Κανείς δεν περίμενε ησυχία
ΠΑΣΟΚ είναι αυτό. Κανείς δεν περίμενε ησυχία μετά από ένα εκλογικό αποτέλεσμα που δεν αποτελεί θρίαμβο. Ας μην ξεχνάμε πως στην Χαριλάου Τρικούπη υπήρχε μουρμούρα από την αρχή της χρονιάς κι ενώ είχε καταγραφεί ήδη μία πολύ καλή επίδοση στις δημοτικές εκλογές. Για να μην θυμηθούμε τις διαφοροποιήσεις εντός κοινοβουλευτικής ομάδας σε νομοσχέδια, όπως αυτό για τον γάμο ανεξαρτήτως φύλου, σε μια περίοδο που όλοι γνώρισαν πως είναι οιωνεί προεκλογική. Για την ώρα πάντως οι φωνές που ακούγονται έχουν διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές στοχεύσεις και διακριτές αντιλήψεις. Όχι πώς αυτό δεν μπορεί να αλλάξει φυσικά. Αρκεί να βρεθεί το πρόσωπο που θα αποτελέσει πόλο σύγκλισης. Η απορία για το αν αυτό θα γίνει είναι μάλλον θέμα λίγων, πολύ λίγων, ημερών.
Τα πρόσωπα
«Οι πολιτικές προηγούνται των προσώπων» διαρρέει το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να δώσει μια κάποια …υπόσταση στο ανασχηματισμό που θρυλείται πως θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης. Μάλλον για μην του καταλογίσουν ότι κάνει κινήσεις πανικού και «παίζει» με τους υπουργούς. Για να είμαστε ειλικρινείς όμως δεν έχουμε ακούσει κανένα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, ούτε φυσικά και τον πρωθυπουργό, να μιλά για αλλαγή πολιτικών. Αντιθέτως επιρρίπτουν στον εαυτό τους πως δεν προχώρησαν αρκετά γρήγορα το μεταρρυθμιστικό τους έργο. Λες και η ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων και των πανεπιστημίων, η ακρίβεια και η φορολογία των μικρών επαγγελματιών δεν προκάλεσαν καμία δυσαρέσκεια.
Μύθος
Είναι μύθος ότι οι πολιτικοί λαμβάνουν υπόψη τα αποτελέσματα εκλογών για να κάνουν στροφή στην πολιτική τους. Πιο πολύ τα λαμβάνουν υπόψη για να κάνουν κινήσεις τακτικισμού, περιθώρια για γνήσιες στροφές δεν υπάρχουν.
Μήπως;
To ότι οι πρώτες – μετεκλογικές- αναρτήσεις του Κασσελάκη απευθύνονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι παραπάνω από εμφανές. Αυτές με τις οποίες διαβεβαιώνει ότι θα μείνει στην προεδρία του κόμματος, ότι τώρα ξεκινά να «χτίζει» και πως δεν θα συμπράξει με την Νέα Αριστερά. Σε μια πρώτη ανάγνωση θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι προσπαθεί να προλάβει την αμφισβήτησή του από στελέχη που διαφωνούσαν ούτως η άλλως με τις επιλογές του. Μήπως όμως στην πραγματικότητα το πιο δύσκολο κομμάτι για να διαχειριστεί είναι οι φανατικοί οπαδοί του;