Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚατά ΡιπάςΚατά ριπάς 14 Μαίου

Κατά ριπάς 14 Μαίου

Ο Ανδρέας Παπανδρέου το κυρίαρχο πρόσωπο της μεταπολίτευσης

«Ανδρέα ζεις εσύ μας οδηγείς»… αυτό ήταν το σύνθημα για δεκάδες φίλους- οπαδούς του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια και όχι άδικα. Σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis για τη Μεταπολίτευση το κόμμα που έπαιξε κυρίαρχο ρόλο αυτή την 50ετια ήταν το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Μάλιστα στο ερώτημα «Ποιο κόμμα θα λέγατε ότι άφησε περισσότερο τη σφραγίδα του στην περίοδο της Μεταπολίτευσης;» το 63% δήλωσε ΠΑΣΟΚ, το 24% απάντησε ΝΔ και οι υπόλοιποι δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ.

44% στηρίζουν την δημοκρατία

Ένα ερώτημα το οποίο απασχόλησε την έρευνα της Metron Analysis είχε να κάνει με «Ποιο πολίτευμα θα ήταν για εσάς το πιο κατάλληλο για μια χώρα όπως η δική μας;». Το 44% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το σημερινό πολίτευμα είναι το πιο κατάλληλο (Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία), το 23% δήλωσε ότι η Ημιπροεδρική Δημοκρατία θα ήταν καλύτερη, ενώ το 6% απάντησε ότι η Βασιλεία θα ήταν προτιμότερη.

Η οικονομική κρίση στο προσκήνιο

Στην έρευνα της  Metron Analysis τέθηκε μεταξύ άλλων και το ερώτημα: «Ποια από τις κρίσεις της εποχής μας θεωρείτε ότι επηρεάζει πιο πολύ τη ζωή μας;»… Το 58% απάντησε η Οικονομική Κρίση, ενώ ακολουθεί η Κλιματική κρίση με 15%, το Μεταναστευτικό με 13% και τέλος ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πανδημία covid.

Οι απόψεις διίστανται

Στο ερώτημα της Metron Analysis πόσο ικανοποιημένος/η ή δυσαρεστημένος/η θα λέγατε ότι είστε από τη ζωή σας αυτό τον καιρό, οι απόψεις είναι μοιρασμένες ως προς την ικανοποίηση από τη ζωή με τους κεντροδεξιούς, την μεσαία και ανώτερη τάξη, να δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη ζωή. Αντιθέτως, οι αριστεροί, η αγροτική και εργατική τάξη καθώς και οι μικρομεσαίοι δήλωσαν δυσαρεστημένοι.

Η λίστα της Ηλείας

Πολύ ενδιαφέρουσα η ερώτηση που κατέθεσε προς την κυβέρνηση ο Παύλος Γερουλάνος σχετικά με τα 72.000 ακίνητα της χώρας που ανήκουν στην ΕΤΑΔ και δεν έχουν όχι απλά αξιοποιηθεί, αλλά ούτε και αξιολογηθεί. Φυσικά, η ερώτηση αφορά και την Ηλεία, για την οποία ακόμα και ο ακριβής αριθμός των ακινήτων που ανήκουν στην ΕΤΑΔ παραμένει μυστήριο. Σύμφωνα με λίστα του 2014, είχαν ενταχθεί στο τότε ΤΑΙΠΕΔ 17 ακίνητα της Ηλείας, μεταξύ των οποίων φυσικά και ο Καϊάφας. Από τότε, καμία επίσημη ή επικαιροποιημένη λίστα δεν υπάρχει.

Η Αθήνα… έβλεπε τα τρένα να περνούν

Όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες, ο επικεφαλής του VMRO (και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου επόμενος Πρωθυπουργός) Χρίστιαν Μίτσκοσκι όχι μόνο απέφευγε να χρησιμοποιήσει τον όρο Βόρεια Μακεδονία αλλά για να ικανοποιήσει το εθνικιστικό κοινό του αποδοκίμαζε συνεχώς τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η Αθήνα… έβλεπε τα τρένα να περνούν. Και ουσιαστικά δεν αντέδρασε ποτέ. Έπρεπε να εκλεγεί, πανηγυρικά μάλιστα, το VMRO για να γίνουν κάποιες νύξεις για την ανάγκη τήρησης της Συμφωνίας οι οποίες πάντα συνοδεύονταν από την πληροφορία ότι “εμείς ως ΝΔ δεν συμφωνούσαμε αλλά…” και εν συνεχεία το ελληνικό ΥΠΕΞ να εκδώσει ανακοίνωση στην ανταρσία της νέας Προέδρου.

Πέντε χρόνια

Πέντε χρόνια τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφεύγει να φέρει για κύρωση στην ελληνική βουλή τα τρία πρωτόκολλα συνεργασίας που προκύπτουν από τη Συμφωνία. Όταν (σπανίως) τους ρωτούν, οι κυβερνητικοί απαντούν ότι “θα τα φέρουμε σε κατάλληλο χρόνο”. Γιατί δεν ήταν κατάλληλος χρόνο τα προηγούμενα πέντε χρόνια, ουδείς το γνωρίζει με ασφάλεια.

Επιθυμεί ή όχι;

Τελικά, επιθυμεί ή όχι η ελληνική πλευρά την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών; Γιατί όταν η πολιτική επί του πεδίου αποδεικνύεται τελείως διαφορετική από τη ρητορική μπροστά στις κάμερες και τα μικρόφωνα, δικαιούμαστε να ανησυχούμε και να κάνουμε δεύτερες και τρίτες σκέψεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ