Αραμπατζή για συνδεδεμένες: Έρχονται την επόμενη βδομάδα, ακολουθούν ενισχύσεις ζωικών

0
628

Αποκλείεται το ενδεχόμενο επιδότησης των κτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών.

Αποκλείεται το ενδεχόμενο επιδότησης των κτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών.

Αυτό προέκυψε από όσα είπε την Παρασκευή στη βουλή η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή.

Η υφυπουργός έδωσε στοιχεία για τις επικείμενες πληρωμές συνδεδεμένων, σε φυτική και ζωική παραγωγή.

Ολόκληρη η συζήτηση από τα επίσημα πρακτικά της βουλής:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Και εμείς ευχαριστούμε.

Προχωράμε στην τέταρτη με αριθμό 545/9-3-2021 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης κ. Βασιλείου Βιλιάρδου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Μέτρα ενίσχυσης της κτηνοτροφίας λόγω αύξησης τιμών των ζωοτροφών». 

Κύριε Βιλιάρδο, έχετε τον λόγο για την πρωτολογία σας.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΒΙΛΙΑΡΔΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Καλημέρα, κυρία Υπουργέ. Σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας.

Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μεγάλη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών άνω του 30% φέτος. Όπως το παράδειγμα της σόγιας, οδηγώντας τους παραγωγούς σε απελπισία. Ως εκ τούτου υπάρχει άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για τον πρωτογενή τομέα και ειδικά για τις ζωοτροφές. Σημειώνοντας πως για όλα όσα λέμε θα καταθέσουμε δώδεκα έγγραφα στα Πρακτικά.

Έχουμε υποβάλει ερωτήσεις τόσο εμείς -δύο φορές- όσο και άλλα κόμματα για το θέμα. Καταθέτοντας μία από αυτές στα Πρακτικά, για να μην υπερβάλλω. Θεωρούμε επείγουσα τη λήψη αποφάσεων. 

Το ότι οι ζωοτροφές είναι βασικής σημασίας για την κτηνοτροφία είναι φυσικά αυτονόητο. Η ανεπάρκειά τους δεν αποτελεί κίνδυνο μόνο για την επιβίωση των ζώων, αλλά επιπλέον των κτηνοτροφικών μονάδων στο άμεσο μέλλον. Επειδή η παραγωγή κρέατος και η αποδοτικότητα εξαρτώνται από την πάχυνση.

Τυχόν περικοπές δε στη διατροφή μπορούν να διατηρήσουν τα κοπάδια, αλλά όχι την απόδοση. Παράλληλα θα πλήξουν διπλά την κερδοφορία, λόγω του ότι οι ζωοτροφές αντιπροσωπεύουν το 67% του κόστους παραγωγής στην κτηνοτροφία. Η αύξηση του κόστους είναι πολύ δύσκολο να αυξήσει τις τιμές πώλησης, επιβαρύνοντας τους τελικούς καταναλωτές.

Όπως είναι κατανοητό αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε μία ωρολογιακή βόμβα. Αφού εάν δεν εξασφαλιστεί η παραγωγή, οι μονάδες θα κλείσουν, οπότε θα ενταθεί το πρόβλημα της τροφικής ανεπάρκειας. Το θέμα είχε τεθεί στον κ. Βορίδη, που ενδεχομένως ως νομικός στο επάγγελμα δρομολόγησε μια διαμαρτυρία για την περικοπή εξαγωγών της Ρουμανίας. Πολύ σωστά το έκανε. Μπορεί τώρα να καταφέρει να τις αποτρέψει, αλλά δεν νομίζουμε ότι αυτού του είδους οι διεκδικήσεις επαρκούν για τη διατροφή μας στο μέλλον. Ενώ εκτός της προσφοράς διαδραματίζει σημαντικό ρόλο η τιμή που προσφέρονται τα προϊόντα.

Μπορεί λοιπόν το 2020 να είμαστε μάλλον πλεονασματικοί σε τρόφιμα, μετά από πολλά πολλά χρόνια, λόγω της μεγάλης πτώσης του τουρισμού. Αλλά εάν επανέλθει έστω στο 50%, θα έχουμε σημαντική αύξηση της ζήτησης. Όπως επίσης του κόστους στον τουρισμό που είναι ήδη προβληματικός.

Εκτός της άμεσης λύσης που απαιτείται, θεωρούμε πως το κράτος ή κάποιος κατάλληλος οργανισμός θα πρέπει να εξασφαλίζει μελλοντικά τις τιμές των ζωοτροφών. Για παράδειγμα, μέσω προθεσμιακών συμβολαίων, Futures, δηλαδή, έτσι ώστε να εξισορροπεί τις μεταβολές των τιμών ή και να παρέχει τέτοια εγγυημένα προϊόντα στους αγρότες που ασφαλώς δεν γίνεται να εκτεθούν στις αγορές παραγώγων.

Η ερώτησή μας είναι η εξής: Προτίθεστε και πώς, να εξασφαλίσετε τη μείωση και τη σταθεροποίηση των τιμών των ζωοτροφών πριν την αύξηση του κόστους;

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Κι εμείς ευχαριστούμε τον κ. Βιλιάρδο.

Κυρία Υπουργέ, έχετε τον λόγο για την πρωτολογία σας. 

ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε συνάδελφε, βάζετε πραγματικά πάρα πολλά ζητήματα στην ερώτησή σας. Στα οποία, θα προσπαθήσω στον δυσανάλογα μικρό χρόνο που διατίθεται με βάση τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, να απαντήσω. 

Το θέμα που βάζετε είναι πάρα πολύ ζέον. Απλά πρέπει να κάνουμε κάποιες διευκρινίσεις νομίζω σε αυτήν εδώ την Αίθουσα. Να πούμε, δηλαδή, γι’ αυτούς που τυχόν δεν γνωρίζουν ότι οι ζωοτροφές είναι στην πλειονότητά τους commodities. Δηλαδή πρώτες ύλες των οποίων οι τιμές προσδιορίζονται χρηματιστηριακά στην ελεύθερη αγορά.

Το να ρωτάτε τώρα τι κάνει η Κυβέρνηση για να μειώσει την τιμή των ζωοτροφών. Είναι σαν να μας λέτε να βρούμε μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, για να αγοράσουμε εκατοντάδες χιλιάδες εκατομμύρια τόνους ζωοτροφών και να ελέγξουμε την τιμή τους. 

Επίσης, φαντάζομαι ότι δεν εννοείτε την επιδότηση της τιμής, διότι σ’ αυτήν την περίπτωση νομίζω ότι πρέπει να πούμε λίγο πάλι τα βασικά. Ότι δηλαδή η χώρα μας αποτελεί χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που λειτουργεί ως ενιαία αγορά και αντίκειται στην ενωσιακή νομοθεσία η παρέμβαση στις τιμές. Ξέρετε, επίσης, ότι ως χώρα αυτό το έχουμε πληρώσει ακριβά στο παρελθόν. 

Βεβαίως κι αν ακόμα υπήρχε αυτή η δυνατότητα έχουμε σκεφτεί, μέσα σ’ αυτήν την Αίθουσα, για τι λεφτά μιλάμε; Διότι με τη λογική ότι το καλαμπόκι, για παράδειγμα, φέτος έχει ρεκόρ υψηλής τιμής και θα πρέπει να επιδοτηθούν όσοι το αγοράζουν, με την ίδια λογική πέρσι, ενδεχομένως πρόπερσι, που είχαμε χαμηλή τιμή στο καλαμπόκι, θα έπρεπε να επιδοτηθούν όσοι το παράγουν. 

Νομίζω, λοιπόν, ότι είναι σώφρον όσοι έχουμε δημόσιο λόγο και τον εκφέρουμε, να είμαστε προσεκτικοί σε ό,τι λέμε. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν συναισθανόμαστε το πρόβλημα των κτηνοτρόφων, οι οποίοι όντως αντιμετωπίζουν θέμα με τις ζωοτροφές. 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και το Διεθνές Συμβούλιο Δημητριακών, η χώρα μας στην παραγωγή αραβοσίτου αντιστοιχεί στο ένα χιλιοστό της παγκόσμιας παραγωγής. Άρα, προφανώς δεν νοείται να γίνεται συζήτηση για το αν η Ελλάδα μπορεί να επηρεάσει την παγκόσμια τιμή των ζωοτροφών. Κι αυτό το λέω με πλήρη ενσυναίσθηση γιατί προέρχομαι από έναν νομό με δυναμικό κτηνοτροφικό τομέα και με το καλαμπόκι να αποτελεί μία από τις βασικές μας καλλιέργειες. 

Δεν φτάνει ο χρόνος για να πούμε γιατί έχουμε αυτή την έκρηξη της τιμής των ζωοτροφών. Απλά θα πω ότι έχει να κάνει πάρα πολύ με την Κίνα. Στο διεθνές αυτό περιβάλλον που διαμορφώνεται μια ορθολογική πολιτική, μια κυβέρνηση. Όπως είναι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν είναι ούτε να κυνηγάει χίμαιρες, αλλά ούτε και να λαϊκίζει μένοντας άπραγη. Είναι να δρα υπεύθυνα, να κάνει χρήσιμες πολιτικές και να στηρίζει όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα τους παραγωγούς, εν προκειμένω τους κτηνοτρόφους. 

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να τους στηρίξουμε; Δίνοντάς τους κατάλληλα εργαλεία, ώστε να έχουν τη ρευστότητα για να ανταποκριθούν στις ζητούμενες τιμές, την οικονομική δυνατότητα για να κάνουν τις αγορές τους κατά τον βέλτιστο τρόπο και στον κατάλληλο χρόνο. 

Τι κάναμε, λοιπόν, εμείς; Από την αρχή της πανδημικής κρίσης ξέρετε ότι στηρίξαμε τον τομέα της κτηνοτροφίας με περί τα 30 εκατομμύρια ευρώ στους αιγοπροβατοτρόφους. Για τους κτηνοτρόφους εν συνόλω, από την επιστρεπτέα προκαταβολή, έχουν δοθεί 50,4 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ για πρώτη φορά στα χρονικά, κύριε Βιλιάρδο, δώσαμε τη δυνατότητα οι παραγωγοί να παίρνουν δάνεια, χορηγήσεις και πιστώσεις από το τραπεζικό σύστημα μέχρι τις 25.000 ευρώ χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα. Αυτό έγινε πέρσι.

Φέτος, με τροπολογία στο νομοσχέδιο για τις αθέμιτες πρακτικές, που μπαίνει τις επόμενες ημέρες, το παρατείνουμε ως το τέλος του 2021.

Ρευστότητα όμως, είναι και τα χρήματα που θα πάρουν οι κτηνοτρόφοι μας την επόμενη εβδομάδα, μέσα από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, 6.684.000 ως συνδεδεμένοι στα πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή, 25.256.000 ως συνδεδεμένη ενίσχυση στα πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή. Και φυσικά, θα ακολουθήσουν οι συνδεδεμένες στον τομέα του πρόβειου και του βόειου με 55 εκατομμύρια και 35 εκατομμύρια αντίστοιχα. 

Δύο ακόμη σημεία και κλείνω. Το φορολογικό περιβάλλον, κύριε συνάδελφε, είναι τελείως διαφορετικό για τους κτηνοτρόφους απ’ ό,τι ήταν επί της προηγούμενης διακυβέρνησης, καίτοι διαβιούμε σε μια πρωτοφανή πανδημική οικονομική κρίση. 

Οι αγρότες δεν πληρώνουν εισφορά αλληλεγγύης ούτε τέλος επιτηδεύματος. Ο φορολογικός συντελεστής μειώθηκε από το 22% στο 9% και δόθηκαν 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί. Μειώθηκαν αποφασιστικά οι ασφαλιστικές εισφορές και αποσυνδέθηκαν από το εισόδημα. Όσοι είχαν απώλεια τζίρου λόγω covid θα πληρώσουν μειωμένη κατά 50% προκαταβολή, ενώ τέλος θεσπίσαμε το ακατάσχετο και αφορολόγητο όλων αυτών των ενισχύσεων που δίνονταν εν μέσω πανδημίας.

Όλες αυτές οι παρεμβάσεις, νομίζω θα συμφωνείτε ότι δεν είναι διόλου μια ευκαταφρόνητη ένεση ρευστότητας. 

Τελευταίο, αλλά όχι νομίζω έλασσον, είναι ότι χάρη στην πολιτική που ασκήσαμε στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των αθέμιτων πρακτικών. Των λεγόμενων ελληνοποιήσεων, η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος έχει αυξηθεί σημαντικά, Γεγονός που έχει ενεργοποιήσει από πέρυσι πραγματικά έναν ενάρετο κύκλο αύξησης της παραγωγής από τα προηγούμενα πέτρινα χρόνια. Κι αυτό δεν το λέω εγώ, το λένε τα στοιχεία, καθώς τον Ιανουάριο του 2021 η μέση τιμή του πρόβειου γάλακτος ήταν 91,68 σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΟ, ενώ η μέση τιμή του 2019 ήταν στα 80 λεπτά. 

Νομίζω κάθε καλοπροαίρετος -και εσείς είστε καλοπροαίρετος- διαπιστώνει το μέγεθος της στήριξης. Τα υπόλοιπα στη δευτερολογία μου.

Ευχαριστώ. 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Κύριε Βιλιάρδο, έχετε τον λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΒΙΛΙΑΡΔΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρία Υπουργέ, θεωρώ ότι εδώ δεν κάνουμε υποδείξεις, αλλά απαντάμε σε ερωτήσεις όσο καλύτερα μπορούμε και ο καθένας μπορεί να το κρίνει. Το δεύτερο είναι πως φυσικά θα ήταν αστείο να αναφερθούμε σε έλεγχο των τιμών. Δεν το καταλάβατε μάλλον. Αναφερθήκαμε σε Futures στα οποία κανείς προαγοράζει κάποιες ποσότητες, με κάποιες συγκεκριμένες τιμές, έτσι ώστε να μπορούν οι αγρότες να έχουν κανονικό χαμηλό κόστος, όταν οι τιμές είναι χαμηλές. Είναι αυτονόητο. 

Όσον αφορά τις επιδοτήσεις που αναφέρατε, εμείς είμαστε ανέκαθεν εντελώς εναντίον των επιδοτήσεων. Πιστεύουμε ότι η χώρα πρέπει να παράγει, να είναι ανταγωνιστική και να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις διεθνείς αγορές όπως άλλωστε κάνουν όλα τα υπόλοιπα κράτη. 

Τώρα, στο δεύτερο μέρος της ερώτησής μας, το μεγαλύτερο μέρος των ζωοτροφών εισάγεται. Αυτό θεωρούμε ότι είναι κακό. Το γεγονός αυτό τεκμηριώνει τα προβλήματα και την ανυπαρξία κεντρικής στρατηγικής. Σ’ αυτήν αναφερόμαστε, κάτι που υπενθυμίζουμε συνεχώς, με κάθε ευκαιρία. 

Με βάση τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, στη συνολική κατηγορία «υπολείμματα βιομηχανίας τροφίμων και ζωοτροφές» έχουμε έλλειμμα 358 εκατομμύρια. Ενώ μόνο το έλλειμμα για τις ζωοτροφές εκτιμάται στα 230 εκατομμύρια, κυρίως λόγω της σόγιας. Σε αυτήν αναφερθήκαμε. Αυτήν έπρεπε να προαγοράσετε. 

Παρεμπιπτόντως η σόγια είναι ένα προϊόν που χρησιμοποιείται για βιοκαύσιμο. Ενώ αποτελεί ένα από τα προβλήματα που δημιουργεί η πράσινη ανάπτυξη και η πράσινη ατζέντα. Οφείλουμε βέβαια, να προσθέσουμε πως τα βιοκαύσιμα. Όπου δεν παράγει πολλά η χώρα μας, ενώ δεν ενδιαφέρεται κανένας να επενδύσει. Σε αντίθεση με τις ανεμογεννήτριες των Γερμανών και όλα τα υπόλοιπα, παράγονται επίσης από ζαχαρότευτλα. Λόγω των κοινοτικών πολιτικών όμως στο χώρο της ζάχαρης και των μνημονίων με την κατάτμηση της Αγροτικής Τράπεζας, στην οποία ανήκε η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Η παραγωγή στην Ελλάδα έχει ουσιαστικά εκμηδενιστεί, με την καταστροφή ενός άλλοτε κραταιού παραγωγικού κλάδου.

Αυτούς θέλουμε να στηρίξουμε, τους παραγωγικούς κλάδους της ζάχαρης. Όπου παρά τις συζητήσεις που γίνονται για το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη. Επειδή η DG COMP δημιουργεί εμπόδια και μας απειλεί με πρόστιμα, κατά τη γνωστή πρακτική απαξίωσης διαφόρων εταιρειών μας. Όπως της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, των Ναυπηγείων, της Ολυμπιακής και τώρα της ΔΕΗ.

Πρόκειται για ένα θέμα που παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή. Έχουμε υποβάλει ερωτήσεις και δεν θα επεκταθούμε εδώ. Δεν μπορούμε, όμως, να μην σημειώσουμε ότι αποτελεί ξεκάθαρα μια κυβερνητική αποτυχία, παρά την αλαζονεία και τη σιγουριά του Υπουργού Ανάπτυξης όσον αφορά τη λύση της ιδιωτικοποίησης που προωθούσε.

Έτσι, η φετινή μειωμένη παραγωγή ζαχαρότευτλων δεν χρησιμοποιήθηκε για ζάχαρη ή για βιοκαύσιμα, αλλά ούτε καν για ζωοτροφές, που όπως σας είπα τις έχουμε απόλυτη ανάγκη. Σύμφωνα με πληροφορίες μας τα τεύτλα αφέθηκαν και σάπισαν στα χωράφια. Ισχύει αλήθεια;

Παράλληλα, σύμφωνα με διάφορες ειδήσεις έχουν εξαχθεί ζωοτροφές μέσα στη γενική αναταραχή της πανδημίας, κάτι που δεν γνωρίζουμε αν ισχύει, αν και φαίνεται να έχει λογική, αφού οι εξαγωγές τροφίμων αυξήθηκαν κατά 10% το Δεκέμβριο του 2020. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να βρεθεί μια μακροπρόθεσμη λύση. Τόσο για τον κλάδο και την οικονομία μας όσο και για την τροφική επάρκεια και την αύξηση της εγχώριας παραγωγής. 

Σημειώνουμε δε πως ο κτηνοτροφικός τομέας είχε βυθιστεί στην κρίση πριν την πανδημία, ενώ είμαστε ελλειμματικοί στο κρέας. Ειδικότερα, το 1980 η αυτάρκεια της Ελλάδας σε χοιρινό είχε φτάσει στο 85% και σε μοσχαρίσιο στο 66%. Ενώ σήμερα εισάγουμε το 70% του χοιρινού και το 80% του βόειου κρέατος. 

Την περίοδο 2015 – 2019 υπολογίζεται ότι είχαμε εμπορικό έλλειμμα σε είδη κρέατος ύψους περίπου 1 δισεκατομμυρίου ετήσια. Ενώ μόνο την περίοδο των μνημονίων, μόνο από το 2013 έως το 2017, είχαμε τεράστιες μειώσεις. Για παράδειγμα, εκατό χιλιάδες λιγότερα βοοειδή δηλαδή 15%, διακόσιες ενενήντα χιλιάδες λιγότερους χοίρους μείωση 28% κλπ.

Όπως καταλαβαίνετε, το θέμα των ζωοτροφών είναι κρίσιμο για την κτηνοτροφία και για την οικονομία μας. Επειδή θα μπορούσε να προκαλέσει μια αλυσιδωτή αντίδραση χωρίς να έχουν το φταίξιμο οι παραγωγοί. Μεταξύ άλλων πρέπει να τους δοθεί ενίσχυση, όπως η μείωση των ενοικίων -δεν αναφερόμαστε σε επιδοτήσεις- ή επιχορηγήσεις, όπως δόθηκαν για παράδειγμα στην AEGEAN -αυτού του είδους οι επιχορηγήσεις- και στους αυτοκινητόδρομους. Δίνονται, βέβαια, κάποιες ενισχύσεις στον πρωτογενή τομέα, μόλις 150 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την έβδομη αξιολόγηση λόγω της πανδημίας. Αλλά δεν είναι αρκετές, ενώ επιπλέον όλων των άλλων επιβλήθηκε τέλος στο αγροτικό ντίζελ. 

Οι ερωτήσεις μας εδώ είναι οι εξής: Πρώτον, πώς θα εξασφαλίσετε ικανοποιητική προσφορά ζωοτροφών και εγχώρια παραγωγή και δεύτερον, πώς σκοπεύετε να ενισχύσετε την κτηνοτροφία και την τροφική επάρκεια φέτος και στο άμεσο μέλλον;

Σας παρακαλούμε πολύ για μια τεκμηριωμένη απάντηση, τεχνοκρατική, όχι πολιτική.

Ευχαριστώ πολύ.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Βασίλειος Βιλιάρδος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Κυρία Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε συνάδελφε, είπατε ότι εσείς ως κόμμα -είναι απολύτως σεβαστό αυτό- δεν πιστεύετε στη σημασία των επιδοτήσεων. 

Εμείς, βεβαίως, πιστεύουμε στην αξία των επιδοτήσεων, γιατί αποτελούν ακριβώς το δίχτυ των ευρωπαίων παραγωγών έναντι της παγκοσμιοποίησης. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι επαναπαυόμαστε στις επιδοτήσεις και δεν ενισχύουμε την παραγωγικότητα των αγροτών και κτηνοτρόφων. Τουναντίον, αλλά αυτό το δίχτυ ασφάλειας νομίζω ότι είναι περισσότερο από αναγκαίο -δεν είναι βέβαια της παρούσης συζήτησης- όταν για παράδειγμα η σόγια έχει ακριβύνει, κύριε συνάδελφε, τόσο πολύ λόγω των αθρόων εισαγωγών της Κίνας. Άρα, όπως καταλαβαίνετε, το ένα το οποίο λέτε, αντικρούει το άλλο το οποίο εμφανίζεται ως πρόβλημα.

Εμείς, αγαπητέ κύριε συνάδελφε, πιστεύουμε πραγματικά ως Κυβέρνηση στη σημασία της ελληνικής κτηνοτροφίας, γιατί πραγματικά αποτελεί τριπολλαπλασιαστή αξίας της ελληνικής παραγωγής. Γιατί; Γιατί πραγματικά το 13% των εκμεταλλεύσεων που είναι κτηνοτροφικές παράγουν το 31% της μέσης τυπικής αξίας παραγωγής. 

Και από την ώρα που έχουμε έρθει στην Κυβέρνηση εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Όπως γίνεται αντιληπτό και από τα αποτελέσματα που παράγει και σας ανέφερα τις τιμές του γάλακτος. Σίγουρα έχουμε πάρα πολλά ακόμη να κάνουμε και θα τα κάνουμε με την ίδια ζέση και υπευθυνότητα. 

Ξεκινάμε μία νομοθετική πρωτοβουλία για τις αθέμιτες πρακτικές τις επόμενες μέρες. Έχουμε έτοιμη νομοθετική πρωτοβουλία για την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος της ελληνικής κτηνοτροφίας που έχει να κάνει, επιτέλους, με τον εξορθολογισμό της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και των λειτουργουσών εγκαταστάσεων.

Διπλασιάζουμε, κύριε συνάδελφε, και νομίζω ότι είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, την επιδότηση των νέων κτηνοτρόφων, όπως και των νέων γεωργών από τις 17.000 ευρώ που ήταν σήμερα στις 35.000 ευρώ. Το δείχνει η πρόσφατη προδημοσίευση του μέτρου, η διαβούλευση του οποίου έχει κλείσει. Κάνουμε και άλλα πραγματικά πολλά. 

Εμείς, κύριε συνάδελφε, το 2014, όταν καταθέσαμε την πρότασή μας για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλάξαμε το μείγμα πολιτικής το οποίο ίσχυε μέχρι τότε, υπέρ πάντοτε της φυτικής παραγωγής και το αυξήσαμε υπέρ της κτηνοτροφίας στο 75%-25%, δείχνοντας πραγματικά ότι πρέπει να ενισχυθεί η κτηνοτροφία. 

Πώς ενισχύεται η κτηνοτροφία; Ενισχύεται με τις σχετικές συνδεδεμένες ενισχύσεις. Εσείς μπορεί να μην τις αποδέχεστε, αλλά οι συνδεδεμένες ενισχύσεις των ελληνικών πρωτεϊνικών ψυχανθών, για παράδειγμα, δείχνουν τις μεικτές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, δηλαδή τον αγρότη που βάζει την ειδική και με την ειδική του, η οποία επιδοτείται κιόλας, τρέφει το ζωικό του κεφάλαιο. 

Η ενίσχυση της κτηνοτροφίας και της αυτάρκειας, που πραγματικά είναι το ζητούμενο -θα πω, βεβαίως, για να μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Ότι η χώρα μας είναι πρώτη στην αιγοτροφία και τρίτη στην προβατοτροφία στην Ευρωπαϊκή Ένωση-γίνεται με μια σειρά από μέτρα. Και από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο έτρεξε και με αυτό το οποίο θα τρέξει τη μεταβατική περίοδο 2021-2022 ύψους 2,25 δισεκατομμυρίων. 

Βεβαίως, ενισχύεται και με όσα έχουμε να κάνουμε τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης, που δίνουμε πραγματικά ώθηση στην κτηνοτροφία, είτε αφορά τα  σχέδια βελτίωσης είτε αφορά τη γενετική βελτίωση. Είναι μια σειρά από μέτρα τα οποία έχουμε προτείνει ως Υπουργείο για την ενίσχυση ακριβώς της κτηνοτροφίας και μέσα από τα μέτρα τα οποία θα τρέξουν τώρα στη μεταβατική περίοδο, όπως είναι η διατήρηση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, τα σχέδια βελτίωσης με ενίσχυση των κτηνοτρόφων που θα συμμετέχουν στα προγράμματα. 

Επίσης, κύριε συνάδελφε, ενισχύεται με την ενθάρρυνση των συλλογικοτήτων. Γιατί αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το οποίο αποτελεί δόγμα της Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού είναι η ενθάρρυνση των συλλογικών υγιών σχημάτων, η οποία δεν είναι μόνο στα λόγια. Η ενθάρρυνση των υγιών συλλογικών σχημάτων έγινε με τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία που έκανε ο προηγούμενος Υπουργός, ο κ. Βορίδης, που ενθάρρυνε, όπως γνωρίζετε, τη δημιουργία διεπαγγελματικών οργανώσεων.

Ειλικρινά, στο Υπουργείο δεν προλαβαίνουμε. Η μία μετά την άλλη κάνουν αιτήματα συγκρότησης. Και βεβαίως, ενισχύεται με τη δημιουργία σε όλη τη χώρα και εν μέσω της πανδημικής κρίσης πολλών συλλογικοτήτων κτηνοτροφικών συνεταιρισμών.

Πιστεύουμε, λοιπόν, πάρα πολύ στην κτηνοτροφία και θα κάνουμε, μέσα από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη δυνατότητά μας, το καλύτερο δυνατό για να την ενισχύσουμε.

Σας ευχαριστώ.

πηγη: agrotypos.gr