Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑκυρώθηκε ο 7ος Μαραθώνιος Ολυμπίας

Ακυρώθηκε ο 7ος Μαραθώνιος Ολυμπίας

Ένα από τα μεγαλύτερα ίσως αθλητικά event σε τοπικό επίπεδο, που είχε καταφέρει ωστόσο να προσελκύσει αθλητές ακόμα και από το εξωτερικό, ήταν ο Μαραθώνιος Ολυμπίας, που ξεκίνησε το 2015. Ωστόσο ο 7ος Μαραθώνιος Ολυμπίας που είχε προγραμματιστεί για της 25-26 Μαρτίου 2023 δεν θα πραγματοποιηθεί, με ότι αντίκτυπο μπορεί να έχει η ακύρωση της διοργάνωσης τόσο για το μέλλον της, όσο και για την τοπική οικονομία. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Σωματείου Μαραθώνιος Ολυμπίας, ο λόγος μη υλοποίησης του μεγάλου αθλητικού event είναι ότι ο μεγάλος χορηγός απέσυρε την χορηγία του.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση ακύρωσης επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Το 2015 μια ομάδα ανθρώπων, εμπνεύστηκε και οραματίστηκε τον Μαραθώνιο Ολυμπίας, μια αθλητικοπολιτιστική διοργάνωση άρρηκτα συνδεδεμένη με υψηλά ιδανικά, όπως αυτά του ολυμπιακού ιδεώδους και της ευγενούς άμιλλας, του σεβασμού στη διαφορετικότητα, της αγωνιστικότητας, της  συμμετοχής, στον τόπο που γέννησε τους Ολυμπιακούς αγώνες, συνδέοντας τον Πολιτισμό με τον Αθλητισμό, την ιστορία και τη σύγχρονη πορεία του τόπου μας. Στόχος μας να συνδέσει την Αρχαία Ήλιδα, τη διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων – με την Ολυμπία, το ιερό του Δία, τόπο των αγώνων. Έτσι, για τις ανάγκες διαχείρισης και ανάπτυξης του αγώνα ιδρύθηκε το Σωματείο Μαραθώνιος Ολυμπίας που είναι και ο κύριος διοργανωτής.

Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες του εγχειρήματος και των απρόβλεπτων προβλημάτων στο ξεκίνημα του, με συστηματική προσπάθεια και ομαδική δουλειά, ο Μαραθώνιος Ολυμπίας είχε συνεχή ανοδική πορεία με αποτέλεσμα από τους 660 συμμετέχοντες το 2015, να φτάσει το 2019 να φιλοξενήσει περισσότερους από 1.800 δρομείς από 30 χώρες στους 6 αγώνες του προγράμματος του, ενώ περισσότεροι από 500 εθελοντές υποστήριξαν θερμά τις δράσεις του.

Οι βασικοί υποστηρικτές αυτής της σημαντικής διοργάνωσης όλα αυτά τα χρόνια, ήταν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, οι Δήμοι Ήλιδας, Αρχ. Ολυμπίας και Πύργου, αφού χωρίς τη δική τους οικονομική βοήθεια δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η διοργάνωση. Την οικονομική υποστήριξη συμπλήρωναν οι χορηγοί του αγώνα που πίστεψαν στην προσπάθεια αυτή θέλησαν να αποτελέσουν μέρος της και βέβαια τα χρήματα από το κόστος συμμετοχής.

Δυστυχώς, είναι γεγονός ότι παρά την αγωνιώδη προσπάθεια του σωματείου Μαραθώνιος Ολυμπίας, να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της διοργάνωσης το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο.

Όλο το προηγούμενο διάστημα έγινε κάθε δυνατή προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από τους φορείς-συνδιοργανωτές για την πραγματοποίηση της διοργάνωσης, αλλά και  από τον χορηγό μας.

Ωστόσο, τα χρονικά όρια που υπάρχουν, λόγω της μη έγκρισης των προϋπολογισμών των εμπλεκόμενων Δήμων μέχρι αυτή την στιγμή, αλλά  και το μικρό χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι την ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα, καθιστούν αδύνατη την ολοκλήρωση των διαδικασιών από τις υπηρεσίες, προκειμένου να ανατεθούν οι χρηματοδοτήσεις των δράσεων και να πραγματοποιηθεί η διοργάνωση. Παράλληλα και ο μέγας χορηγός μας, την τελευταία στιγμή για τους δικούς του λόγους, απέσυρε τη χορηγία του.

Για τους παραπάνω λόγους και προκειμένου να μη βρεθούμε ανακόλουθοι προς τους προμηθευτές μας και τις οικονομικές μας υποχρεώσεις,  και αφού εξαντλήσαμε κάθε προσπάθεια, παίρνουμε την πολύ δύσκολη απόφαση να ακυρώσουμε την φετινή προγραμματισμένη εκδήλωση και τις παράλληλες δράσεις του 7ου Μαραθώνιου Ολυμπίας στις 25 και 26 Μαρτίου 2023 και να επανεξετάσουμε την πορεία της διοργάνωσης για το μέλλον!

Ζητάμε ένα μεγάλο ΣΥΓΓΝΩΜΗ από όλους τους δρομείς που έχουν δηλώσει συμμετοχή, τους συλλόγους δρομέων που μας στηρίζουν, τους εκατοντάδες εθελοντές και τους συλλόγους τους, τις οικογένειες και τα παιδιά που με τη συμμετοχή τους μας δίνατε δύναμη να συνεχίσουμε.

Υ.Γ : Η διοργάνωση κάνει γνωστό ότι τα χρήματα όσων έχουν κάνει εγγραφή, θα επιστραφούν».

Σημαντικές απώλειες

Η «Πρώτη» επικοινώνησε με τον Νίκο Πολιά, έναν από τους πρωτεργάτες, του Μαραθωνίου Ολυμπίας ο οποίος εξήγησε πως φτάσαμε στην ακύρωση του μεγάλου αθλητικού γεγονότος. Όπως επεσήμανε ο Ν. Πολιάς, όλα τα προηγούμενο χρόνια, με ένα διάλυμα την περίοδο του κορωνοϊού, οι βασικοί υποστηρικτές ήταν οι δήμοι Αρχαίας Ολυμπίας, Ήλιδας και Πύργου καθώς και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ο δήμος Ήλιδας είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα στηρίξει οικονομικά φέτος την διοργάνωση, ενώ ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας δεν κατάφερε να περάσει τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους για να μπορέσει να στηρίξει την προσπάθεια. Έτσι με τις χρηματοδοτήσεις από πλευράς της Περιφέρειας και του Δήμου Πύργου, αλλά και μίας μεγάλης εταιρείας – χορηγού θα προχωρούσε η υλοποίηση του 7ου Μαραθωνίου. Το πρωί του περασμένου Σαββάτου ωστόσο, ο Μεγάλος Χορηγός που ουσιαστικά θα κάλυπτε το 30% του κόστους διεξαγωγής του Μαραθωνίου ανακοίνωσε ότι αποσύρει την  χορηγία του, με αποτέλεσμα το όλο εγχείρημα να πέσει στο κενό, καθώς από την διοργάνωση ήδη «έλλειπε» η στήριξη των δήμων Ήλιδας και Αρχ. Ολυμπίας.

Την ίδια στιγμή όπως εξήγησε ο Ν. Πολιάς υπήρχαν δρομείς οι οποίοι είχαν δηλώσει συμμετοχή από χώρες όπως η Μαλαισία, η Πολωνία, η Ισπανία, το Βέλγιο, το Καναδά, τη Γαλλία και τη Γερμανία, που έχουν ήδη «κλείσει» τα εισιτήρια τους, αλλά και το κατάλυμα διαμονής τους(!) και τώρα θα πρέπει να μπουν σε διαδικασία ακύρωσης, με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για τους ίδιους όσο και για την αξιοπιστία του θεσμού. «Είναι άγνωστο εάν θα μπορέσει να υπάρξει συνέχεια του Μαραθωνίου Ολυμπίας που σαφώς ήταν από τις διοργανώσεις που στο παρελθόν είχε καταφέρει να προσελκύσει πλήθος κόσμου» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ν. Πολιάς, θυμίζοντας ότι ακόμα και κατά την περίοδο που τα σκουπίδια είχαν δημιουργήσει «βουνά» στους δρόμους του Πύργου, η διοργάνωση του Μαραθωνίου υλοποιήθηκε κανονικά και παρά τις όποιες αρνητικές εικόνες που υπήρξαν στο διαδίκτυο, η διοργάνωση στο τέλος κατάφερε να μην δυσφημιστεί το μεγάλο αθλητικό γεγονός.

Όπως επισημάνθηκε, η διοργάνωση του Μαραθωνίου Ολυμπίας, ουσιαστικά δεν στηρίχτηκε στο βαθμό που κανείς θα περίμενε για ένα τόσο σημαντικό αθλητικό event, αντίθετα μάλιστα…..! Αυτό έχει ως συνέπεια να είναι αμφίβολη η συνέχεια του όλου εγχειρήματος που φέτος θα συμπλήρωνε 8χρόνια «ζωής», γεγονός που θα έχει και συνέπειες στην οικονομία της περιοχής, καθώς στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι αθλητές, δεν ήταν από την Ηλεία και επέλεγαν να μείνουν στην περιοχή τουλάχιστον για μία ή δύο ημέρες.

Ιστορική και σπουδαία διοργάνωση

Ο Δημήτρης Νικολακόπουλος- Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Πολιτισμού και Ολυμπισμού Δημήτρης Νικολακόπουλος σχολιάζοντας την αναβολή του Μαραθώνιιου Αρχαίας Ολυμπίας σημείωσε «Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε την αναβολή του 7ου Μαραθωνίου Ολύμπιας και επειδή υπάρχει σχετική παραπληροφόρηση όσον αφορά τους βασικούς υποστηρικτές -συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, η ανακοίνωση του Σωματείου Μαραθώνιος Ολυμπίας ήταν ξεκάθαρη και αναφερόταν στα χρονικά όρια που υπάρχουν, λόγω της μη έγκρισης των προϋπολογισμών των εμπλεκόμενων Δήμων μέχρι την απαραίτητη χρονική στιγμή προκειμένου να διεξαχθεί ο αγώνας, διότι καθίσταται αδύνατη η ολοκλήρωση των διαδικασιών από τις υπηρεσίες, προκειμένου να ανατεθούν οι χρηματοδοτήσεις των δράσεων και να πραγματοποιηθεί η διοργάνωση .

Εμείς θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε,  ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ότι όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πράξαμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να είναι και φέτος ο βασικότερος συνδιοργανωτής του αγώνα και ο φορέας με την μεγαλύτερη συμβολή στην διοργάνωση.

Λυπούμαστε πραγματικά που λόγοι ανωτέρας βίας δεν επέτρεψαν σε μια τόσο ιστορική και σπουδαία για τον τόπο διοργάνωση να πραγματοποιηθεί . Δηλώνουμε παρόντες σε οποιαδήποτε απόφαση παρθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου ώστε ο Μαραθώνιος Ολυμπίας να αποτελέσει ξανά ένα ενεργό δρώμενο και να συνεχίσει να αφήνει το πολιτιστικό και αθλητικό αποτύπωμα του στον  τόπο μας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ