Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΣτα μέσα Ιανουαρίου η ρύθμιση Βορίδη για τις Επιτροπές των ΟΤΑ μετά...

Στα μέσα Ιανουαρίου η ρύθμιση Βορίδη για τις Επιτροπές των ΟΤΑ μετά την απόφαση του ΣτΕ

Αλλάζουν οι αρμοδιότητες, όχι όμως η σύνθεση

«Ορισμένες αρμοδιότητες θα επιστρέψουν στα Δημοτικά και Περιφερειακά συμβούλια», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών

Στα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται να καταθέσει στην Βουλή την διορθωτική ρύθμιση για τις Επιτροπές των ΟΤΑ, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, καθώς είναι θεσμικά υποχρεωμένος να συμμορφωθεί με την καθαρογραμμένη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του aiteros.gr μάλιστα, η καθαρογραμμένη απόφαση του ΣτΕ έχει ήδη επιδοθεί στον υπουργό Εσωτερικών.

Ο Μάκης Βορίδης, στις 5 Ιανουαρίου, από την Φλώρινα προανήγγειλε τη συμμόρφωση της λειτουργίας των Οικονομικών Επιτροπών των ΟΤΑ με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ. Στο περιθώριο της συνάντησης του με στελέχη της ΝΔ στην περιοχή του Αμυνταίου Φλώρινας δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι στις 17 Ιανουαρίου κατά την διάρκεια της συζήτησης στην βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την πολυεπίπεδη εκπαίδευση «θα φέρουμε τροπολογία όπου θα συμμορφωνόμαστε με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας». Πρόσθεσε ότι «οι συνθέσεις της Οικονομικής επιτροπής και της Ποιότητας Ζωής θα μείνουν ως έχουν με βάση την ισχύουσα διάταξη» διευκρίνισε όμως ότι θα υπάρξει παρέμβαση μας σε σχέση με την κατανομή των αρμοδιοτήτων. Ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι «ορισμένες αρμοδιότητες θα επιστρέψουν στα Δημοτικά και Περιφερειακά συμβούλια» επισημαίνοντας ότι οι φορείς της αυτοδιοίκησης «θα ενημερωθούν αναλυτικά από σχετική εγκύκλιο που εκδοθεί από το υπουργείο». Σημείωσε ότι πριν την εισαγωγή της τροπολογίας στην βουλή έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τα θεσμικά όργανα ης αυτοδιοίκησης, ΚΕΔΕ και Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, όπου θα υπάρξει ενημέρωση και συζήτηση για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Απόφαση-σταθμός

Πρόκειται για μια απόφαση – σταθμό στα χρονικά της Αυτοδιοίκησης, που ανατρέπει καθοριστικά την αντιδημοκρατική σύλληψη των διατάξεων του τέως υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου και επαναφέρει τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στην προτεραία κατάσταση, όπως αυτές αποτυπώθηκαν την επομένη των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019 με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης βρίσκεται, λοιπόν, αντιμέτωπος αφ’ ενός με την κακή νομοθέτηση του προκατόχου του, αφ’ ετέρου με την συμμόρφωση σε κάτι που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ουδέποτε πίστευε και αφορούσε την διαφύλαξη της τοπικής Δημοκρατίας στην χώρα και άρα και στην διαμόρφωση δυναμικής συναινέσεων μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων, όπως αυτές εκπήγαζαν από το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής.

Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ακυρώνει τις διατάξεις Θεοδωρικάκου στο σκέλος της υπερενίσχυσης της διοικούσας παράταξης. Αποκαθιστά, επίσης, και την τοπική Δημοκρατία ακυρώνοντας την μεταφορά αρμοδιοτήτων από το δημοτικό συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Με τη συγκεκριμένη απόφαση, δηλαδή, αποκαθίσταται το κύρος του Δημοτικού Συμβουλίου ως το κατ’ εξοχήν πολιτικό όργανο, που αποτυπώνει την λαϊκή βούληση!

Ως εκ τούτου, καταρρίπτεται ο ισχυρισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη περί κυβερνησιμότητας των Δήμων και Περιφερειών και άρα αποκαθίσταται η αποτύπωση της λαϊκής βούλησης, όπως αυτή εκφράστηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.

Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης είναι υποχρεωμένος να νομοθετήσει υπό το βάρος όχι μόνον της δημοκρατικής κατακραυγής, αλλά και υπό το βάρος της αναταραχής, που έχει προκληθεί στην Αυτοδιοίκηση όχι από την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά από την νομοθέτηση του προκατόχου του Τάκη Θεοδωρικάκου.

Σημειωτέον ότι το διατακτικό της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ορίζει ότι από την 1η Δεκεμβρίου 2022 ακυρώνονται ΟΛΕΣ οι αποφάσεις που έχουν λάβει η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στους 332 Δήμους  και στις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η ακύρωση των αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής επηρεάζει πρακτικά όλα τα επίπεδα Διοίκησης του κράτους και της Αυτοδιοίκησης της χώρας!

Βέβαια, οι έμπειροι Δήμαρχοι, καθότι γνωρίζουν τις κακοτοπίες της κακής νομοθέτησης, έχουν ήδη λάβει τα μέτρα τους και προκειμένου να αποφύγουν τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, φέρνουν προς ψήφιση όλα τα θέματα της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στα Δημοτικά Συμβούλια.

Ωστόσο, υπάρχουν και οι Δήμαρχοι, οι οποίοι επιμένουν να λειτουργούν την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής σαν προσωπικά τους Δημοτικά Συμβούλια, ισχυριζόμενοι ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης δεν έχει νομοθετήσει ακόμη!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ