Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΣτέφανος Κασσελάκης: Οι εκδοχές για την επιχειρηματική του δράση - Στις 30...

Στέφανος Κασσελάκης: Οι εκδοχές για την επιχειρηματική του δράση – Στις 30 Ιουνίου το Πόθεν Έσχες

«Θα δώσω εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη εάν κληθώ» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας «λάθος» τον νόμο Τσίπρα για τις εταιρείες του εξωτερικού

Αδιευκρίνιστο παρέμεινε το τοπίο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του τουλάχιστον μέχρι τις Ευρωεκλογές για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανο Κασσελάκη κατά τη χθεσινή συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, όπου ο ίδιος τοποθετήθηκε τόσο για τα «αστακοκάραβα», όσο και τις υπόλοιπες εταιρίες, στις οποίες φέρεται να έχει αναπτύξει έντονη επαγγελματική δράση τα προηγούμενα χρόνια.

Τρεις εκδοχές

Απαντώντας σχετικά με την περιουσία του στο εξωτερικό, ο κ. Κασσελάκης απάντησε πως «έχω μεταβιβάσει όλη τη συμμετοχή που μπορεί να είχα στο παρελθόν, έχει πλέον μεταβιβαστεί», περιγράφοντας για τα «αστακοκάραβα» ότι «ήταν μέρος μιας επιχείρησης η οποία είναι γνωστή στον κόσμο». «Ήταν σε συνεργασία με μια εισηγμένη στο χρηματιστήριο στη Νέα Υόρκη εταιρεία, την οποία την γνωρίζετε, με την οποία η συνεργασία μου λύθηκε πριν από έναν περίπου χρόνο», επιχειρώντας έτσι να κλείσει κάθε σχετική συζήτηση.

Ο ίδιος, ωστόσο, συνέχισε λέγοντας πως «εφόσον δεν είχαμε συμφωνήσει στην αμοιβή η οποία μου οφειλόταν και διεκδικώ, όπως γνωρίζετε, τα δεδουλευμένα μου. Άρα το ίδιο ισχύει γι’ αυτό». Δηλαδή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξομοίωσε την απόλυσή του από τις εταιρείες που «έτρεχε» με την αποχώρησή του από αυτές, ενώ είναι γνωστό – και με την αγωγή που κατέθεσε πέρυσι τον Απρίλιο – ότι εξακολουθεί να διατηρεί μετοχική σχέση σε αυτές, κάτι που επίσης απαγορεύεται από τον νόμο που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Σημειωτέον ότι με την αγωγή που έχει καταθέσει διεκδικεί αποζημίωση για μετοχικό ποσοστό από την εταιρεία Tiptree Marine που υποστηρίζει ότι δεν του δόθηκε, τόσο για τον ίδιο, ως φυσικό πρόσωπο, όσο και για την εταιρεία Osios, μέσω της οποίας δανειοδότησε τον ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη του ΄23.

Ταυτόχρονα, όμως, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δήλωσε στη διάρκεια της χθεσινής του συνέντευξης ότι «εάν κληθώ να δώσω εξηγήσεις, θα δώσω εξηγήσεις στη Δικαιοσύνη. Το ένα πράγμα που μπορώ να σας υποσχεθώ είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν επιθυμεί ποτέ να αρχειοθετηθεί. Ποτέ. Εγώ είμαι ο πολιτικός ο οποίος θα τηρήσει τον νόμο. Εφόσον έχει υπάρξει μια παρατυπία και χρειαστεί να υπάρξει ένα πρόστιμο θα το πληρώσω» εξήγησε, αφήνοντας για πρώτη φορά δημόσια ανοιχτό ένα παράθυρο μη συμμόρφωσής του με την κείμενη νομοθεσία.

Άλλωστε, ο κ. Κασσελάκης απέρριψε το νομοθέτημα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «προφανώς ήταν λάθος» ο νόμος του Αλέξη Τσίπρα το 2016, καθώς κατά τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «αυτός ο νόμος φτιάχτηκε έτσι ώστε Έλληνες πολιτικοί να μη βγάζουν μαύρα έξω». Την ίδια ώρα, «ο Έλληνας πολίτης έχει βαρεθεί το gaslighting, αυτή την ψυχολογική χειραγώγηση που προσπαθεί η κυβέρνηση, τώρα που βλέπει ότι ροκανίζεται από τα σκάνδαλά της και την ανεπάρκειά της και ότι όλα όσα μου έχουν προσάψει, αποτυγχάνουν. Σκεφτείτε τι έχουν προσπαθήσει να μου προσάψουν από την αρχή. Πρώτα ήταν ότι είμαι life style και ρηχός. Μετά ότι ήμουν χαζός και ηλίθιος. Μετά ήταν ότι ήμουν ξένος. Μετά ότι είμαι κακός, αυταρχικός. Και τώρα είναι ότι ο 35χρονος απόδημος Στέφανος Κασσελάκης είναι διαπλεκόμενος στο εξωτερικό στην Αμερική με εισηγμένη εταιρεία στο χρηματιστήριο. Πολύ πανικός από τον κ. Γκρίνμπεργκ διακρίνεται», ανέφερε επίσης στη συνέντευξή του. Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλωστε, «κάποια στιγμή πρέπει να ξυπνήσουμε. Ο Έλληνας πολίτης γνωρίζει το πόθεν του κ. Μητσοτάκη; Είναι καιρός ο πολιτικός να είναι υπηρέτης του πολίτη».

Στις κάλπες με τα… αστακοκάραβα

Ως προς το χρόνο, κατά τον οποίο ο ίδιος προτίθεται να δώσει στη δημοσιότητα την περιουσιακή του κατάσταση, «αυτό είναι 30 Ιουνίου με το Πόθεν Έσχες μου» απάντησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή μετά το πέρας των Ευρωεκλογών, σημειώνοντας παράλληλα πως «τα χρήματα έχουν επιστραφεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο στην Osios και μάλιστα με ζημία στην Osios», ως προς το δάνειό του στα κομματικά ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Για τη συγκεκριμένη δανειακή σύμβαση, «εγώ θα τη δώσω στη Δικαιοσύνη, εφόσον κληθώ» τόνισε ο κ. Κασσελάκης, για να υπογραμμίσει πως «κακώς» οι Πρόεδροι των ελληνικών κομμάτων δεν είθισται να τους δανείζουν χρήματα, επικαλούμενος τη δυνατότητα των Αμερικανών Προέδρων να βάλουν χρήματα στην προεκλογική καμπάνια τους.

Ο κ. Κασσελάκης ρωτήθηκε επίσης και για τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κοντονή ότι επί ΣΥΡΙΖΑ στο Μαξίμου είχε στηθεί ένα παραυπουργείο. «Ο κύκλος του 15-19 έχει κλείσει. «Στο νέο κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ θα μπουν και νέα πρόσωπα είπε ο κ. Κασσελάκης» και στην ερώτηση αν αυτό σημαίνει ότι νίπτει τας χείρας του για τους κ.κ. Παππά και Πολάκη, απάντησε: «Και οι δύο χαίρουν της εμπιστοσύνης μου».

Ερωτηθείς για τις προτάσεις που παρουσίασε χθες με επίκεντρο την ακρίβεια και τη φορολογία, «αυτό το οποίο προτείνω εγώ είναι να υπάρχει μια πολύ πιο προοδευτική κλίμακα ειδικά στα εισοδήματα κάτω των 60.000 ευρώ, ώστε να μπορεί να βγει ο μήνας» εξήγησε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας πως «για την συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών, θα υπάρξει λιγότερος φόρος για αυτόν τον τρόπο». «Για όλους τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους, οι εισφορές θα μειωθούν», όπως είπε, κάνοντας λόγο για προσωρινά μέτρα στην ακρίβεια, κόστους 3,2 δις ευρώ.

«Δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο εγώ ως Πρωθυπουργός να στείλω τη χώρα στα βράχια» ξεκαθάρισε, ενώ αναφερόμενος στα μέτρα για τα διυλιστήρια, απάντησε ότι η ισχύς τους θα είναι για μία χρονιά. Ταυτόχρονα, «βάζω πλαφόν στο ρεύμα δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, έχει κόστος στους μετόχους», ισχυρίστηκε, για να παρατηρήσει πως θα αυξηθεί το εισόδημα που θα ανακυκλώνεται στην κοινωνία. «Σε βάθος πενταετίας, αυτό το εισόδημα θα μειώσει το χρέος», διευκρίνισε ο κ. Κασσελάκης, σχολιάζοντας ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε ρεκόρ σχεδόν τριακονταετίας σε έμμεσους φόρους».

«Γιατί δεν μειώνει το ΦΠΑ;» διερωτήθηκε ακόμη για τον κ. Μητσοτάκη, για να συμπληρώσει πως «το φορολογικό πλαίσιο το οποίο προτείνω θα έχει έκρηξη της ανάπτυξης και πάταξη της φοροδιαφυγής».

Κληθείς να τοποθετηθεί απέναντι στο «mea culpa» του Αλέξη Τσίπρα, ο νυν Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επανέλαβε πως «ο κύκλος 2015-2019 του ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει. Υπάρχει ένας καινούριος κύκλος που έχει ανοίξει και ο οποίος εμπεριέχει και πολύ μεγάλη ανανέωση». Απέναντι στα όσα είπε ο προκάτοχός του για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, αλλά και την Novartis, «εγώ ήμουν στην Αμερική τότε, προσπαθούσα να σταθώ στα πόδια μου» τόνισε, ενώ «και ο κ. Παππάς και ο κ. Πολάκης χαίρουν της εμπιστοσύνης μου», συμπλήρωσε.

«Δεν ήμουνα στην κυβέρνηση τότε, δεν γνωρίζω» αντέτεινε για τις δύο υποθέσεις και συνέχισε, λέγοντας πως «πείτε ότι υπήρχαν ατυχείς παρεμβάσεις. Ας τα κρίνει η Δικαιοσύνη».

Συνάντηση με τον Τσίπρα

Τέλος, ο κ. Κασσελάκης αποκάλυψε πως έχει συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα μετά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενώ σε ερώτηση εάν ο πρώην Πρωθυπουργός θα τον αμφισβητήσει, ο διάδοχός του απάντησε «όχι, με τίποτα. Δεν πρόκειται να γίνει αυτό».

Αναφερόμενος στο μαξιλάρι της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «αυτό και μόνο σας φανερώνει τη χρηστή διοίκηση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας» ισχυρίστηκε ο κ. Κασσελάκης, συμπληρώνοντας πως «ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ένας καλός πρωθυπουργός».

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απέκλεισε το σενάριο υποψηφιότητάς του στην Ευρωβουλή, αλλά και εισόδου του στο ελληνικό Κοινοβούλιο ως βουλευτής Επικρατείας, λέγοντας για τον Αλέξη Τσίπρα πως «έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του», αλλά και πως είναι μαζί του 100%.

protothema.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ