Ο έκτος κύκλος της Eπιστρεπτέας Προκαταβολής θα είναι και ο τελευταίος του προγράμματος, το οποίο έχει στηρίξει ως τώρα, με συνολικά 5,6 δισ. ευρώ εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις μικρές και μεσαίες, σύμφωνα με όσα διαρρέονται από το ΥΠΟΙΚ.
Μετά την ολοκλήρωση του πέμπτου κύκλου Επιστρεπτέας Προκαταβολής που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα, ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας επανέλαβε προχθές τον σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ να προχωρήσει σε έναν έκτο κύκλο, τον Μάρτιο. Ο επόμενος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα καλύψει την απώλεια τζίρου που θα σημειωθεί το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου που αναμένεται να κυλήσει μέσα σε σοβαρά περιοριστικά μέτρα για πολλούς οικονομικούς κλάδους. Εκεί, όμως, θα εξαντληθεί και η ισχύς του προγράμματος για δύο λόγους:
Ο πρώτος είναι τεχνικός. Αν υποτεθεί ότι προγραμματιζόταν ένας έβδομος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής τον Μάιο, προκειμένου να καλυφθεί η απώλεια τζίρου για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2021, η περίοδος αναφοράς αυτού του κύκλου θα ήταν ο Μάρτιος και ο Απρίλιος του 2020. Δηλαδή οι πρώτοι μήνες του πρώτου ολικού lockdown της οικονομίας μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Εκείνη την εποχή ο τζίρος για τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων ήταν μηδενικός για όσες είχαν κλείσει με κρατική εντολή και οριακά θετικός, για όσες χαρακτηρίζονταν πληττόμενες, με βάση τη λίστα των ΚΑΔ του περασμένου Απριλίου. Συνεπώς, ο συνηθισμένος αλγόριθμός που χρησιμοποιεί το ΥΠΟΙΚ για να υπολογίσει τις ενισχύσεις θα έβγαζε σε ένα τέτοιο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής αρνητικές, ή στην καλύτερη περίπτωση μικρές ενισχύεις. Τούτο διότι ο τζίρος για το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου του 2020 θα συγκρινόταν με τον αντίστοιχο σχεδόν μηδενικό του 2020.
Ο δεύτερος, πιο αισιόδοξος, λόγος είναι ότι η οικονομία θα αρχίσει να επανέρχεται σε λειτουργία με πιο αργούς ρυθμούς μέσα στο πρώτο τρίμηνο και με ταχύτερους από τον Απρίλιο. Τούτο βέβαια και με τη βοήθεια και των εμβολιασμών που θα έχουν προχωρήσει ως τότε, σε ένα μέρος του γενικού πληθυσμού. Επανακάμπτοντας έστω και με αργούς ρυθμούς, οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν πια να επικαλεστούν μείωση τζίρου σε σχέση με το 2020, για να ζητήσουν νέα ενίσχυση μέσω Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν τα μέτρα στήριξης. Απλώς θα αλλάξουν μορφή, συνεχίζοντας να ενισχύουν τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση του κορωνοϊού και θα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν και μέσα στην Άνοιξη, προβλήματα βιωσιμότητας. Στην κατεύθυνση αυτή, το ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει ένα νέο πακέτο μέτρων για αυτή την φάση της μετάβασης τα οποία θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.