Κατά ριπάς 27 Σεπτεμβρίου

0
209

Στην κόντρα Κωνσταντοπούλου – Μαρκόπουλος

Άγρια κόντρα ξέσπασε στη Βουλή ανάμεσα στην Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Μαρκόπουλο, με την κυρία Κωνσταντοπούλου να αποκαλεί τον γαλάζιο βουλευτή… γυμνοσάλιαγκα.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου αποκάλεσε ειρωνικά «παλικαράδες» τους 11 γαλάζιους που κατέθεσαν την ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια, με τον Δημήτρη Μαρκόπουλου να απαντά κατηγορώντας την ότι διόρισε τους βουλευτές της, ενώ άφησε να εννοηθεί με χειρονομία πως οι βουλευτές την χειροκροτούν γιατί εκείνη τους «διόρισε».

Η… αφιέρωση του Στέφανου

Στην Τρίπολη βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Ο Στ. Κασσελάκης παρακολούθησε τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε βόλτα στην πόλη και ήπιε τον καφέ του στο Μεγάλο Καφενείο. Στο ίδιο μαγαζί είχε βρεθεί και τον Μάιο του 2024. Μάλιστα ο κ. Κασσελάκης στο τέλος έγραψε και αφιέρωση στο βιβλίο του μαγαζιού, με μια ακροτελεύτια φράση που μπορεί και να έχει διπλή ανάγνωση: «Επιστρέφω σύντομα».

Οι ισχυρές κυβερνήσεις και η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ σε Γεωργιάδη

Τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη ότι ο ίδιος είναι υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου, διότι πάντα πίστευε στις «ισχυρές» κυβερνήσεις, σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την εσπευσμένη προσπάθεια του Μαξίμου να… σβήσει τη φωτιά που «της άναψε» ο υπουργός Υγείας. «Η αναμενόμενη πτώση των ποσοστών της κυβέρνησης, που εκδηλώθηκε στην κάλπη των ευρωεκλογών, μετατρέπεται από οξεία σε ‘χρόνια πάθηση’», σημειώνει χαρακτηριστικά η Κουμουνδούρου, για να τονίσει πως «ο πολυσχιδής βουλευτής και ‘τηλε-υπουργός’ Υγείας Αδ. Γεωργιάδης ξεκίνησε σήμερα την ανάλυση της ‘θεραπείας’ που θα μπορέσει να κρατήσει ζωντανή την επιθυμία της κυβέρνησης για παραμονή στην εξουσία».

Κοινή πρόταση

Κάλεσμα από το βήμα της Βουλής προς τις προοδευτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα προέρχεται από την Αριστερά ή την προοδευτική παράταξη, απηύθυνε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παπάς, μία ημέρα μετά τη δημοσίευση δημοσκόπησης η οποία δείχνει πως η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ επιθυμούν συνεργασία των δύο κομμάτων και, μάλιστα, με κοινό ψηφοδέλτιο στις επόμενες εθνικές εκλογές. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει με προτάσεις, θα καλεί πάντα τις προοδευτικές δυνάμεις και θα συμβάλλει έτσι ώστε να δημιουργούνται μέτωπα τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ρήγματα στη κυβέρνηση, όπως και θα προκρίνει – επειδή κοντοζυγώνει η συζήτηση και επειδή δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν άβατα στη δημοκρατία μας – την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που προέρχεται από την Αριστερά ή την προοδευτική παράταξη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκος Παπάς, στην παρέμβαση του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Απειλή;

«Αυτά που λες ξανασκέψου τα την επόμενη μέρα που θα έχεις χρόνο», ήταν η κατακλείδα της απάντησης που έδωσε ο Χάρης Δούκας στον Μιχάλη Κατρίνη στην εύλογη ερώτηση του τελευταίου για το πώς θα ανταποκριθεί επαρκώς ο κ. Δούκας στους ρόλους του σαν Δήμαρχος Αθηναίων και σαν Πρόεδρος (εάν εκλεγεί) ενός ΠΑΣΟΚ που στοχεύει στην αυτοδυναμία. Απάντηση πειστική δεν έδωσε ο Δούκας, αντίθετα εμένα αυτό μου ακούστηκε σαν απειλή. Δεν νομίζω όμως πως είναι σε θέση να απειλεί ειδικά τον Κατρίνη και ούτε του ταιριάζει.

Δευτέρα και… βάλε

Από Δευτέρα λέει θα ανακοινώσει ο Κασσελάκης επισήμως την υποψηφιότητά του. Δευτέρα και… βάλε, λένε οι γνωρίζοντες.

Κτηματολόγιο Ι

Παρότι οι εργασίες της Βουλής θα ξεκινήσουν «φορτσάτα» με την έναρξη της νέας περιόδου στις αρχές του Οκτώβρη (όπως κάθε χρόνο) φαίνεται πως το ενδιαφέρον των βουλευτών έχει εξαφθεί λίγο νωρίτερα. Αιτία ένα νομοσχέδιο: Αυτό που αφορά το Κτηματολόγιο! Η Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης που συζητείται είναι «τίγκα» από βουλευτές που έχουν πάει εκεί όχι για να «δώσουν παρουσία», αλλά για να παρέμβουν.Το ζήτημα είναι φλέγον για τους ψηφοφόρους τους. Τόσο στην επαρχία, όπου δέχονται συνεχείς εκκλήσεις για παρέμβαση σε θέματα Κτηματολογίου, όσο και στην Αττική – ιδίως στα περιφερειακά της τμήματα- για ευνόητους λόγους.

Κτηματολόγιο ΙΙ

Η αίσθηση που αποκομίζει κανείς είναι πως η κυβέρνηση θα είναι αρκετά «δεκτική» στο να αποδεχθεί αλλαγές. Μια και ο στόχος της είναι να κλείσει η ιστορία του Κτηματολογίου μέσα στο 2025. Βλέπετε ο πρωθυπουργός που θα πει «Ολοκλήρωσα το Κτηματολόγιο», θα μπορεί να καυχιέται δεκαετίες για αυτό το κατόρθωμα.