Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΣτα χακί ο Κασσελάκης, στον «πάγο» η Τσαπανίδου: Όλο το παρασκήνιο

Στα χακί ο Κασσελάκης, στον «πάγο» η Τσαπανίδου: Όλο το παρασκήνιο

Στις 4 το απόγευμα θα περάσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την πύλη του στρατοπέδου στη Θήβα – Γιατί ο Οθωνας Ηλιόπουλος τελικά δεν παραιτήθηκε

Ένα πολιτικό θρίλερ με σκηνικό τη Βουλή και με βασικούς πρωταγωνιστές τον Βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Όθωνα Ηλιόπουλο και τη γνωστή δημοσιογράφο και πρώην Εκπρόσωπο Τύπου της Κουμουνδούρου, Πόπη Τσαπανίδου εξελίχθηκε επί ώρες χθες, φέρνοντας εκ νέου στην επιφάνεια παρασκηνιακές ζυμώσεις, αλλά και υπόγειες συγκρούσεις, λίγες ώρες πριν ο Στέφανος Κασσελάκης αρχίσει να υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία.

Συγκεκριμένα, όλα άρχισαν όταν η Κουμουνδούρου δεν διέψευδε χθες δημοσιεύματα που εμφάνιζαν ξαφνικά τον κ. Ηλιόπουλο να παραιτείται από τη βουλευτική του έδρα λόγω των ακαδημαϊκών του υποχρεώσεων στην Αμερική, ανοίγοντας έτσι το δρόμο της εισόδου της κ. Τσαπανίδου στην ελληνική Βουλή.

Το γεγονός, μάλιστα, ότι οι ώρες περνούσαν χωρίς ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να τοποθετείται επίσημα για το θέμα ενίσχυε τις πιθανότητες ο κ. Ηλιόπουλος να κάνει πράξη όσα είχε πει κατά το παρελθόν, αφήνοντας ανοιχτό δηλαδή το ενδεχόμενο παραίτησής του, καθώς λίγο καιρό πριν δεν ήταν σίγουρος για το τι θα κάνει με την έδρα του, εξαιτίας του φόρτου εργασίας στο Χάρβαρντ όπου εργάζεται.

Στην περίπτωση, ωστόσο, πως ο Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πατούσε τελικά το κουμπί της παραίτησής του, η «ολική επαναφορά» της Πόπης Τσαπανίδου θα μετρούσε ώρες, μετά την ηχηρή παραίτησής της από τη θέση της Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Σημειωτέον ότι η κ. Τσαπανίδου ήταν η μόνη που παραιτήθηκε μετά τη διπλή εκλογική ήττα το περασμένο καλοκαίρι πλην του Αλέξη Τσίπρα, της εμπιστοσύνης του οποίου χαίρει διαχρονικά. Το γεγονός αυτό επιβράδυνε, κατά ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, την όποια απόφαση παραίτησης του κ. Ηλιόπουλου, η οποία έχει προαναγγελθεί τρεις φορές μέχρι και σήμερα, αλλά μετατίθεται κάθε φορά σε χρόνο μέλλοντα. Αντίθετα, με μια λιτή δήλωσή του, προσερχόμενος στη χθεσινή εκδήλωση του κόμματος για τις Ευρωεκλογές, ο κ. Ηλιόπουλος ξεκαθάρισε πως «παραμένω μάχιμος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εργαζόμαστε με τον Πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανο Κασσελάκη για να δώσουμε προοπτική διεξόδου στις Ελληνίδες και στους Έλληνες», αφήνοντας και πάλι εκτός Βουλής την Πόπη Τσαπανίδου.

Η προσπάθεια, ωστόσο, της Κουμουνδούρου να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις εισόδου του κ. Κασσελάκη στη Βουλή υπήρξε κάτι περισσότερο από έντονη το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως διαφάνηκε από το τηλεφώνημα του κ. Κασσελάκη στη Ζωρζέτα Λάλη, στο οποίο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εισέπραξε την άρνηση της συνυποψήφιάς του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας να παραιτηθεί από τη βουλευτική έδρα της ως επιλαχούσα, σε περίπτωση παραίτησης του Όθωνα Ηλιόπουλου.

Παρά το θερμό κλίμα στην συνάντηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με τον προκάτοχό του, την οποία γνωστοποίησε ο κ. Κασσελάκης μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Mega, το εμπόδιο των επιλαχόντων αποδείχθηκε ανυπέρβλητο για τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς δεν κατάφερε να πείσει τους συνυποψήφιούς του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να παραιτηθούν υπέρ του, όπως ο ίδιος φαίνεται να επιθυμούσε διακαώς.

Εκτός Βουλής προς το παρόν, ο κ. Κασσελάκης εισέρχεται σήμερα στο στρατόπεδο της Θήβας, για να υπηρετήσει ως απόδημος την στρατιωτική του θητεία, περίπου για δύο εβδομάδες, καθώς αναμένεται να απολυθεί μεταξύ 30 Μαρτίου και 5 Απριλίου. Μάλιστα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα πραγματοποιήσει γύρω στην μία το μεσημέρι μια μικρή ομιλία στην Πλατεία της πόλης, αλλά και περιοδεία στους δρόμους της, για να κατευθυνθεί περί τις 4 το απόγευμα στην πύλη του στρατοπέδου, ώστε η κλεψύδρα της θητείας του να γυρίσει αντίστροφα.

Και μετά… προκριματικές με κάλπες

Μετά από δύο εβδομάδες στρατιωτικής εκπαίδευσης, ο κ. Κασσελάκης θα επιστρέψει στα κομματικά του καθήκοντα ενόψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, κηρύσσοντας χθες την εκκίνησης της προεκλογικής καμπάνιας του κόμματος.

Για τις ανάγκες της, στις 17 Μαρτίου ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων, ώστε στις 14 Απριλίου να πραγματοποιηθούν με κάλπη οι προκριματικές εκλογές, ώστε να επιλεγούν οι υποψήφιοι για το Ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τελευταία συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου εξετάστηκε σοβαρά η πιθανότητα να ψηφίσουν εκτός των κομματικών μελών και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στην προσπάθεια της Κουμουνδούρου να ανοιχτεί στην κοινωνία, αλλά και να αυξήσει τον αριθμό όσων θα προσέλθουν στην κάλπη, μετά τα απογοητευτικά ποσοστά προσέλευσης των μελών του κόμματος στις τοπικές και νομαρχιακές εκλογές.

Για τις ανάγκες των προκριματικών εκλογών, θα εξεταστεί πέρα από τις κάλπες και η πιθανότητα αυτές να πραγματοποιηθούν υβριδικά, δηλαδή να υπάρχει και ηλεκτρονική ψηφοφορία, παρά τις αρχικές προβλέψεις της ηγεσίας του κόμματος να «τρέξει» η όλη διαδικασία ψηφιακά, μέσω του iSyriza. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Κουμουνδούρου, ωστόσο, δεν φαίνεται να μπορεί να υποστηρίζει το όραμα του Προέδρου της για ψηφιακού τύπου διαδικασίες, επιστρέφοντας στην παραδοσιακή κάλπη.

Υπενθυμίζεται ότι με υβριδικό τρόπο, δηλαδή και ηλεκτρονικά και δια ζώσης, είχε προταθεί να εκλεγούν τόσο οι Σύνεδροι του 4ου Συνεδρίου, όσο και τα κομματικά όργανα, προσκρούοντας σε έντονες αντιδράσεις μελών της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου τότε.

Η οργανωτική αδυναμία της Κουμουνδούρου, παρόλα αυτά, δεν μειώνει τα επίπεδα αισιοδοξίας που επικρατούν στον κομματικό οργανισμό, καθώς η οριακά δεύτερη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη χθεσινή δημοσκόπηση της GPO, συγκεντρώνοντας ποσοστό 11,7% έναντι 11,4% έδωσε μια ανάσα ανακούφισης στην αξιωματική αντιπολίτευση, με τον Στέφανο Κασσελάκη να περιγράφει χθες την συμμετοχή και την ψήφο στις Ευρωεκλογές ως «καθοριστική», ιδίως στην προοπτική των ανακατατάξεων στον ευρύτερο χώρο, ανάλογα με τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα.

protothema.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ