Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΟι αδελφοί Μενέντεζ που σκότωσαν τους γονείς τους ζητούν αποφυλάκιση λόγω νέων...

Οι αδελφοί Μενέντεζ που σκότωσαν τους γονείς τους ζητούν αποφυλάκιση λόγω νέων στοιχείων

H μαρτυρία ενός άνδρα που λέει ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον πατέρα τους και μια σοκαριστική επιστολή είναι επαρκή στοιχεία για να αφεθούν ελεύθεροι, λέει η νομική τους ομάδα

Οι δικηγόροι του Έρικ και του Λάιλ Μενέντεζ, των δύο αδελφών που εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης για τον φόνο των γονιών τους στην πολυτελή έπαυλη της οικογένειας στο Μπέβερλι Χιλς το 1989, ισχυρίζονται ότι τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει στην υπόθεση επαρκούν για να αναιρεθεί η καταδίκη τους και να αφεθούν ελεύθεροι.

Στο αίτημα habeas (αίτημα περί αμφισβητήσεως της νομιμότητας της κρατήσεως) που κατέθεσαν σε δικαστήριο του Λος Άντζελες την περασμένη Τετάρτη, οι δικηγόροι των δύο αδελφών υποστηρίζουν ότι σε μία επιστολή που έστειλε ο Έρικ στον ξάδελφό του οχτώ μήνες πριν τις σοκαριστικές δολοφονίες, περιλαμβάνονται λεπτομέρειες για την σεξουαλική κακοποίηση που δεχόταν ο νεαρός από τον πατέρα του. Επίσης επικαλούνται τη μαρτυρία ενός ακόμη άνδρα που ισχυρίζεται ότι είχε ναρκωθεί και βιαστεί από τον πατέρα των αγοριών όταν ήταν μέλος της πετυχημένης εφηβικής μπάντας Menudo, που είχε κατακτήσει το νεανικό κοινό τη δεκαετία του ’80.

Υπενθυμίζεται ότι στις πολύκροτες δίκες των δύο αγοριών τη δεκαετία του ’90, οι αδελφοί Μενέντεζ παραδέχονταν ότι σκότωσαν τους γονείς τους, Χοσέ και Κίτι, αρνούμενοι ωστόσο ότι επρόκειτο για φόνο εκ προμελέτης.

Σύμφωνα με όσα υποστήριζαν – και συνεχίζουν να υποστηρίζουν – τα αδέλφια, ο πατέρας τους, ένας αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος, τους κακοποιούσε σεξουαλικά επί χρόνια, με την ανοχή της μητέρας τους, και έτσι το έγκλημά τους διεπράχθη σε κατάσταση αυτοάμυνας. Αρχικά τα δύο αδέλφια δικάστηκαν χωριστά, όμως και στις δύο δίκες τα σώματα των ενόρκων δεν κατάφερναν να συμφωνήσουν ως προς τη φύση του εγκλήματος και έτσι κηρύχθηκε κακοδικία. Ακολούθησε δεύτερη δίκη για τον Έρικ και ο Λάιλ, που αυτή τη φορά κάθισαν μαζί στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Αυτή τη φορά βρέθηκαν ένοχοι για τη δολοφονία των γονιών τους και καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη χωρίς τη δυνατότητα αποφυλάκισης υπό όρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτή τη δεύτερη δίκη, μεγάλο μέρος των στοιχείων που αφορούσαν στη φερόμενη σεξουαλική κακοποίηση των δύο αγοριών δεν έγινε δεκτό. Η κατηγορούσα αρχή υποστήριξε ότι οι δύο νέοι δολοφόνησαν εν ψυχρώ τους γονείς τους εποφθαλμιώντας την τεράστια οικογενειακή περιουσία. Το γεγονός ότι και οι δυο είχαν περάσει τους μήνες μετά τη δολοφονία – πριν τη σύλληψή και την ομολογία τους – ξοδεύοντας υπέρογκα ποσά σε αγορές πολυτελών ρολογιών και αυτοκινήτων, μαθήματα τένις και προσωπικές τους επενδύσεις, σίγουρα δεν βοήθησε την υπερασπιστική τους γραμμή.

Τα νέα στοιχεία για την υπόθεση

Στην επιστολή που έστειλε ο Έρικ Μενέντεζ στον ξάδελφό του, Άντι Κάνο, τον Δεκέμβριο του 1988, ο νεαρός τότε άνδρας γράφει τα εξής: «Συμβαίνει ακόμα Άντι, αλλά τώρα τα πράγματα είναι χειρότερα για εμένα… Είναι τόσο υπέρβαρος που δεν αντέχω ούτε να τον κοιτάζω. Δεν ξέρω πότέ με σιγουριά πότε θα συμβεί και αυτό με τρελαίνει. Κάθε νύχτα μένω ξάγρυπνος με τον φόβο ότι μπορεί να μπει στο δωμάτιό μου. Πρέπει να το βγάλω από το μυαλό του. Ξέρω τι μου είχε πει και παλαιότερα αλλά φοβάμαι. Δεν ξέρεις τον μπαμπά μου όπως εγώ. Είναι τρελός! Με προειδοποίησε εκατό φορές να μη μιλήσω σε κανέναν, ειδικά στον Λάιλ. Είμαι τόσο δειλός; Δεν ξέρω πως θα το αντέξω όλο αυτό. Μπορώ να το αντιμετωπίσω Άντι, απλώς πρέπει να σταματήσω να το σκέφτομαι».

Η επιστολή ανακαλύφθηκε από τη μικρότερη αδελφή του Χοσέ Μενέντεζ και μητέρα του Άντι, Μάρτα Κάνο, που την μοιράστηκε πρώτη φορά με τον δημοσιογράφο Ρόμπερτ Ραντ το 2018. Στη συνέχεια εκείνος την παραχώρησε στον πρώην δικηγόρο του Έρικ Μενέντεζ, Κλιφ Γκάρντνερ. Πρόκειται για ένα αποδεικτικό στοιχείο που δεν παρουσιάστηκε σε καμία από τις δύο δίκες, σύμφωνα με το CNN που εξέτασε τα πρακτικά.

Ο Γκάρντνερ ανακάλυψε επίσης πέρυσι ότι, σε συνέντευξη που παραχώρησε για τις ανάγκες ενός ντοκιμαντέρ, ο 52χρονος σήμερα Ρόι Ροσέλο, Πορτορικανός τραγουδιστής που τη δεκαετία του ’80 άνηκε στην εφηβική μπάντα Menudo, κατηγορεί τον πατέρα των δύο αγοριών ότι είχε κακοποιήσει σεξουαλικά και τον ίδιο.

Η σειρά ντοκιμαντέρ ονομάζεται «Menendez + Menudo: Boys Betrayed» και σε αυτή ο Ροσέλο ισχυρίζεται ότι Χοσέ Μενέντεζ τον βίασε συνολικά τρεις φορές όταν εκείνος ήταν μόλις 13-14 ετών και βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για συναυλίες με τους Menudo. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χοσέ Μενέντεζ κατείχε τότε μια αρκετά υψηλόβαθμη θέση στην RCA Records, τη δισκογραφική της εφηβικής μπάντας.

Τόσο η επιστολή του Έρικ Μενέντεζ όσο και η μαρτυρία ενός ακόμη «θύματος» αντικρούουν όσα είχε υποστηρίξει στο δικαστήριο η κατηγορούσα Αρχή, ότι δηλ. ο πατέρας των δυο νεαρών δεν ήταν βίαιος χαρακτήρας που θα μπορούσε να κακοποιεί τα παιδιά του, αναφέρει η αίτηση habeas που κατέθεσαν την περασμένη εβδομάδα οι δικηγόροι του Έρικ και του Λάιλ.

«Τα νέα στοιχεία δεν δείχνουν απλώς ότι ο Χοσέ Μενέντεζ ήταν ένας βίαιος και βάναυσος άνδρας που κακοποιούσε παιδιά, αλλά αποτυπώνουν και το γεγονός ότι ο πατέρας του Έρικ Μενέντεζ εξακολουθούσε να τον κακοποιεί μέχρι και τον Δεκέμβριο του 1988, όπως άλλωστε υποστήριζε πάντα η νομική τους ομάδα», σημειώνουν οι δικηγόροι των δύο αδελφών στο νομικό έγγραφο, ζητώντας την ακύρωση της καταδίκης σε ισόβια ή τον ορισμό ακροαματικής διαδικασίας για την παρουσίαση των νέων αποδεικτικών στοιχείων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ