Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΧωρίς… ψυχίατρο το Κέντρο Ψυχικής Υγείας στην Καλαμάτα!

Χωρίς… ψυχίατρο το Κέντρο Ψυχικής Υγείας στην Καλαμάτα!

Χωρίς… ψυχίατρο λειτουργεί το Κέντρο Ψυχικής Υγείας στην Καλαμάτα, μετά τη μετάθεση του διευθυντή του Ανδρέα Υφαντή πέρυσι τον Οκτώβριο στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, με απόφαση του υπουργείου Υγείας. Ολους αυτούς τους μήνες με απόφαση του Δ.Σ. του Νοσοκομείου Μεσσηνίας χρέη επιστημονικά υπεύθυνου εκτελεί ο διευθυντής του Ψυχιατρικού Τμήματος του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Βίκτωρας Λαζάρου.

ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΨΥΧΙΑΤΡΟ

Ωστόσο, οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες από αυτές που μπορεί πλέον να καλύψει το Κέντρο Ψυχικής Υγείας ή όσα μπορεί να κάνει ο κ. Λαζάρου. Η προσφορά του οποίου αναγκαστικά, λόγω του τεράστιου όγκου δουλειάς, περιορίζεται στο κομμάτι της απλής διεκπεραίωσης: Δηλαδή στο να δίνει γνωματεύσεις και να γράφει συνταγές και βεβαιώσεις. Χωρίς να αγγίζει ουσιαστικά θεραπευτικά ζητήματα ή να προγραμματίζει νέες συναντήσεις για την ψυχιατρική παρακολούθηση ατόμων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Η διοικήτρια του Νοσοκομείου Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη παραδέχτηκε τα προβλήματα στο κομμάτι που αφορά την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Τόνισε πως, δυστυχώς, δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ψυχιάτρους να εργαστούν στην περιφέρεια. Η διοίκηση του νοσοκομείου από την πλευρά της έχει βέβαια ζητήσει την έγκριση προκήρυξης για τη θέση ψυχιάτρου στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας. Αλλά πέρα από το μειωμένο έως ανύπαρκτο ενδιαφέρον ψυχιάτρων να εργαστούν στην Καλαμάτα. Έχει να αντιμετωπίσει και τις ατέρμονες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΚΛΙΝΕΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

Η κ. Αλειφέρη σημείωσε μάλιστα πως, εξαιτίας της έλλειψης ψυχιάτρων, για να συνεχίσει η Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες και να μπορέσουν οι υπάρχοντες ψυχίατροι να αντεπεξέλθουν στα αυξημένα καθήκοντά τους (σ.σ. το Νοσοκομείο είναι υπεύθυνο για την λειτουργία συνολικά 5 δομών ψυχικής υγείας στο νομό μαζί με την Ψυχιατρική Κλινική). Μειώθηκαν οι κλίνες από 12 σε 8.

Εν τω μεταξύ εκκρεμούν οι προσλήψεις δύο μόνιμων ψυχιάτρων επιμελητών Β’ για το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Που σχεδιάζεται να υποστηρίξουν και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας μέχρι την στελέχωσή του.

Επίσης, μετά τις 15 Απριλίου αναμένεται να αναλάβει υπηρεσία στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Καλαμάτας μια επικουρική παιδοψυχίατρος. Της οποίας η πρόσληψη έχει εγκριθεί από την 6η ΥΠΕ για χρονικό διάστημα 24 μηνών.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Η διοικήτρια Ελένη Αλειφέρη μας τόνισε ότι επιδίωξη του Νοσοκομείου Μεσσηνίας είναι να υποστηρίξει τις υπάρχουσες δομές ψυχικής υγείας και να ενισχύσει παράλληλα τις παρεχόμενες υπηρεσίες στο κομμάτι αυτό με νέα προγράμματα. “Επιθυμούμε να υποστηρίξουμε τις υπάρχουσες δομές και να επεκτείνουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες ψυχικής υγείας με νέες· δεν είναι πολιτική μας να συρρικνώσουμε τα προγράμματα ψυχικής υγείας σε μια εποχή που ο ψυχολογικός αντίκτυπος της πανδημίας είναι εμφανής και τα ψυχικά προβλήματα εντείνονται” ανέφερε.

Οι ενέργειες του Νοσοκομείου Μεσσηνίας εστιάζουν συγκεκριμένα α) στην ανάπτυξη παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών μέσω κινητής μονάδας ψυχικής υγείας και β) στην ανάπτυξη υπηρεσιών ολοκληρωμένης κοινοτικής θεραπείας και υπηρεσιών νοσηλείας κατ’ οίκον. Η σκοπιμότητα ανάπτυξης των προαναφερόμενων προγραμμάτων και η πρόσληψη συνολικά 6 ατόμων για τη λειτουργία τους έχουν ήδη εγκριθεί από τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας, και έχει υποβληθεί πρόταση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για χρηματοδότησή τους .

πηγη: eleftheriaonline.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ