«Νομοθετούν την αδιαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις»

0
618

Διονύσης Καλαματιανός

Την εμμονή της Κυβέρνησης να εκχωρεί αρμοδιότητες του Κράτους σε ιδιώτες, με συνθήκες αδιαφάνειας, στηλίτευσε από το βήμα της Βουλής ο Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Διονύσης Καλαματιανός, στο πλαίσιο της συζήτησης νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις.

Ξεκινώντας την τοποθέτηση του, εγκάλεσε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, καθώς οι εξαγγελίες για την λήψη αυστηρότερων μέτρων αποδεικνύουν για μια φορά ακόμη την παταγώδη αποτυχία της.

Εισερχόμενος στο θέμα συζήτησης, υποστήριξε ότι με τον ν. 4412/2016, θεσμοθετήθηκε ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για όλα τα είδη συμβάσεων, τα έργα, τις μελέτες, τις υπηρεσίες και τις προμήθειες και ενσωματώθηκαν οι ευρωπαϊκοί κανόνες.

«Αντιμετωπίστηκε η πολυνομία, οι συστηματικές κατατμήσεις και η ανασφάλεια δικαίου. Προωθήθηκαν τα ηλεκτρονικά μέσα στις δημόσιες συμβάσεις. Απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες, ενισχύθηκε ο ανταγωνισμός, διευκολύνθηκε η συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ενισχύσαμε την διαφάνεια».

Για το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε, ο Βουλευτής ήταν κατηγορηματικός:

«Με τις προτάσεις σας κ. Υπουργέ δεν ενισχύετε τη δημόσια διοίκηση, αλλά την οδηγείτε σε παράλυση. Δημιουργείτε συνθήκες αδιαφάνειας και διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Εδώ και ένα χρόνο, υπό συνθήκες πανδημίας, έχετε επιδοθεί σε ρεσιτάλ απευθείας αναθέσεων. Όλοι γνωρίζουν ότι αυτή η διαδικασία δεν χαρακτηρίζεται για τη μέγιστη διασφάλιση της διαφάνειας και της αντιμετώπισης της διαφθοράς. Χρησιμοποιείτε την πανδημία για να μοιράζετε δημόσιο χρήμα. Και τώρα έρχεστε και νομοθετείτε τη γενναία αύξηση των ποσών, που θα μπορούν να δοθούν με τον τρόπο αυτό. Αλήθεια, πιστεύετε ότι με τέτοιους τρόπους προστατεύετε το δημόσιο συμφέρον από περιπτώσεις διαφθοράς και κατασπατάλησης δημόσιων πόρων;

Ενώ, λοιπόν, δημιουργείτε τέτοιες συνθήκες, με το νομοσχέδιο σας, ιδιωτικοποιείτε μέρος του πεδίου της διαχείρισης των δημόσιων έργων στη χώρα. Μεταφέρετε την επίβλεψη δημόσιων έργων σε ιδιώτες».

Για το ζήτημα της διαφάνειας, ήταν σαφής:

«Δεν εξασφαλίζετε τη διαφάνεια και δεν κάνετε τίποτα για την αποφυγή της σύγκρουσης συμφερόντων. Χωρίς τη συστηματική παρουσία των μηχανικών του δημοσίου στα ελεγχόμενα έργα, ουσιαστικά δεν θα ασκείται έλεγχος επί του ιδιώτη ελεγκτή. Επίσης, είναι προφανές ότι προκύπτουν ζητήματα όταν ο ιδιώτης που επιβλέπει το έργο θα αμείβεται από τη σύμβαση, την εκτέλεση της οποίας επιβλέπει. Γνωρίζετε ότι αν η αμοιβή δίνεται με βάση την πρόοδο του έργου, υπάρχει ο κίνδυνος ο ιδιώτης να “κλείσει” το έργο με πρόχειρο τρόπο για να πληρωθεί. Ταυτόχρονα, με όλα αυτά, διευκολύνετε τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες. Ουσιαστικά επιτρέπετε στους ισχυρούς οικονομικούς φορείς του κατασκευαστικού κλάδου να συμπράξουν, προκειμένου να ολοκληρωθεί έργο, το οποίο έχει ήδη ανατεθεί σε έναν από αυτούς. Ποια διαφάνεια και ποια ίση μεταχείριση διασφαλίζει αυτό;», ρώτησε εμφατικά.

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν τις εργατικές παραβιάσεις.

«Καταργείτε διατάξεις που προστατεύουν τους εργαζόμενους. Καταργείτε διατάξεις που περιορίζουν την ασυδοσία των εργοδοτών. Εδώ, λοιπόν, σπεύδετε να καταργήσετε τον υποχρεωτικό αποκλεισμό από τις δημόσιες συμβάσεις των εταιριών που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, με υψηλής και πολύ υψηλής σοβαρότητας πράξεις, για τις οποίες έχουν επιβληθεί πρόστιμα από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, με δεσμευτική ισχύ.  Κλείνετε το μάτι, δηλαδή, για μια ακόμη φορά, στους παραβάτες της εργατικής νομοθεσίας και των εργασιακών δικαιωμάτων.  Όλα αυτά τα κάνετε σε μια περίοδο που η ανεργία καλπάζει ξανά και οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη προστασίας».

Συνεχίζοντας, ο κ. Καλαματιανός τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιδιώκει τη μείωση της γραφειοκρατίας και την απλοποίηση των διαγωνιστικών διαδικασιών του συστήματος δημοσίων συμβάσεων, διασφαλίζοντας, όμως, τη διαφάνεια και το δημόσιο συμφέρον.

Κλείνοντας την ομιλία του υποστήριξε πως:

«Η πίστη των πολιτών στη δημοκρατία, στους θεσμούς της, στην ακεραιότητα και την τιμιότητα των πολιτειακών οργάνων είναι απαραίτητη. Εσείς επιστρέφετε με γρήγορα βήματα στο παρελθόν. Αυτό το καταστροφικό παρελθόν που μας οδήγησε στη χρεοκοπία του 2009. Η πλειοψηφία του λαού που ψήφισε το 2019 μπορεί να σας εμπιστεύθηκε ξανά, πιστεύοντας ότι ίσως έχετε αλλάξει. Αντιλαμβάνεται, όμως, σε ποιους δρόμους τον οδηγείτε για μια φορά ακόμη και θα σας απαντήσει».