Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΔύσκολες μέρες για τον «μαύρο χρυσό»

Δύσκολες μέρες για τον «μαύρο χρυσό»

Ευρεία σύσκεψη στην Π.Ε. Ηλείας για τα προβλήματα της σταφίδας

*Σε απόγνωση οι σταφιδοπαραγωγοί που ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια

Tης Άννας Αγγελίδου

anagelidou@yahoo.gr

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην Π.Ε. Ηλείας με κύριο θέμα τα προβλήματα της κορινθιακής σταφίδας. Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν εκπρόσωποι των σταφιδοπαραγωγών από όλη την Ηλεία, ενώ είχαν κληθεί και συμμετείχαν εκπρόσωποι συλλόγων από την Κορινθία, τη Μεσσηνία αλλά και τη Ζάκυνθο, ενώ στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Τομέα & Αναπτυξιακών Νόμων Περιφέρειας Πελοποννήσου Στάθης Αναστασόπουλος.  Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης το μεγάλο πρόβλημα είναι τα αδιάθετα υπόλοιπα σταφίδας τα οποία υπάρχουν στις αποθήκες και κατ επέκταση η ιδιαίτερα χαμηλή τιμή του προϊόντος. Μάλιστα φέτος λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στην περιοχή οι αγρότες χρειάστηκε να κάνουν πολύ περισσότερα έξοδα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον περονόσπορο χωρίς όμως να γνωρίζουν εάν θα καταφέρουν να καλύψουν μέρος των εξόδων που έχουν ήδη κάνει.

Θοδωρής Βασιλόπουλος –Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης

Για άλλη μία φορά υλοποιούμε  μία κρίσιμη σύσκεψη όσο αφορά την Κορινθιακή σταφίδα ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου που καθώς σε λίγο καιρό θα έχουμε τη συγκομιδή. Όλοι οι παραγωγοί μας ρωτούν για το τι θα κάνει η πολιτεία συνολικά  για την κορινθιακή σταφίδα. Αυτός είναι και ο λόγος της έκτακτης σύσκεψης εδώ στο Πύργο, με καλεσμένους από τη Κορινθία, τη Μεσσηνία, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά, ανθρώπους του Β’ βαθμού αυτοδιοίκησης, προέδρους ενώσεων, των μεταποιητών, των ομάδων παραγωγών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Στόχος μας είναι να χαράξουμε μία στρατηγική για το τι θα κάνουμε το επόμενο διάστημα με τη σταφίδα. Η πολιτεία δεν έχει βάλει «πλάτη» αυτή τη στιγμή πέρα από κάποιες μικρές αποζημιώσεις για την κορινθιακή σταφίδα. Χρέος δικό μας, του β΄βαθμού αυτοδιοίκησης -παρότι δεν έχουμε τις αρμοδιότητες αυτές που θα έπρεπε σαν β’ βαθμός αυτοδιοίκησης για να μπορέσουμε να οργανώσουμε  το μέλλον της κορινθιακής σταφίδας- είναι να λάβουμε μία πρωτοβουλία για το πώς θα φτιάξουμε μία διαεπαγγελματική για την κορινθιακή σταφίδα, πως θα φτιάξουμε προγράμματα μέσω της αγροτοδιατροφικής σύμπραξης για να απορροφήσουμε τη σταφίδα, πως θα κάνουμε την αναδιάρθρωση, πως θα πείσουμε την νέα ηγεσία του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης να ξεμπλοκάρει τα αποθέματα των προηγούμενων ετών και να είμαστε χωρίς αποθέματα ώστε οι άνθρωποι του εξωτερικού που αγοράζουν κορινθιακή σταφίδα σε μία σεβαστή και καλή τιμή. Πρέπει να δούμε την εκπαίδευση μας, το πώς θα φτιάξουμε τα κέντρα κατάρτισης και εκπαίδευσης των αγροτών για να διατηρήσουν την κορινθιακή σταφίδα. Σήμερα καταθέτουμε τις προτάσεις και ο καθένας θα αναλάβει τις δικές του ευθύνες και πρώτα εγώ, διότι είναι χρέος μας προς τους προγόνους μας να δώσουμε λύση για τη κατάσταση που έχει φτάσει η Κορινθιακή σταφίδα.  Είναι ένα προϊόν που αξίζει και πρέπει να προστατέψουμε, όχι να μειώσουμε στρέμματα αλλά να τα αυξήσουμε και εδώ χρειάζεται μία καλή στρατηγική  και σήμερα θα βάλουμε τα θεμέλια.

Στάθης Αναστασόπουλος- Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Τομέα & Αναπτυξιακών Νόμων Περιφέρειας Πελοποννήσου

Ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του φίλου και συναδέλφου για το πολύ σημαντικό ζήτημα της σταφίδας η οποία περνάει δύσκολες ημέρες. Έχουμε κάνει προσπάθεια και στο παρελθόν με τους προηγούμενους υπουργούς. Φιλοδοξούμε να βάλουμε σε μία νέα βάση όλα τα ζητήματα τα αγροτικά αλλά ιδιαίτερα της σταφίδας με το νέο υπουργό κο. Αυγενάκη και ελπίζουμε να έχουμε «ευήκοα ώτα» για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τους σταφιδοπαραγωγούς αλλά και το  προϊόν, που στο παρελθόν λέγαμε «μαύρο χρυσό» και είχε υποστηρίξει γενιές και γενιές, την Ελλάδα ολόκληρη, και στάθηκε στα «πόδια» της. είναι ένα προϊόν που ταλαιπωρείται, δεν απορροφάται,  δεν προωθείται. Νέοι  άνθρωποι που ξεκίνησαν και έκαναν νέες καλλιέργειες απογοητεύονται. Έχουν αρχίσει να ξεριζώνουν   σταφίδες και αυτό είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί καθώς δεν μπορεί να προχωρήσει άλλο η μονοκαλλιέργεια της ελιάς . Θα πρέπει να υπάρχει μία ποικιλία. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζονται και οι παραγωγοί και είναι πιο ασφαλές το εισόδημα τους. Ετοιμαζόμαστε για τη συνάντηση με τον υπουργό για να βάλουμε τα θέματα και για τις ομάδες παραγωγών, για την εμπορία της σταφίδας, για την υποστήριξη με διάφορα μέτρα που προβλέπει το ΠΑΑ και προγράμματα που θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν από τους παραγωγούς υπέρ του προϊόντος, υπέρ της τοπικής  οικονομίας αλλά και της Εθνικής οικονομίας.

Κώστας Νικολούτσος – πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας

Πρέπει να συντονίσουμε τις δυνάμεις της Ηλείας και των σταφιδοπαραγωγικών περιοχών ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε καταλυτικά το προϊόν. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει μία τάση στην παγκόσμια αγορά αύξηση της ζήτησης δυστυχώς στα μέρη τα δικά μας η διαχείριση του θέματος δεν δίνει τα αντίστοιχα αποτελέσματα στους αγρότες. Παράλληλα χαιρετίζω και τη παρουσία του νεοσύστατου σχετικά συλλόγου για την υποστήριξη της σταφίδας που αποτελείται από Ηλείους εκτός Ηλείας, οι οποίοι έλαβαν τη σοβαρή πρωτοβουλία για την ίδρυση μουσείου σταφίδας και συμμετέχουν ενεργά και στις συσκέψεις αλλά και με πρωτοβουλίες ώστε να υπάρχει μία ολοκληρωμένη αξιοποίηση του συγκεκριμένου προϊόντος. Εμείς σαν Επιμελητήριο έχουμε παρέμβει στο θέμα της σταφίδας για την μονοπωλιακή διαχείριση του προϊόντος και είχαμε λάβει μέρος και στις συσκέψεις με τον υπουργό και αντιμετωπίζουμε μία περίπλοκη αντίδραση από πλευρά της Αιγιαλείας που έχει οδηγήσει σε ακραίες επιλογές. Θεωρώ ότι εάν συντονιστούμε και η πρωτοβουλία αυτή έχει διάρκεια, αυτό θα θωρακίσει τις πρωτοβουλίες και τις επιδιώξεις μας.

Μιχάλης Πλαστουργός – πρόεδρος αγροτικού Συλλόγου Πύργου

Βασικός στόχος είναι η τιμή της σταφίδας.ΗΓκυβέρνηση που πέρασε απέτυχε στην τιμή της σταφίδας παταγωδώς. Εάν βάλουμε την αναλογία των βιομηχανικών προϊόντων με τις τιμές των αγροτικών προϊόντων έχουμε μία αύξηση 1/1000 μέσα στις τελευταίες δεκαετίες. Το πρόβλημα είναι η τιμή και θα πρέπει να διορθωθεί. Η τιμή της σταφίδας έπρεπε να έχει σήμερα περίπου 28€ το κιλό. Βλέπουμε ότι οι επιδοτήσεις από το 2008 και μετά μειώθηκαν κατά 75% και να έχουμε αύξηση στην της τιμής, των βιομηχανικών προϊόντων. Παράλληλα έχουμε θέματα και με τις ασθένειες  και πρέπει να πάμε σε αναμπέλωση για να γλιτώσουμε.

Λευτέρης Σταυρόπουλος-  πρόεδρος ΤΚ Σοπίου / σταφιδοπαραφωγός

Το πρόβλημα με τη σταφίδα τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει φτάσει σε απελπιστικό σημείο. Οι παραγωγοί έχουν φτάσει σε ένα σημείο που είναι έτοιμοι να φύγουν από τη παραγωγή αυτή που πάει από  το κακό στο χειρότερο. Φέτος ήταν μία δύσκολη χρονιά και λέγαμε ότι θα κάνουμε λιγότερα έξοδα και ραντίσματα με την τιμή που έχει η σταφίδα, αλλά φτάσαμε στο σημείο να έχουμε κάνει τα τετραπλάσια έξοδα της παραγωγής και δεν υπάρχει «φως στον ορίζοντα» πουθενά. Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο και ζητάμε τη στήριξη από τη κυβέρνηση, ότι μπορεί να βοηθήσει . Γνωρίζαμε ότι η σταφίδα ήταν ο «μαύρος χρυσός» της Ελλάδας και με αυτόν στηρίχτηκε η χώρα στα πόδια της. Αυτή τη φορά θα πρέπει να μας βοηθήσουν για να κάνουμε επανεκκίνηση της σταφίδας. Πάρα πολλοί παραγωγοί δεν έχουν πουλήσει σταφίδα και όσοι την έχουν δώσει την έχουν οι μεταποιητές στις αποθήκες και αυτό  είναι ένα μεγάλο πρόβλημα καθώς δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Δεν έχουμε τι να κάνουμε τη σταφίδα και για αυτό ζητάμε τη στήριξη από το κράτος.

Χρήστος Μπουλούμπασης – πρόεδρος ΤΚ Χειμαδιού

Το Χειμαδιό είναι από τα πιο μεγάλα σταφιδοχώρια, με μεγάλη παραγωγή και νέους αγρότες και δεν υπάρχει προοπτική για το μέλλον. Η περιοχή δεν έχει νερά και είναι τα εδάφη  τέτοια που δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε κάτι άλλο εκτός από σταφίδα και ελιές. Ειδικά φέτος με τη σταφίδα έχουμε μεγάλο πρόβλημα λόγω των καιρικών συνθηκών και οι ζημιές είναι μεγάλες από το περονόσπορο. Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνει η πολιτεία. Οφείλει να σκύψει πάνω από τα πρόβλημα των αγροτών, να μείνει ο κόσμος στον τόπο του, καθώς οι ανάγκες είναι μεγάλες και τρέχουν, τα προβλήματα είναι πολλά και η τιμή είναι πολύ χαμηλή. Ο μόνος λόγος που κρατάμε τη σταφίδα είναι γιατί εάν εγκαταλειφτεί μία χρονιά σβήνουν τα πάντα. Ζούμε την ελπίδα ότι αύριο θα κάνουμε κάτι. Δεν βλέπω όμως μέλλον για τη παραγωγή αυτή. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κόσμος που έχει «χαλάσει» τη παραγωγή. Αλλά με το να χαλάς 5000€ για να πάρει 3000€ και να δουλεύει όλη η οικογένεια είναι ασύμφορο. Τουλάχιστον το μεροκάματο να βγαίνει. Εάν η πολιτεία βοηθήσει τους αγρότες  είτε μέσα από τις επιδοτήσεις είτε μέσα από τη τιμή –να υπάρξει με κάποιο τρόπο μία ενίσχυση  δεν υπάρχει μέλλον για τη σταφίδα.

Άγγελος Θεοδωρόπουλος- σταφιδοπαραγωγός από τη Χαριά

Η χρονιά είναι δύσκολη, με πάρα πολλά  έξοδα. Ζημιές πολλές λόγω καιρικών συνθηκών. Η τιμή είναι εξευτελιστική και δεν αξίζει να καλλιεργούμε αν δεν γίνει κάτι. Η λύση είναι να δοθεί μία κατώτατη τιμή στα 2€ για να βγει κάτι διαφορετικά δεν αξίζει οι νέοι να μένουν στα χωριά και θα εγκαταλείψουν το προϊόν. Κάποιοι έχουν ήδη αρχίσει να κόβουν την σταφίδα. Ο κόσμος έχει δυσαρεστηθεί με την κατάσταση που επικρατεί και δεν μπορεί να αντέξει άλλο.  

Δημήτρης Δημητρουλόπουλος-Μέλος Ομίλου φίλων σταφίδας και γραμματέας του συλλόγου και σταφιδοπαραγωγός

Η σταφίδα έχει πάρει την κατιούσα εδώ και τρία χρόνια. Βασικός παράγοντας για αυτό είναι η πτώση της τιμής. Φέτος είχαμε άσχημες καιρικές συνθήκες και πολλά έξοδα. O περονόσπορος έχει αφανίσει στα αμπέλια το 90% της παραγωγής και στις σταφίδες κοντά το 50%. Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει αυτές τις ζημιές και από εκεί και πέρα δεν περιμένουμε κάτι άλλο. Αυτό που δεν μπόρεσαν να κάνουν οι πολιτικοί τα τελευταία χρόνια για το προϊόν, το έκανε η φύση. Βέβαια λόγω της μειωμένης παραγωγής και λόγω των ασθενειών περονόσπορου και λόβας, η φετινή παραγωγή είναι πάρα πολύ χαμηλή. Τα αποθέματα που κουβεντιάζουμε όλο αυτό το διάστημα θα φύγουν μόνα τους. Εμείς σα σύλλογος προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα μουσείο, για να μείνει η σταφίδα και στα παιδιά μας ως ένα ιστορικό γεγονός, καθώς έχει πάρει ένα δρόμο που είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει και κινδυνεύει με εξαφάνιση. Η κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια δε στήριξε τους σταφιδοπαραγωγός και έδωσε ψυχούλα. Ελπίζω η καινούργια κυβέρνηση και ο νέος υπουργός να μη μείνει στα λόγια όπως οι παλιοί, αλλά να προχωρήσουν σε απτά γεγονότα, χαρίζοντας μας την ελπίδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ