Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΤο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου επιδιώκει εξακτίνωση στον Πύργο

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου επιδιώκει εξακτίνωση στον Πύργο

Εγκρίθηκε ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Πύργου η σύναψης προγραμματικής σύμβασης

Διημερίδα και διεξαγωγή ενός Πανελληνίου Πρωταθλήματος στον Δήμο Πύργου

Μπορεί το Πανεπιστήμιο Πατρών με την συναίνεση του Υπουργείου Παιδείας να έβαλαν «λουκέτο» στα Πανεπιστημιακά τμήματα της Ηλείας, ωστόσο φαίνεται ότι ο δήμος Πύργου επιλέγει να «γυρίσει σελίδα» σε συνεργασία με τον Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου που εδώ και χρόνια επιδιώκει την εξακτίνωση του και στην Ηλεία.

Στα τέλη του Σεπτεμβρίου πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Πύργου ομόφωνα η σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Πύργου και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για την πράξη «Διοίκηση Αθλητισμού & Δήμος Πύργου». Στην σχετική εισήγηση που έχει αναρτηθεί στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ με ΑΔΑ: 9ΘΡ2Ω17-Ω89 επισημαίνεται ότι ο Δήμος Πύργου, στα πλαίσια του αναπτυξιακού του ρόλου, εστιάζει στην ανάδειξη και κατά συνέπεια, στην ανάπτυξη του Αθλητισμού στην περιοχή και στα οφέλη τα οποία 0α προκόψουν μέσα από την προσέγγιση αυτή.

Για το λόγο αυτό, επιθυμεί να διαμορφώσει μία συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και συγκεκριμένα με το Εργαστήριο Οργάνωσης, Διοίκησης Υπηρεσιών και Ποιότητας Ζωής του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού, υπογράφοντας μαζί του Προγραμματική Σύμβαση. Το αντικείμενο αυτής, είναι η εκπόνηση προγράμματος με τίτλο ” Διοίκηση Αθλητισμού και Δήμος Πύργου “, Μέσα από το συγκεκριμένο έργο, θα παρασχεθούν ειδικές γνώσεις στην οργάνωση και στην διοίκηση ενός σύγχρονου μοντέλου διοίκησης ενός αθλητικού οργανισμού. Η σπουδαιότητα δε αυτού του εγχειρήματος έγκειται στην δημιουργία /διαμόρφωση μίας συνείδησης σε όλους, είτε ασχολούνται, είτε όχι με τον αθλητισμό, στο πόσο σημαντικό θέμα είναι η Διοίκηση στον Αθλητισμό.

Η διάρκεια της Προγραμματικής Σύμβασης είναι έξι (6) μήνες και συγκεκριμένα καλύπτει το χρονικό διάστημα από 01.01.2023 έως και 30.06.2023, με δυνατότητα παράτασης αυτής, κατόπιν σύμφωνης γνώμης των συμβαλλόμενων.

Το περιεχόμενο της Σύμβασης

Μέσα από το συγκεκριμένο έργο θα παρασχεθούν ειδικές γνώσεις στην οργάνωση και στη διοίκηση ενός σύγχρονου μοντέλου διοίκησης ενός αθλητικού οργανισμού.

Από έρευνα που έχει γίνει, προέκυψε ότι λιγότεροι από 5% των παραγόντων που είναι οε ομοσπονδίες έχουν σχέση με τον αθλητισμό -δηλαδή ήταν αθλητές- και λιγότερο από 2% είχαν ειδικές γνώσεις στην οργάνωση και στη διοίκηση. Αυτό σημαίνει ότι δεν διαθέτουν στοιχεία από το σύγχρονο μοντέλο διοίκησης ενός αθλητικού οργανισμού. Κι έτσι βαδίζουν στο παραδοσιακό μοντέλο το οποίο οδηγεί σε «αδιέξοδα».

Η σπουδαιότητα αυτού του εγχειρήματος έγκειται ότι θα βοηθηθούν όλοι όσοι ασχολούνται και μη με κάθε μορφή αθλητισμού, να αντιληφθούν πόσο σημαντική είναι η Διοίκηση στον Αθλητισμό.

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου έχει καταφέρει μέσα σε 20 χρόνια ζωής να ριζώσει σε 6 πόλεις, να αναπτύξει 22 τμήματα, να διαμορφώσει ένα χαρακτήρα πολυθεματικό και να οργανώσει όλα τα αντικείμενα και τους κύκλους σπουδών. Μέσα από τη διαρκή προσπάθεια για την αναζήτηση και την παροχή ενός υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκών σπουδών και ερευνητικών, αλλά και συμβουλευτικών υπηρεσιών, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου έχει ήδη καταφέρει να επιδεικνύει εξαιρετικά σημαντικά ορόσημα ποιότητας, γεγονός που ενισχύει ακόμη περισσότερο την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος.

Το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού, αποτελεί το μοναδικό Πανεπιστημιακό Τμήμα στην Ελλάδα που προάγει την επιστήμη της Αθλητικής Διοίκησης και συμβάλλει στην παραγωγή επιστημόνων ικανών να αναλάβουν την οργάνωση και διαχείριση αθλητικών εκδηλώσεων, φορέων και επιχειρήσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Το Εργαστήριο Οργάνωσης, Διοίκησης Υπηρεσιών και Ποιότητας Ζωής (iSportManagement LAB του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού (ΤΟΔΑ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αναλαμβάνει τον ακαδημαϊκό συντονισμό της Δράσης αυτής.

Σκοπός και αντικείμενο της σύμβασης

Σκοπός της σύμβασης είναι η διεξαγωγή διημερίδας στην πόλη του Πύργου με αντικείμενο τη διοίκηση του Αθλητισμού αλλά και η διερεύνηση της δυνατότητας διεξαγωγής ενός Πανελληνίου Πρωταθλήματος ενός αγωνίσματος στον Δήμο Πύργου. Στη διημερίδα οι ομιλητές θα είναι άτομα με αναγνωρισμένη εμπειρία από το χώρο της Οργάνωσης και Διαχείρισης του αθλητισμού και όχι μόνο, παρέχοντας εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στο αντικείμενο της Διοίκησης του Αθλητισμού, Καταθέτοντας την επιστημονική και βιωματική γνώοη τους στο κεφαλαιώδες θέμα “Αθλητισμός και Διοίκηση” και με τις ομιλίες τους θα συμβάλλουν στην μελλοντική αντιμετώπιση διαφόρων σχετικών ζητημάτων. Το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει τη διεξαγωγή διημερίδας στην πόλη του Πύργου με αντικείμενο τη Διοίκηση του Αθλητισμού αλλά και η διερεύνηση της δυνατότητας διεξαγωγής ενός Πανελληνίου Πρωταθλήματος ενός αγωνίσματος στον Δήμο Πύργου, όπου θα υλοποιηθούν από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού, μέσω του Εργαστηρίου Οργάνωσης, Διοίκησης Υπηρεσιών & Ποιότητας Ζωής.

Διάρκεια και φορέας υλοποίησης

Η διάρκεια της Προγραμματικής Σύμβασης είναι έξι μήνες (από 01.01.2023 εως 30.06.2023), Η διάρκεια της μπορεί να παραταθεί με τη σύμφωνη γνώμη των συμβαλλομένων μερών. Φορέας Υλοποίησης τιις Σύμβασης ορίζεται το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου διά του ΕΛΚΕ. Επικεφαλής του έργου ορίζεται ο Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Οργάνωσης, Διοίκησης Υπηρεσιών & Ποιότητας Ζωής του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού κ. Αλεξόπουλος Παναγιώτης. Επιστημονικός Υπεύθυνος ορίζεται Ο Καθηγητής κ. Αλεξόπουλος Παναγιώτης, ο οποίος φέρει την επιστημονική ευθύνη για την ποιοτική και ποσοτική εκτέλεση του έργου, είναι ο αποκλειστικός εντολέας όλων των δαπανών και εξ ολοκλήρου υπεύθυνος τόσο απέναντι στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, όσο και απέναντι στον φορέα χρηματοδότησης για την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων και για την επιστημονική αρτιότητα του εκτελούμενου έργου.

Για την εκτέλεση του έργου και με ευθύνη του ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου συγκροτείται ομάδα έργου. Την ευθύνη κατανομής της εργασίας ανάμεσα στα μέλη της ομάδας έργου και του συντονισμού της ομάδας έχει ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου.

Α. Αγγελίδου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ