φθινόπωρο του 2022 ήταν 5,45€ – 5,75€ / λίτρο, τον Ιούλιος 2023 άγγιξε τα 6€ – 6,40€ / λίτρο, τον Αύγουστος του 2023 ανήλθε σε 9,50€ – 12€ / λίτρo, ενώ σήμερα η τιμή του ελαιολάδου είναι από 9€ -15€/λίτρο.

Α. Αγγελίδου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ