Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΕμπαιγμός για την σταφίδα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Εμπαιγμός για την σταφίδα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Ο Χρήστος Βαλιανάτος αποχώρησε από την συνάντηση χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την πρόταση του Υπουργείου

«Για δεύτερη χρονιά το Υπουργείο προτείνει ενίσχυση 50 ευρώ το στρέμμα, δηλαδή 15 με 20 λεπτά το κιλό», τόνισε στην «ΠΡΩΤΗ» ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας

Εμπαιγμό από πλευράς Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα της ενίσχυσης της κορινθιακής σταφίδας καταγγέλλει ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος. Ο κ. Βαλιανάτος αποχώρησε αγανακτισμένος  από την χθεσινή  συνάντηση εργασίας για το θέμα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τονίζοντας στην «ΠΡΩΤΗ»: «Σηκώθηκα κι έφυγα. Βγήκα έξω από την αίθουσα. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη και πλέον θα έχουμε δυναμικές αντιδράσεις. Για δεύτερη χρονιά το Υπουργείο προτείνει ενίσχυση 50 ευρώ το στρέμμα, δηλαδή 15 με 20 λεπτά το κιλό. Μετά από αυτήν την πρόταση δεν είχα άλλη επιλογή: αποχώρησα».

Όπως είχε τονίσει ο κ. Βαλιανάτος σε επιστολή που είχε αποστείλει προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά: «Στην Αρχαία Ολυμπία όταν σας βάλαμε το πρόβλημα της Κορινθιακής Σταφίδας μας είπατε ότι το θέμα το γνωρίζετε. Είμαστε στην τρίτη χρονιά σταφίδες ξεριζώνονται , οι Σταφιδοπαραγωγοί και ιδίως οι νέοι είναι απογοητευμένοι και όμως λύση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν υπάρχει». Στην ίδια επιστολή είχε αναφέρει πως           «όλες οι κινήσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι για τα  προβλήματα  των Αγροτών από τον Ισθμό και πάνω. Θεωρούν ότι οι Αγρότες της Πελοποννήσου δεν έχουν προβλήματα».          

Τέλος, οφείλουμε να αναφέρουμε πως στην χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν τελικά μόνο οι κυβερνητικοί  βουλευτές από τους Νομούς της Πελοποννήσου. Οι Βουλευτές της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και οι Διονύσης Καλαματιανός και Μιχάλης Κατρίνης, δεν καλέστηκαν.    

Διονυσία Αυγερινοπούλου

«Η Κυβέρνηση στηρίζει τους παραγωγούς σταφίδας με το ποσό των 4.700.000 ευρώ»

Στην συνάντηση εργασίας που συγκάλεσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, με θέμα την σταφίδα, η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, πραγματοποίησε την κάτωθι παρέμβαση:

«Κύριε Υπουργέ ευχαριστώ στο πρόσωπό σας την Κυβέρνηση για την ουσιαστική στήριξη που παρέχει στους σταφιδοπαραγωγούς μας. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Κυβέρνηση στηρίζει τους παραγωγούς σταφίδας, αυτού του σημαντικού, σε εθνικό επίπεδο, προϊόντος, το οποίο είναι και το μοναδικό προϊόν που λαμβάνει τέτοιου είδους στήριξη.

Η Κυβέρνηση στηρίζει τους παραγωγούς σταφίδας με το ποσό των 4.700.000 ευρώ, ενώ χρειάζεται να στηρίξει περαιτέρω, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τα συλλογικά σχήματα και όσους μετέχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Πράγματι, και από την σημερινή σύσκεψη, είναι εμφανές ότι όλοι έχουμε εμπιστοσύνη στην σταφίδα, η οποία αποτελεί αφενός υπερτροφή, έχοντας υψηλή διατροφική αξία, και αφετέρου σημαντικό εξαγωγικό προϊόν της χώρας. Πρόκειται για ένα σημαντικό προϊόν τόσο αυτό καθαυτό όσο και μεταποιημένο, στις διάφορες μορφές του, όπως ανέφερε και ο Υπουργός, το οποίο και υποστηρίζεται.

Στον Ν. Ηλείας καλωσορίζουμε τα προγράμματα μεταποίησης της σταφίδας, αξιοποίησης της καινοτομίας για την παρασκευή υποπροϊόντων, καθώς και διερεύνησης νέων αγορών για την πώληση της σταφίδας. Ήδη, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Υπουργείο Εξωτερικών, έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την επανεκκίνηση της σταφίδας και έχουμε συμμετάσχει σε διεθνείς συναντήσεις και forumγια να δοθεί διέξοδος στους σταφιδοπαραγωγούς. Θεωρώ ότι η σταφίδα και τα προϊόντα καινοτομίας της θα μπορούσαν να προωθηθούν περαιτέρω σε νέες αγορές μέσω της σύστασης Διυπουργικής Επιτροπής με την συμμετοχή του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Ανδρέας Νικολακόπουλος  

«Στόχος μας είναι να στηρίξουμε το προϊόν»

 «Στόχος μας είναι να στηρίξουμε το προϊόν . Να στηρίξουμε τους παραγωγούς . Το κάνουμε με τη συνέχιση της συνδεδεμένης ενίσχυσης αλλά και μέσω των έκτακτων ενισχύσεων . Το κάναμε και το προηγούμενο έτος . Το κάναμε και φέτος . Μέχρι να επανέλθει η ομαλότητα στην αγορά η οποία έχει διαταραχθεί λόγω των πολλαπλών κρίσεων ( πανδημία, πόλεμος ) αλλά και λόγω στρεβλώσεων που υπάρχουν.

Είναι το μοναδικό προϊόν που θα στηριχθεί δεύτερη φορά .

Ζήτησα να καταβληθεί προσπάθεια να αυξηθεί το ποσό (4,7 εκατ. Ευρώ)  και η ενίσχυση να είναι ακατάσχετη».

Διονύσης Καλαματιανός

«Τελείωσε η υπομονή των παραγωγών σταφίδας»

Οι παραγωγοί σταφίδας παραμένουν αόρατοι για την κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Εδώ και 3 χρόνια βυθίζονται στην απόγνωση, βλέποντας το προϊόν τους να μένει στα αζήτητα ή να δίνεται σε εξευτελιστικές τιμές, πολύ κάτω του κόστους παραγωγής. Κυριολεκτικά, όλοι αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται ένα βήμα πριν να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους.

Με σειρά κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων, τοποθετήσεων στην Ολομέλεια της Βουλής και κατάθεση ερωτήσεων προς το αρμόδιο Υπουργείο, έχουμε αναδείξει το μείζον αυτό ζήτημα που απασχολεί εκατοντάδες οικογένειες παραγωγών στην Ηλεία. Δυστυχώς, οι όποιες απαντήσεις έχουν υπάρξει είναι απογοητευτικές και δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο αισιοδοξίας.

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια μαύρης κορινθιακής σταφίδας έχουν πραγματοποιηθεί πολλές συσκέψεις και συναντήσεις, δίχως, όμως, να προκύψουν κυβερνητικές λύσεις. Ενημερωθήκαμε πως προγραμματίστηκε νέα συνάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με Φορείς, στην οποία δεν προσκληθήκαμε από το αρμόδιο Υπουργείο να συμμετάσχουμε.

Πλέον, αυτό που απαιτείται, δίχως την παραμικρή καθυστέρηση, είναι η άμεση στήριξη της σταφιδοκαλλιέργειας και των ανθρώπων της. Μεταξύ άλλων, χρειάζεται ένα πακέτο μέτρων που θα περιλαμβάνει:

•             τη γενναία στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και την απορρόφηση του προϊόντος με αξιοπρεπή τιμή παραγωγού,

•             τη λειτουργία του Κράτους ως αγοραστή των αδιάθετων ποσοτήτων σταφίδας (αγοραστής ύστατης καταφυγής) και στη συνέχεια αυτές να διοχετευθούν σε κοινωνικές δομές και δίκτυα ή/και να σταλούν ως ανθρωπιστική βοήθεια εκεί που είναι αναγκαίο,

•             παρεμβάσεις που θα ανακουφίσουν ουσιαστικά το σύνολο του αγροτικού κόσμου από το υπέρογκο κόστος παραγωγής, όπως κατάργηση καταβολής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και επιβολή μηδενικού ΦΠΑ σε λιπάσματα και αγροεφόδια.

Επιτέλους, η κυβέρνηση οφείλει να ασχοληθεί σοβαρά με το εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας προϊόν της μαύρης κορινθιακής σταφίδας. Οι παραγωγοί και οι οικογένειές τους δεν μπορούν να κάνουν άλλη υπομονή.

Μιχάλης Κατρίνης

«Εγκληματική η αδιαφορία της κυβέρνησης για την σταφίδα και την Ηλεία»

Στο πρόβλημα επιβίωσης των σταφιδοπαραγωγών της Ηλείας, ένα πρόβλημα που έχει λάβει δραματικές διαστάσεις τα τελευταία 3 χρόνια, η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να κερδίζει χρόνο, να μοιράζει υποσχέσεις και να μην κάνει τίποτα.

Η κυβέρνηση, αφού μοίρασε πέρυσι υποσχέσεις για αγορά ποσοτήτων σταφίδας και διάθεση σε νοσοκομεία, στρατό και σχολεία (έγγραφη απάντηση υπουργού σε κοινοβουλευτικό έλεγχο!) χωρίς να κάνει, φυσικά, τίποτα, δεν απάντησε ποτέ για το θα υιοθετήσει την πρόταση των συνεταιριστικών οργανώσεων για ένταξη του προϊόντος σε πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας στην Ουκρανία, προκειμένου να στηριχθούν άμεσα και ουσιαστικά οι παραγωγοί.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα παραγωγής και εμπορίας της κορινθιακής σταφίδας περιμένουν ακόμη το σχέδιο της κυβέρνησης και τη σύσταση της ειδικής επιτροπής, τη στιγμή που το εισόδημά τους πλήττεται, από την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής και τη χαμηλή τιμή πώλησης του προϊόντος.

Όσο η ηγεσία του Υπουργείου δεν έχει ξεκάθαρες λύσεις,  τόσο περισσότεροι παραγωγοί θα σκέφτονται την οριστική έξοδό τους από την καλλιέργεια της σταφίδας, αφού δε βλέπουν ενδιαφέρον από την πολιτεία. Και αυτό το ενδιαφέρον δεν υπάρχει για την σταφίδα και την Ηλεία, αλλά υπάρχει για τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια και τα βερίκοκα, την Ημαθία, την Πέλλα, τη Φλώρινα, την Κοζάνη και τη Λάρισα, αφού μόλις μία εβδομάδα πριν η κυβέρνηση υπέγραψε απόφαση για πληρωμή αποζημίωσης μέσω deminimis. Δύο μέτρα και δύο σταθμά λοιπόν…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ