Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΗλεία: Ολιγωρία τράπεζας σε υπόθεση απάτης-Έπεσε σε τηλεφωνική… αναμονή η προσπάθεια προστασίας...

Ηλεία: Ολιγωρία τράπεζας σε υπόθεση απάτης-Έπεσε σε τηλεφωνική… αναμονή η προσπάθεια προστασίας του λογαριασμού

Ενώ οι ηλεκτρονικές και τηλεφωνικές απάτες βρίσκονται σε έξαρση

Οι ηλεκτρονικές και τηλεφωνικές απάτες που αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς ιδιωτών και επιχειρήσεων έχουν αποβεί καθημερινό φαινόμενο. Δυστυχώς, χιλιάδες συμπολίτες μας, συνεχώς, πέφτουν θύματα τέτοιων εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Η ΕΛ.ΑΣ. ενημερώνει διαρκώς για τους τρόπους αποφυγής τέτοιων φαινομένων, ενώ η εφημερίδα μας έχει αναδείξει το θέμα με ουκ ολίγες φορές.

Ωστόσο, θα πρέπει να σταθούμε και στον ρόλο των τραπεζών και την υποχρέωσή τους να προστατεύουν τους πελάτες τους. Η «ΠΡΩΤΗ» φέρνει σήμερα στην δημοσιότητα μία υπόθεση που αποκαλύπτει την ολιγωρία τραπεζικού ιδρύματος απέναντι στις απάτες.

Επιχείρηση της Ηλείας έπεσε θύμα ηλεκτρονικής απάτης πριν λίγες ημέρες και άμεσα επικοινώνησε με το υποκατάστημα Τράπεζας στον Νομό με το οποίο συναλλάσσεται καθημερινά, για να γίνει δέσμευση του λογαριασμού.  Η απάντηση της διοίκησης του υποκαταστήματος ήταν πως έπρεπε να γίνει επικοινωνία με το τμήμα απατών της εν λόγω Τράπεζας. Το αποτέλεσμα ήταν η επιχείρηση να βρεθεί σε τηλεφωνική αναμονή για πάνω από 30 λεπτά, μέχρι να μιλήσει με εύκαιρο υπάλληλο από το τμήμα απατών! Η γραμμή μετά από λίγα δευτερόλεπτα έπεσε! Φυσικά, μέχρι εκείνο το σημείο τα χρήματα είχαν κάνει «φτερά» από τον λογαριασμό. Ακολούθησε επίσκεψη των εκπροσώπων της επιχείρησης στο υποκατάστημα της Τράπεζας όπου και εξέφρασαν τα εύλογα παράπονά τους, με την απάντηση να είναι πως οι εντολές που έχουν είναι να κατευθύνουν τους πελάτες για επικοινωνία με το τμήμα απατών στα κεντρικά της Τράπεζας. Το… αστείο και συνάμα απαράδεκτο της υπόθεσης είναι πως όταν υπάλληλος από το υποκατάστημα της Τράπεζας προσπάθησε να επικοινωνήσει ο ίδιος με το τμήμα απατών βρέθηκε και αυτός στην αναμονή!

Εν έτει 2023, και με τις ηλεκτρονικές απάτες να είναι καθημερινό φαινόμενο, οι τράπεζες οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ένα τηλεφωνικό κέντρο με αναμονή δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση. Η προστασία των πελατών τους είναι ανάμεσα στις συμβατικές τους υποχρεώσεις.

Γρηγόρης Κατσώλης, Πρόεδρος Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας

 «Να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί οι πολίτες»

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα το φαινόμενο με τις τηλεφωνικές, και όχι μόνο, απάτες, παρουσιάζει μεγάλη έξαρση και για αυτό τον λόγο οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποστέλλουν είτε μέσω email είτε μέσω μηνυμάτων προσωπικά τους στοιχεία όπως κωδικούς  των τραπεζικών τους καρτών & εφορίας, ενώ θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί σε τηλεφωνικές κλήσεις που δέχονται από επίδοξους απατεώνες. Με το πρόσχημα επιστροφής χρημάτων από την εφορία, από παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας ή έκτακτης ανάγκης φιλικού- συγγενικού προσώπου (νοσηλεία σε νοσοκομείο)οι επίδοξοι απατεώνες προσπαθούν να παραπλανήσουν τους πολίτες προκειμένου να τους αποσπάσουν προσωπικά δεδομένα με απώτερο σκοπό να αφαιρέσουν χρήματα από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται και από τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εμπορίας ελαιολάδου.  Η περίοδος συγκομιδής  βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι βέβαιο ότι οι προαναφερόμενες επιχειρήσεις θα βρεθούν στο στόχαστρο κακόβουλων ατόμων οι οποίοι θα προσπαθήσουν να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος.

Εν κατακλείδι δεν συνομιλούμε με άτομα που δεν γνωρίζουμε προσωπικά, ούτε αποστέλλουμε προσωπικά στοιχεία με οποιονδήποτε τρόπο, οι δε επιχειρηματίες δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να συναλλάσσονται με άγνωστα άτομα, πολλώ δε μάλλον να παρέχουν τις υπηρεσίες τους μέσω internet & να δέχονται επιταγές χωρίς προηγουμένως να ελέγχουν την γνησιότητα τους. Να επιδιώκουν την φυσική παρουσία των πελατών  στον χώρο εργασίας τους προκειμένου να εκμηδενίσουν τις πιθανότητες να “πέσουν” θύματα απάτης».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ